Veiligheid boven alles in de onlinewereld (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/111692634@N04/15855489588)

Veilig online, het blijft gedoe

Veiligheid op het vlak van IT blijft een hoop gedoe. Zeker voor thuisgebruikers. Steeds weer word je op alle mogelijke manieren verleid tot het doen van dingen die je niet moet doen.

Je kunt je zo langzamerhand afvragen of het gebruik van een computer nog wel veilig is. Bijna dagelijks lees of hoor je wel weer ergens over iemand die online opgelicht is. Of waarvan gegevens zijn gestolen en misbruikt. Vermoeiend, want feitelijk kun je bij elke stap die je in boze online buitenwereld zet ‘gepakt’ worden. Toch valt het – gelukkig – in de praktijk wel mee met de risico’s. Mits je je aan een stel leefregels houdt. Feitelijk komen die neer op de aloude regel van vroeger toen je nog klein was: ‘neem nooit snoepjes van vreemde mensen aan’. In het digitale tijdperk is dat eenvoudig te vertalen naar: ‘open geen bestanden van onbekende afzenders, download geen dingen van onbekende herkomst’. Voor de rest is een slot op de deur ook geen overbodige luxe. Steeds meer moderne besturingssystemen zijn van huis uit veilig ingericht. Zo draait software bijvoorbeeld in een veilige zandbak (sandbox) waaruit het niet kan ontsnappen en dus geen schade aan kan richten. Zelfs niet als het malware blijkt te zijn.

Zandbak

Met name mobiele besturingssystemen (en dan vooral de recente versies!) zijn behoorlijk veilig. iOS is een volledig dichtgetimmerd OS waarbij applicaties inderdaad in een sandbox draaien. Ook de nieuwste versies van Android kennen dit trucje. Zorg je verder dat je alleen software uit de app stores van Google of Apple installeert, dan zorgt dat voor extra zekerheid. Alleen die apps zijn namelijk grondig gecontroleerd op gedrag en ook de code is onder de loep genomen. De kans dat er daar wat doorglipt is dus erg klein. Toch geldt wel dat je zeker bij oudere versies van Android helaas niet echt meer aan een virusscanner voor je mobiel ontkomt. Er is keuze genoeg uit de bekende namen. Installeren dus en liefst een betaalde versie die volautomatisch op de achtergrond scant en beveiligt. Nog beter is het om je Androidversie te upgraden naar de meest recente, maar die mogelijkheid bieden veel telefoon- en tabletfabrikanten niet. Zij hebben liever dat je gewoon een nieuw toestel koopt. iOS behoeft door de opzet (sandboxing) geen scanner, dus dat scheelt.

macOS en Windows

Basisbescherming met Windows Defender.

Ook macOS maakt steeds meer gebruik van sandbox-achtige constructies. Ook hier geldt dat als je alleen software vanuit de bijbehorende appstore installeert, je redelijk veilig zit. macOS is bovendien voorzien van allerlei hulpmiddelen om ellende buiten de deur te houden. In principe(!) is een virusscanner voor dit besturingssysteem dan ook niet nodig. Draai je jouw Mac echter in een (thuis)netwerk met ook Windowscomputers, dan is een virusscanner toch wel aanbevelenswaardig. Hoewel de kans dat je Mac door een virus wordt besmet niet heel groot is, ligt dat bij Windowssystemen natuurlijk anders. Windows – en ook Windows 10 – is per definitie onveilig opgezet. Het is ook niet voor niets dat met dit OS standaard een eenvoudige virusscanner en firewall worden meegeleverd. Die zijn écht noodzakelijk. Zou je deze uitschakelen, dan pik je al heel snel malware op, wat al kan gebeuren tijdens het surfen online. Beter is het om een internet security suite te installeren. Dat kost je per jaar een bedrag x aan abonnement, maar er sluipt dan eigenlijk nooit wat binnen. Alles wordt onderschept door de scanner.

Nog meer bescherming met bijvoorbeeld Kaspersky…

Gezond verstand de sleutel

Linux is een afgeleide van UNIX (waar macOS onder de motorkap op draait) en is daarmee feitelijk ook veilig. Een virusscanner heb je niet nodig. Wel geldt voor elk besturingssysteem dat je op moet blijven letten. Vul nooit zomaar ergens allerlei privacygevoelige gegevens in. Beantwoord geen mails van onbekende afzenders. Check of de afzender van je mail ook echt degene is waarvan je denkt dat hij of zij het is. Bedenk verder dat banken en financiële instellingen NOOIT zullen vragen om inloggegevens, het resetten van wachtwoorden of het opsturen van bankpassen. In geval van twijfel: neem contact op met de betreffende bank of instelling en vraag het na. Log nooit bij je bank in via een link in een mail, maar ga altijd rechtstreeks naar de website van je bank. Maak daarvoor een bladwijzer (bookmark) in je browser.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen, auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit

Dit soort tips en nog veel meer kun je lezen in het prettig toegankelijke boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen, auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit. Neem het ter harte zouden we zeggen. Met een beetje gezond verstand beweeg je je veilig in de steeds veranderende online wereld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.