iPhones zijn veel te duur…

Het is zover: een winstwaarschuwing van Apple. Er worden minder iPhones verkocht dan verwacht. Dat zat er dik in, denk je waarschijnlijk, die nieuwe iPhones zijn veel te duur! En gelijk heb je. Het prijspeil is echter niet de enige reden voor die mindere verkopen: waarom zou je een nieuw mobieltje kopen als je iPhone 6 net een nieuwe batterij heeft gekregen en die daardoor weer als nieuw voelt? (Foto boven een combinatie van de vervanging van de batterij van de iPhone 6 (ifixit.com) en de nieuwe iPhones.)

Winstwaarschuwing

Gisteren kwam Apple met een winstwaarschuwing. De verkopen van de iPhone vallen tegen. Er zijn een paar reden voor die dalende verkopen. De markt in China, waar, door de zwakkere economie, de verkopen tegenvallen. En, in some developed markets, kochten mensen, waarvoor het volgens Apple tijd was om hun telefoon te vervangen, minder nieuwe iPhones dan verwacht. Bij Apple is 60% van de omzet die van de iPhones, dus als daar minder dan verwacht wordt omgezet, daalt de aandelenkoers natuurlijk meteen. De handel was even stilgezet voorafgaand aan de winstwaarschuwing, maar toen men weer ging handelen was de daling van de koers 7%.

Apple-belasting

De (ICT)pers had het natuurlijk zien aankomen. Die iPhones van Apple zijn veel te duur. Mashable kwam met de kop: Het is officieel: iPhone zijn veel te duur. Een citaat uit het artikel: ‘Simpel gezegd: nieuwe iPhones zijn te duur, beginnend bij $749,- voor een iPhone XR en $999,- voor een iPhone XS. En dat geldt ook voor elk ander product dat Apple verkoopt, inclusief de nieuwe iPad Pro’s, die beginnen bij $799,- en de nieuwe MacBook Air voor $1.199,-. Misschien heeft Apple deze ‘Apple-belasting’ deze keer een beetje te ver gevoerd.’

Inruilkorting

Als je je iPhone 7 Plus inruilt dan zit je bij de XR zelfs onder de €500,-!

Bij TechCrunch was de kop: Sorry dat ik er zolang over heb gedaan om te upgraden, Apple. Ron Miller van TechCrunch schrijft: ‘Ik was al een paar maanden aan het nadenken over upgraden, maar ik bleef het uitstellen, omdat de gedachte om $1.000 te spenderen voor een nieuwe telefoon me eerlijk gezegd irriteerde, en ik had tenslotte al lang geleden mijn vertrouwde 6 volledig betaald. Ik zou er elk stukje van het leven uit knijpen, verdomme.’ Hij koopt uiteindelijk wel een nieuwe telefoon – de XR en niet de XS – omdat Apple hem een inruilkorting van $200,- geeft voor zijn oude iPhone 6.

Uitstel

Het zal best dat de markt in China moeilijker is dan verwacht. Het is echter – als je er over nadenkt – ook vrij logisch dat de bestaande markt niet meer zo erg zit te springen om weer een nieuwe telefoon. De oude iPhones die een beetje sloom werden, doordat bijvoorbeeld de batterij zwakker werd, krijgen een heel nieuw leven met een nieuwe batterij. Daarnaast maakt iOS 12 die oude iPhones ineens ook een stuk sneller. Dan stel je het kopen van een nieuwe telefoon wel even uit.

XR populair

En meer dan duizend euro voor een nieuwe telefoon? Dat is wel een hele hoop geld. Vandaar dat de iPhone XR populair is. Een startprijs van €859,- is nog steeds niet mis, maar toch nog een stuk minder dan €1159,- voor een XS. Ook in Nederland kun je je oude iPhone inruilen en een flinke korting krijgen op je nieuwe mobieltje. Het is misschien helemaal niet slecht die stagnerende iPhone-verkopen. Oude iPhones blijven langer goed werken. Je krijgt vijf jaar lang updates van iOS, dus waarom zou je eigenlijk een nieuwe telefoon kopen? Dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu.

Batterij-schandaal

Wired schrijft: ‘Toen Apple vice-president Craig Federighi in juni iOS 12 introduceerde op de Worldwide Developers Conference van Apple, benadrukte hij hoezeer het de prestaties van oudere apparaten verbeterde. Hij zei: De 2014 iPhone 6 Plus opent apps 40 procent sneller met iOS 12 dan het had met iOS 11, en het toetsenbord verschijnt tot 50 procent sneller dan voorheen. En hoewel het batterij-schandaal van Apple van een jaar geleden een zwarte streep was voor het bedrijf, bedachten Apple-gebruikers dat ze niet per se een nieuwe iPhone nodig hadden. In aanmerking komende iPhone-bezitters ontdekten dat een vervanging van de batterij van $29 – het kost normaal gesproken $79 – hun iPhone 6 het gevoel gaf van een nieuwe telefoon.’

Kan het wat goedkoper, Apple?

Nu heb ik zelf geen iPhone, ik prefereer Android. Ik kocht dit jaar een Nokia 7 Plus voor €250,- (bij de Nederlandse vakpers de telefoon van het jaar). Ik kocht die telefoon omdat het een Android One-telefoon is, die snelle veiligheids-updates krijgt en minimaal 3 grote Android-updates. Misschien is het iets voor Apple, de markt van telefoons onder de €500,-? Apple biedt uiteindelijk goede kwaliteit en een langere tijd updates. Dat men voor die iPhone XR gaat is een teken: meer dan €1000,- is gewoon teveel voor een mobieltje. Een iPhone onder de €500,-? Dat lijkt mij misschien zelfs wat…

Als jouw iPhone of iPad iOS 12 heeft gekregen (dus ook je ‘oude’ iPhone 6) wil je er waarschijnlijk alles uit halen wat er uit te halen valt… In het boek Ontdek iOS 12 van Henny Temmink kun je alles over iOS 12 te weten komen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.