Android One

Android One voor al je updates!

Elke verstandige computer-, mobieltjes- en tabletgebruiker weet het: installeer altijd de veiligheidsupdates van je leverancier. (En als je het niet wist, dan weet je het nu.) Voor Windows, macOS en iOS gaat dat vaak/regelmatig zonder problemen, voor Android ligt dat anders. Bij Android krijg je van je leverancier/fabrikant niet altijd, soms helemaal niet een veiligheidsupdate. Waarom? Omdat die fabrikant zijn eigen smaak aan Android heeft toegevoegd. Als je wel regelmatige updates wilt moet je een Android One-telefoon.

Als je een mobiele telefoon koopt van bijvoorbeeld Samsung of Huawei krijg je een telefoon met daarop de interface zoals Samsung en Huawei die graag zien. Ze leveren hun eigen browser, e-mail-app en nog meer overbodige onzin, die je vaak niet van je telefoon kan wissen. Door al die extra’s die soms diep ingrijpen in het besturingssysteem (Android) is het voor zo’n fabrikant veel werk om dergelijke telefoons te updaten. En dan heb ik het bij Android niet over de grote updates (eigenlijk heet dat upgrades, van bijvoorbeeld Nougat naar Oreo), maar over veiligheidsupdates, die fouten in het besturingssysteem moeten ‘patchen’. Die veiligheidsupdates krijg je dus soms, niet regelmatig, of gewoon helemaal niet.

Project Treble

Google probeert daar wel oplossingen voor te vinden. Om dit soort updateproblemen op te lossen begon Google Project Treble, dat het voor Google makkelijker moet maken om de basis van Android te kunnen updaten zonder dat de fabrikanten veel ingewikkelde dingen moet programmeren om het op hun mobieltjes werkend te krijgen. Het komt er op neer dat de basis van Android wordt losgekoppeld van de interface, waardoor die basis kan worden geüpdatet zonder dat de interface daarvan in de war raakt. Deze technologie zit al in Oreo en als de fabrikant erop heeft ingespeeld is het makkelijker om je mobieltje te updaten met een veiligheidsupdate.

Heb jij al Oreo?

Tot zo ver de theorie. De praktijk is wat weerbarstiger. De update naar Oreo rolt maar langzaam uit en natuurlijk zijn er zat telefoons die wat ouder zijn en die helemaal nooit Oreo zullen krijgen. Wat is wijsheid? Android One! (Lees er HIER alles over.) Telefoons met Android One draaien op ‘stock’ Android, wat zoveel wil zeggen als Android zoals Google het bedoeld heeft, zonder verdere fratsen van een fabrikant. Telefoons die Android One omarmen krijgen snelle updates en kunnen soms zelf beta’s draaien van de komende versie van Android. Als je op het punt staat een nieuwe Android-telefoon aan te schaffen: ga dan voor een fabrikant die Android One ondersteunt.

Android One

Android One-fabrikanten zijn bijvoorbeeld Nokia en Motorola. De Nokia 8 Sirocco en de Nokia 7 Plus, de Xiaomi Mi A1, de Motorola Moto X4 en de HTC U11 Life. Er komen er natuurlijk nog meer. Wat te doen als je liever telefoons van Samsung of Huawei gebruikt? Deze fabrikanten beloven dat ze het qua updates beter zullen gaan doen. Huawei beloofde zelfs dat ze elke twee maanden een veiligheidsupdate zullen klaarzetten. Er blijft dus hoop op verbetering. Als je een wat oudere Android-telefoon hebt: laat dan alle hoop varen op updates en upgrades. Zeker in het wat goedkopere segment verdommen de fabrikanten het om geld in de ‘oude’ mobieltjes te steken en je te voorzien van veiligheidsupdates.

Nokia 7 Plus

Daarom heb ik nu een Nokia 7 Plus, een telefoon uit het middensegment, met Android One. Zo ben ik zeker van snelle veiligheids update – ik heb die van juli er al opstaan – en van upgrades naar Android P en Q. En jij, die je verheugt op de nieuwste Samsung of Huawei? Er is hoop op verbetering. Huawei heeft Project Treble al omarmd, zodat ook zij hun mobieltjes makkelijker en sneller kunnen updaten. Nu moet Google nog zorgen dat een telefoon of tablet ook een jaar of vijf updates krijgt, net als bij Apple. Als Apple dat kan, waarom Google dan niet?

In augustus verschijnt het boek Veilig online, met daarin onder andere een uitgebreid hoofdstuk over de noodzaak van updates van je apparatuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.