Rechter geeft Kaspersky gelijk

De Telegraaf moet een rectificatie publiceren betreffende de door deze krant gesuggereerde hack Bij Kaspersky door Rian van Rijbroek. Er is namelijk geen enkel bewijs voor deze actie.

Rian van Rijbroek, de warrig overkomende hackster die beweerde voor geheime diensten en meer te werken maar genadeloos door de mand viel. Een van haar claims was dat ze had ingebroken bij het Utrechtse (hoofd)kantoor van Kaspersky. Dat bedrijf reageerde begin dit jaar al als door een wesp gestoken en beloofde een rechtszaak aan te spannen. De uitspraak die gisteren werd gedaan is niet bepaald verrassend: er is geen spatje bewijs gevonden voor een inbraak door deze wel heel fantasievolle dame die naar eigen zeggen al 28 jaar in het vak zit.

Hoe was het mogelijk?

De hele soap rondom Van Rijbroek leidde tot een vrolijke boel in de media. Want ja, hoe was het mogelijk dat deze overduidelijk geen enkele kennis van zaken hebbende mevrouw een warrig verhaal waar geen touw aan vast te knopen was kon afsteken op de vaderlandse televisie? In een ‘serieus’ nieuwsprogramma ook nog eens. Het gaf niet alleen aan dat de gemiddelde mainstream journalist geen flauw idee heeft van toch inmiddels alweer een hele tijd gemeengoed zijnde ‘nieuwe’ media. Maar ook dat iedereen met een vlotte babbel zijn verhaal kwijt kan. En Kaspersky – dat toch al onder vuur ligt – werd er een direct slachtoffer van.

Blockchain-fantasieën

Steeds weer duikt ook het toverwoord blockchain op, waar gouden bergen rondom beloofd worden. Veelal verteld door vlotte en bevlogen heren in vlotte pakken. Negen van de tien keer is het de welbekende bullshit die ook verteld wordt op pyramidebijeenkomsten en andere vage wervingsbijeenkomsten. Blockchain is simpelweg een manier om gegevens veilig uit te wisselen en te kunnen achterhalen waar de bron van de gegevens te vinden is. Zeg maar een soort database dus waarvan de bronnen altijd zijn te traceren. Ideaal dus voor bijvoorbeeld online financiële transacties als de Bitcoin die daar dan ook gebruik van maakt. Voor de rest is het geen wondermiddel dat de wereld drastisch gaat veranderen. In ieder geval niet op een direct merkbare manier.

Charlatans

Hopelijk hebben we weer even genoeg geleerd van de charlatans die er rondlopen in – ook – Nederland. Trap er niet in, maar lach er net als wij hartelijk om. En als je weer eens interessant geneuzel hoort over vermeende hacks of blockchain-sprookjes verteld door mensen die totaal geen IT-achtergrond hebben, dan moet je daar gewoon verre van blijven. Als je echte IT-experts wilt horen zijn daarvoor genoeg betrouwbare bronnen online te vinden. Denk aan fora, websites die volgeschreven worden door IT-journalisten en verifieerbare content bieden bijvoorbeeld. Maar laat je nooit en te nimmer verleiden door mooie verhalen om investeringen te doen in spannende (ahem) technologiën die bij nader inzien met een beetje kennis van zaken helemaal niet zo spannend zijn.

Check bij twijfel

En vertrouw ook de berichtgeving in traditionele media en nieuwsrubrieken die niet IT als basis hebben niet. Vaak snapt een niet IT-journalist totaal niet waar het over gaat en slikt ie alles wat zijn of haar geïnterviewde zegt kritiekloos. Als een verhaal wat hoogdravend of onlogisch aanvoelt is het tijd om eens te gaan kijken op de diverse websites met echt IT-nieuws. Als het daar geen groot nieuws is, is er meestal niets gaande.

Een gedachte over “Rechter geeft Kaspersky gelijk”

  1. Gelukkig dat de rechter Kaspersky volledig gelijk geeft omdat mevrouw Van Rijbroek haar gebazel niet met bewijzen kon ondersteunen. Het optreden destijds was Nieuwsuur-onwaardig en hoort – volgens mij – bij het pakket verplichte lesstof voor aankomende journalisten en nieuwsanalisten. Ik waardeer overigens je genuanceerde oordeel over blockchain. Uiterst belangrijk voor transacties maar geen wondermiddel voor gewone processen, vermoed ik. Ik hoorde onlangs een expert de combinatie maken van blockchain en brainblocks toen hij het “autistische gedrag” van mevrouw Van Rijbroek trachtte te verklaren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.