Hoewel camera’s steeds beter bij slecht licht – in het duister bedoel ik – kunnen fotograferen, is ruis in een foto voor sommigen een bron van ergernis. Des te hoger de ISO-waarde, des te meer kans op ruis. Zeker als je daarna de foto stevig gaat bewerken, kan ruis in de foto de overhand krijgen. Er is nu nieuwe software – Kandao Raw+ – die, door het combineren van 8 tot 16 foto’s die achter elkaar van dezelfde scène zijn geschoten, de ruis een flink stuk kan verminderen.
Ruis of geen ruis!
Ruis. De ene fotograaf vindt het vreselijk, de andere fotograaf maakt zich er niet druk om. Toch, bij het maken van foto’s in het nachtelijk duister, kan die ruis, zeker na bewerking van een foto hinderlijk worden. Je probeert de schaduwen toch nog een beetje meer open te maken en hop! daar is dan toch die hinderlijke ruis! Google bedacht voor hun Pixel-mobieltjes de technologie HDR+. HDR+ combineert automatisch een stel snel achter elkaar geschoten foto’s, met als resultaat minder ruis en een groter dynamisch bereik. Iets dergelijks doet Kandao Raw+ ook.
Minder ruis, groter dynamisch bereik

Schiet in de snelste snelvuurstand van je camera een duistere scene in Raw. Minimaal 8, maximaal 16 raw-bestanden. Het hoeft niet per se vanaf een statief, want de software past de foto’s ook precies op elkaar. De software maakt er vervolgens één DNG-bestand van. De software van Kandao heeft ondertussen ook het dynamisch bereik van de foto vergroot, met andere woorden een groter contrast zonder uitgebeten hoge lichten en dichtgelopen donkere partijen. Bij het zelf maken van een HDR-foto, maak je verschillend belichte foto’s, foto’s die over- en onderbelicht zijn. Bij deze software is dat niet nodig. Zorg er alleen voor dat de hoge lichten niet zijn uitgebeten. Je kunt de software overigens ook gewoon overdag gebruiken voor een soort HDR-foto’s.
Not dark yet

Het klinkt allemaal wonderschoon, te mooi om waar te zijn. Nieuwsgierig? Je kunt het zelf proberen. Vanaf de site van Kandao kun je Kandao Raw+ downloaden. Er zijn versies voor Mac én Windows en een kleine handleiding. Ik probeerde het voor dit nieuwsberichtje even op mijn iMac, met 8 snel achter elkaar geschoten foto’s van mijn Fuji X-T2. Zonet kreeg ik de mededeling dat de software onverwacht gestopt is. Bij een tweede poging deed de software het wel. Het is nu overdag en zonnig, geen moment voor donkere experimenten. Die houd je van me tegoed.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.