Microsoft spamt mail-app in Windows 10

Microsoft spamt mail-app in Windows 10

Microsoft lijkt weer een grens overgegaan te zijn. Er verschijnen bij diverse gebruikers ineens opdringerige advertenties in de Windows 10 mail-app. Vermomd als e-mail, dus feitelijk een vorm van spam.

Het irritatieniveau van steeds meer Windows 10-gebruiker is groeiende. Schreven we eerder al diverse malen over de chaotische update-taferelen en privacysettings, inmiddels wordt steeds duidelijk hoe Microsoft Windows 10 in de toekomst ziet. Namelijk als een systeem dat volledig onder controle van de softwaregigant draait. En tevens een handig reclamebord voor extra inkomsten. Eerder al verschenen opdringerige advertenties in het startmenu betreffende apps waar geen hond in geïnteresseerd is, of gemekker in de Verkenner over het toch vooral moeten installeren van de OneDrive-app. Dat maken we toch liefst fijn zelf uit en bovendien zijn advertenties in Windows – een duurbetaald besturingssysteem – een flinke brug te ver. Ondanks de klachten is Microsoft naar het zich nu laat aanzien de advertentiedruk aan het opvoeren, getuige het bericht alhier. Advertenties gebaseerd op uw interesse (er wordt dus met mails meegelezen, klaarblijkelijk) zijn echt not done wat ons betreft. Mogelijk – zo lezen we – betreft het hier overigens eens uitproberen om te kijken hoe mensen reageren. Wel, de eerste reacties zijn niet mals.

Vermijd Windows-apps

Het is toch wel heel bijzonder om te zien dat een fabrikant van een betaald(!) besturingssysteem zijn platform onbeschaamd als billboard misbruikt. Wat ons betreft weer een reden om apps uit de Windows Store – ook de standaard meegeleverde exemplaren! – vooral te mijden. Verwijder wat er te verwijderen valt en installeer niks uit de Store. Ook (en vooral) geen gratis appjes van Microsoft zelf. Sowieso geldt dat je het overgrote deel van de apps vooral als aardigheidje moet zien; voor serieus werkt moet je echt naar alternatieven op zoek. De Windows-eigen mailapp is niet dusdanig interessant om er veel tijd aan te besteden. Bovendien is hij alleen compatibel met zichzelf, dus dat zou al een alarmbel moeten doen rinkelen. Pak liever een open source en dus ook gratis app als Thunderbird. Draait op Windows, macOS en Linux. Mocht je ooit over willen stappen naar een ander OS, dan is het meeverhuizen van de mailmapp een eitje. Stap nu over voordat het te laat is.

Windows als adware

De vraag is wat voor achterdeurtjes voor advertenties er nog meer verstopt zitten in Windows 10 en (of) de meegeleverde standaard-apps. Het is in ieder geval verontrustend om te zien hoe de advertenties in de mail-app worden geïnjecteerd; namelijk vermomd als berichten. Het zijn malware-achtige praktijken waar je als eindgebruiker weinig tegen kunt doen. Ook voor fabrikanten van AV-software zijn dit soort zaken natuurlijk moeilijk te plaatsen. Want ja, ergens is het een ‘legitieme’ functie van een officieel Microsoft-programma. Maar in elk ander geval zou dit gedrag als gevolg van ongewenste adware of erger beschouwd worden. Omdat de maker van Windows alle ins- en outs van het OS kent, ontstaat bovendien een twijfelachtige situatie. Kun je je hier als eindgebruiker namelijk nog tegen beschermen? Waarschijnlijk niet, helaas. Blijft de vraag over of dit wettelijk gezien allemaal mag. In ieder geval binnen de EU is er – gokken wij – een probleem. En last but not least: hoe lang blijven mensen dit pushgedrag van zo ongeveer alles wat rondom Windows 10 hangt nog accepteren?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.