Veiliger internetten met de Password checkup-extensie

Nog een een staartje van Safer Internet day? Google kwam deze week met een nieuwe extensie – Password Checkup – voor Chrome die bekijkt of een account waar je wilt inloggen is getroffen door gegevenslekken. Gegevenslekken? Google bedoelt hier inlogggevens waarvan bekend is dat ze gestolen zijn. Google weet over 4 miljard gegevens die op het internet rondzwerven. De Password Checkup-extensie waarschuwt je voor gestolen mailadressen en wachtwoorden.

Google schrijft er het volgende over: ‘We willen je – naast alleen bescherming voor je Google-apps en -sites – dezelfde gegevensbeschermings-beveiliging bieden voor je accounts. Dit is waar de nieuwe Chrome-extensie met wachtwoordcontrole kan helpen. Als je bij het inloggen een gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft die niet meer veilig zijn vanwege een gegevenslek waarvan Google op de hoogte is, ontvang je een melding. Reset je wachtwoord. Als je dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere accounts, reset je je wachtwoord daar ook.

Installeren

Er zijn geen onveilige wachtwoorden gevonden.

Het installeren van de Password Checkup-extensie is eenvoudig. Ga naar deze link en volg de stappen voor het installeren van de extensie. Het is natuurlijk wel een extensie voor Chrome, dus voor Edge of Safari heb je er niets aan. Je kunt overigens bij haveibeenpwned zelf ook checken welk e-mailadres en wachtwoord op welke site is buitgemaakt. Voer daar een e-mailadres in en je ziet vanzelf of ergens je gegevens buitgemaakt zijn.

Het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald SmitMeer lezen over veilig internetten? Over hoe je om moet gaan met spam, phishing en ander e-mail-ongedierte? Hoe je begint met een wachtwoordmanager? Wat een veilige manier van bankieren is? In het boek Veilig Online van Ronald Smit en Hans Frederiks lees je alles over het voorkomen van spam, het herkennen van phishing-mailtjes en waarom je niet zomaar op een link in een mailtje moet klikken. De veiligheidschecks van Google, Apple, Microsoft en Facebook vind je ook in dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.