Het is vandaag Safer internet day!

Volgens Google, zag ik in de Chrome-browser, is het vandaag Safer internet day. Huh? Wat? Safer internet day! Ik had er nog nooit van gehoord, maar na wat googlen op deze term wist ik meer: ‘Safer Internet Day wordt elk jaar wereldwijd gevierd in februari om het veilige en positieve gebruik van digitale technologie voor kinderen en jongeren te bevorderen en een nationaal gesprek te inspireren’. Een mooi initiatief.

Veiliger internetdag!

Voor deze dag is er ook een Nederlandse site. Het Safer Internet Centre Nederland zet zich in voor het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en smartphones onder kinderen en jongeren. Veilig het internet op is een belangrijk thema. Ik hoef hier niet alle gevaarlijke dingen op te noemen die je op het web kunt tegenkomen. Die kun je zelf wel bedenken. Op de site vind je allerlei informatie over die veiliger internetdag.

Veiligheidscheck

Google gaf me dus zelf aan dat het vandaag Safer internet day is en raadt me aan om nog eens een keer de Security check te doen. Dat kan nooit kwaad. Ook volwassen kunnen zich wel een beetje safer over het internet begeven. Niet meer elke vijf minuten op Facebook fake news tot je nemen. Veilig zakendoen op Marktplaats en niet via Whatsapp. Niet klikken op die verdachte link in je email. Eindelijk eens die onveilige wachtwoorden veranderen. Er valt nog heel wat te winnen voor een veiliger internet, ook voor volwassenen.

Unknown OS?

OK, Google! Kom maar op met die Security Checkup. Ik heb waarschuwingen: Recent security events. Dat ik laatst opnieuw inlogde op mijn Nokia 7 Plus, klopt. Maar de New Sign-in on Unknown OS near Netherlands? Dat klinkt verdacht, maar is het waarschijnlijk niet. Dat Unknown OS is – denk ik – Chrome OS. Ik had mijn Chromebook teruggezet van de beta channel naar de gewone versie. Dat Google zelf niet weet dat het Unknown OS Chrome OS is, is een beetje stom. Niks om me zorgen te maken dus.

Vreemde dingen

Hoewel… Als ik kijk naar de apparaten waarop ik ben ingelogd zie ik naast mijn Chromebook toch nog dat onbekende apparaat staan. Een raadsel. Is dat mijn Chromebook of een écht onbekend apparaat? Ik zie er ook mijn iPad twee keer instaan. Vreemd. Je kunt via het Drie-puntjes-menu uitloggen op zo’n device. Uitloggen kan natuurlijk nooit kwaad, zolang je je Google inloggegevens bij de hand hebt kun je altijd weer op een apparaat inloggen. Naast mijn gmail en wachtwoord gebruik ik voor het inloggen ook tweestapsverificatie. Allemaal prima veiligheidsvoorzorgsmaatregelen. Een lang, ingewikkeld wachtwoord en tweestapsverificatie, dat geeft in ieder geval de zekerheid dat jij het zelf bent die is ingelogd. Ik verwijder dat ene onbekende apparaat. Mijn Chromebook protesteert niet.

Check je eigen veiligheid!

Als laatste nog kijken welke apps ik heb gekoppeld aan mijn Google-account. Blue Mail, Journey, IFTTT dat soort apps mogen wat mij betreft blijven. Calmly Writer? Dat heb ik even geprobeerd, maar daar trek ik mijn toestemming voor in, net als voor de XML, JSON Viewer die ik laatst een keer gebruikte. Ziezo, dat is dat. Het kan geen kwaad om, nu het toch Safer internet day is, ook je eigen veiligheidsdingen te bekijken. Niet alleen van Google, maar zeker ook die van Facebook. En begin vandaag meteen eens met die wachtwoordmanager!

Het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald SmitMeer lezen over veilig internetten? Over hoe je om moet gaan met spam, phishing en ander e-mail-ongedierte? Hoe je begint met een wachtwoordmanager? Wat een veilige manier van bankieren is?In het boek Veilig Online van Ronald Smit en Hans Frederiks lees je alles over het voorkomen van spam, het herkennen van phishing-mailtjes en waarom je niet zomaar op een link in een mailtje moet klikken. De veiligheidschecks van Google, Apple, Microsoft en Facebook vind je ook in dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.