PowerPoint is de gouden standaard als het om presentatiesoftware gaat (bron afbeelding: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Microsoft_Office_PowerPoint_(2013%E2%80%93present).svg)

PowerPoint: een evergreen

PowerPoint is qua presenteren toch min of meer het standaardgereedschap waar steeds weer naar gegrepen wordt. Voor werk, studie of thuis.

De kans dat je in je leven nog nooit een PowerPoint-presentatie hebt gezien is nihil. Ook is de kans vrij groot dat je er inmiddels zelf ook wel een stel gemaakt hebt. Voor school, werk of desnoods een familiefeest. De software is feitelijk door iedereen te gebruiken, zeker als je er niet al te diep induikt. Sjablonen zorgen ervoor dat je al heel snel iets aantrekkelijks (of in ieder geval aanzienswaardig) in elkaar hebt gedraaid. Kijk je iets verder dan de standaardopties, dan blijken ook allerlei zaken als animaties, het invoegen en zelfs bewerken van video’s en meer mogelijk.

Eenvoud is de kracht

De populariteit van PowerPoint brengt ook risico’s met zich mee. De grootste gevaren zijn saaiheid en voorspelbaarheid. Want ja, als ‘iedereen’ PowerPoint gebruikt is de kans groot dat je het allemaal al wel eens gezien hebt. Wees daarom enerzijds verrassend, maar zorg anderzijds ook dat het geen disco aan animaties, knipperende teksten en andere ellende wordt. Hou het zakelijk – zeker in het geval van een meer serieuze presentatie – en strak. Ook voor een studie-presentatie werkt dat eigenlijk het best. Bovendien leidt een strak vormgegeven geheel tot makkelijk uitdeelbare hand-outs, mocht je je toehoorders toch iets op papier mee willen geven. Vermijd ook de bekende ‘information overload’. Ofwel: prop niet te veel informatie op één dia in je presentatie. Hak de informatie in stukken en verdeel deze over meerdere dia’s. Of laat niet in een klap alles zien, maar laat via muiskliks al pratende relevante dingen verschijnen. Presenteer je heel vaak, dan zijn er ook handige afstandsbedieningen speciaal voor PowerPoint te koop. Zo hoef je niet steeds te muizen of op de trackpad van je laptop te rommelen.

Handboek PowerPoint 2019

Het Handboek PowerPoint 2019Eigenlijk geldt voor een presentatie vooral: keep it simple. En dat betekent niet dat je geen mooie opmaak kunt gebruiken, maar zorg dat er niet te veel frivoliteiten in zitten. Dat klinkt oersaai, maar valt in de praktijk reuze mee. Zéker als het verhaal dat je vertelt een beetje leuk en met enthousiasme gebracht wordt. Wil je meer weten over PowerPoint, dan is er het Handboek PowerPoint 2019 van ondergetekende. Bomvol praktische tips, waarmee ook een beginner razendsnel op weg wordt geholpen.


 

Een gedachte over “PowerPoint: een evergreen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.