En? Heb je plannen voor een nieuwe camera? Spiegelreflex? Systeemcamera? Full frame? APS-C? Of kan je nog wel even voort met je huidige camera? Dat vroeg ik mezelf ook af toen ik las dat Canon ‘vreest dat de markt voor digitale camera’s in de komende twee jaar met ‘ongeveer de helft zou kunnen krimpen’. Hoe lang kun je met een camera doen? De huidige camera’s zijn inmiddels zo goed, dat je misschien alleen een nieuwe camera nodig hebt als je oude camera de geest geeft… In een reactie op dat verhaal over die instortende cameraverkopen zag ik een link naar een blogpost van Thom Hogan – schrijver van talloze boeken over Nikon-camera’s – met de titel The Canon Doomsday Proclamation. Is het einde der tijden voor de spiegelreflexcamera’s en de spiegelloze systeemcamera’s nabij?
Op stap met je iPhone
Een bevriende fotograaf, die laatst voor een paar maanden naar Zuid Afrika vertrok, zei me dat hij alleen zijn nieuwe iPhone mee nam en niet zijn Nikon en ook niet zijn kleine Sony compactcamera. Die nieuwe iPhone moest maar voldoende zijn. Zo denken meer mensen. Is een smartphonecamera goed genoeg voor je fotografische wensen? Met een nieuwe iPhone, een van de nieuwste Huawei’s of met een Pixel van Google kun je ook nog eens fotograferen in Raw. Op de iPhone heb je bijvoorbeeld de fantastische app Halide tot je beschikking en met Lightroom CC kun je de geschoten raw-bestanden prima bewerken. Mooie fotografische gereedschappen.
Waarom nog een spiegelreflex?
De smartphone met die steeds beter wordende smartphonecamera is een belangrijk reden waardoor de markt voor compactcamera’s is ingestort. Met een smartphonecamera die ook kan inzoomen, die van die mooie onscherpe achtergronden kan maken en die je echt helpt bij het maken van een foto… Waarom zou je nog een compactcamera aanschaffen? Geldt datzelfde ook voor de fotograaf die nu met een spiegelreflex- of spiegelloze camera rondloopt? Camera’s met verwisselbare lenzen, de ILC’s (Interchangeable Lens Camera’s), zijn wat mij betreft niet zo snel te vervangen door een smartphone. De kwaliteit van de lenzen, de grootte van de camerasensor, die zorgen voor een betere kwaliteit foto’s. Maar ook daar zal de markt instorten.
Duurdere camera’s
Thom Hogan ziet de volgende ontwikkelingen:
- Er zullen minder ILC’s komen. Er zijn teveel camera’s op de markt, er zullen verschillende merken sneuvelen.
- Camera’s krijgen minder snel een update. Heb je nu elke 24 maanden een nieuwe versie van een camera, dat wordt dan misschien 48 maanden of nog langer.
- Camera’s zullen duurder worden. Als je als fabrikant nog geld wilt kunnen besteden aan R&D en je gaat minder camera’s verkopen, dan is het logisch dat ze duurder worden.
- De transitie van spiegelreflex naar spiegelloos zal doorzetten.
Weinig vernieuwingen
Duidelijke conclusies. We hebben de laatste jaren geleefd in een ‘gouden eeuw’ van de vernieuwingen en ontwikkelingen bij camera’s en lenzen. Die vernieuwingen staan inmiddels een beetje stil. Moet ik echt de nieuwe Fuji X-T3 kopen? De foto’s die ik maak met mijn X-T2 zijn prima. De hoeveelheid megapixels van mijn camera is voldoende voor de afdrukken die ik maak en om ze online te tonen is de hoeveelheid pixels die ik tot mijn beschikking heb overkill. Misschien kan ik met de X-T3 wat sneller scherpstellen, maar echte vernieuwingen zijn er niet. Daarnaast komt Fuji zeer regelmatig met firmware-updates, waardoor je camera up-to-date blijft. De vernieuwingen vinden plaats bij de smartphonefabrikanten, niet bij de fabrikanten van de traditionele camera’s.
Leer je camera beter kennen
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb voorlopig genoeg aan mijn Fuji X-T2. Een gebruiker kan met een moderne camera veel langer doen dan een aantal jaren geleden. Dat geeft je de tijd om je camera écht goed te leren kennen. Ik blijf lezen hoe andere fotografen met hun Fuji’s werken. Ik lees allerlei blogs over Fuji’s en boeken over fotografie. Als je je camera door en door leert kennen kun je veel sneller op veranderende situaties reageren. Op ander licht, op snelle bewegingen van je onderwerp enzovoort. Een boek over fotografie kan je daarbij helpen. Dat hoeft dan niet een boek te zijn over jouw specifieke camera, maar bijvoorbeeld een boek over algemene cameratechnieken. Over sportfotografie bijvoorbeeld, of je leest over fotografische technieken in het Handboek fotografie. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor de boektraining Fotograferen van Opname tot Afdruk van Eduard de Kam op 20 februari. Boeken en mogelijkheden zat bij de fotografie-titels van Van Duuren Media.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Daar hebben wij gelukkig geen last van, wij doen alles nog analoog, :-). Zie ook http://www.newcolor.nl
Om dezelfde redenen sla ik de X-T3 ook even over. De nieuwste smartphones beschikken weliswaar over meerdere lenzen maar het fotografeert niet zo fijn als een echte camera. Ergonomisch is het natuurlijk een ramp. Wel handig met een steeds betere kwaliteit op die momenten dat je geen camera bij je hebt en voor de alledaagse momenten of sociale media.
Ik heb sinds enkele maanden de kleine Sony RX100 IV en zou deze niet graag willen ruilen voor een smartphone. Iets direct willen plaatsen op sociale media? Met NFC is dat een eitje… De RAW bestanden zijn prima te bewerken zodat de kwaliteit van de foto’s hoog zijn. Door de DRO functie zijn de jpeg’s overigens ook prima.
Maar toegegeven, ik verbaas me ook wel eens over de beeldkwaliteit van een moderne smartphone met zo’n klein sensortje en de vernuftige interne beeldverwerking.
Of de cameraverkopen instorten? Geen idee maar het hoogtepunt zijn we wel overheen. Fujifilm ziet met de bouw van een nieuwe fabriek de toekomst voor hunzelf in elk geval nog wel rooskleurig in.