Enquêtes maken met Google Formulieren

Google docs en driveHet boek van de maand juli is Ontdek Google Docs en Drive van Dirkjan van Ittersum. Google levert met de gratis diensten Docs en Drive een uitgebreid officepakket in combinatie met een royale opslagdienst. De mogelijkheden zijn verrassend compleet. We spreken deze maand weer met Dirkjan van Ittersum, deze keer over Google Docs en Drive en kun je op dit blog enkele voorproefjes uit het boek lezen. HIER vind je een bespreking van het boek. Hieronder vind je het 2de voorproefje uit het boek over het maken van een enquête met behulp van Google Formulieren. Het 1ste voorproefje over ‘Apps van derde partijen in Google Drive’ vind je HIER. (H.F.)

Google Formulieren

Met behulp van Google Formulieren kunt u mensen formulieren sturen met vragen. Zij beantwoorden de vragen en die antwoorden komen in een spreadsheet terecht. Zo kunt u er bijvoorbeeld mooie grafieken van maken. Er zijn verschillende toepassingen denkbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld uitnodigingen voor een feestje sturen en automatisch bijhouden hoeveel mensen zich al hebben aangemeld. Ook kunt u enquêtes versturen met Google Formulieren.

Google Formulieren
Een nieuw formulier maken via forms.google.com.

U komt terecht op Google Formulieren via het webadres forms.google.com. Hier is het mogelijk om een nieuw formulier aan te maken. Er zijn ook sjablonen te vinden in de sjabloongalerij. U kunt ook vanuit Google Drive een nieuw formulier opstellen. Dat gaat via Nieuw, Meer, Google Formulieren. Als voorbeeld maken we een formulier voor een enquête over Google Drive. Ga daarbij als volgt te werk:

1. Typ een titel.
2. Typ een beschrijving van het formulier.
3. Typ de titel van de vraag.
4. De helptekst is bedoeld voor extra uitleg.
5. Kies welk type vraag u stelt. Er zijn erg veel mogelijkheden, van vrije tekst, selectievakjes, datum, tot aan het uploaden van een bestand aan toe. U kunt vereisen dat een vraag beantwoord wordt door een vinkje bij Verplichte vraag te zetten.

Google Formulieren
Hier ziet u hoe wij een eerste vraag hebben ingevoerd voor onze mini-enquête

6. Als u klaar bent met de eerste vraag, voegt u een tweede toe via het pluspictogram. Onder dit pictogram staan ook enkele lay-outelementen, bijvoorbeeld om lettertype aan te passen of afbeelding in te voegen.
7. Via het pictogram van een oogje (boven in het scherm) krijgt u een voorbeeldweergave van de enquête.
8. Gebruik de drie stippen rechtsonder voor enkele extra opties, bijvoorbeeld reactievalidatie.

TIP • Verplichte vragen Bij iedere vraag is het mogelijk om deze ‘verplicht’ te maken. Respondenten moeten dan een antwoord geven, anders kunnen ze niet door naar een volgende vraag.

Google Formulieren
Verslepen om de volgorde te wijzigen.
Google Formulieren
Via reactievalidatie kunt u bijvoorbeeld verplichten dat iemand twee antwoorden moet selecteren.

9. Bij een meerkeuzevraag kunt u een volgende vraag aanpassen op basis van het antwoord. Zet een vinkje bij Ga naar sectie op basis van antwoord. Dit kunt u pas instellen als de vragenlijst uit meerdere secties bestaat.

 

Google Formulieren
Volgende vraag instellen op basis van het antwoord.

 

Google Formulieren
Een sectie toevoegen aan de vragenlijst.

10. U voegt een sectie toe via het pictogram rechtsonder naast de vraag.

Formulierinstellingen

Na het afronden van alle vragen wordt het tijd om het formulier te verzenden. Maar niet voordat we nog enkele opties hebben bekeken. Klik op het tandwieltje voor enkele instellingen. Stel hier bijvoorbeeld in dat u de e-mailadressen van respondenten wilt verzamelen of respondenten gegeven antwoorden nog mogen bewerken en of vragen in willekeurige volgorde moeten verschijnen. Voor die laatste optie klikt u op de tab Presentatie. Hier kunt u ook kiezen voor het tonen van een voortgangsbalk.

Google Formulieren
Klik op het tandwiel voor instellingen.

Thema wijzigen

In de werkbalk vindt u nog de knop Thema wijzigen. Hiermee kunt u de lay-out van de enquête veranderen, zodat deze een wat vrolijker uiterlijk krijgt. Kies bijvoorbeeld een andere kleur of gebruik het pictogram rechtsonder voor een thema met een foto in de kop.

Formulier verzenden

Alles klaar? Klik dan op de knop Verzenden. U krijgt nu een venster te zien om de vragenlijst per mail te verspreiden. Vul de mailadressen in, schrijf er een bericht bij en klik op Verzenden. Via een klik op het pictogram Link krijgt u een directe link naar de vragenlijst. Deze kunt u kopiëren en bijvoorbeeld per mail, Facebook of LinkedIn bekendmaken. Ook is er het pictogram Insluiten waarmee u HTML-code krijgt om het formulier in te sluiten op een webpagina.

Google Formulieren
De enquête verspreiden per mail.

TIP • Samenwerken U ziet ook de optie Bijdragers toevoegen (linksonder). Net als bij de andere Google-diensten kunt u samenwerken aan formulieren. Handig om in teamverband te schaven aan de enquête.

TIP • Vooraf invullen Indien gewenst, kunt u een formulier aan respondenten toezenden dat al voorzien is van antwoorden. Klik daarvoor op Meer (drie stippen), Vooraf ingevulde link ophalen. U krijgt daarna het formulier te zien. Geef de gewenste antwoorden en klik op Verzenden. Op de volgende pagina verschijnt het webadres van het al ingevulde formulier.

Reacties bekijken

Nadat u het formulier hebt verzonden, hoopt u natuurlijk op zo veel mogelijk respondenten. Met de knop Reacties bekijken gaat u naar de spreadsheet met daarin alle antwoorden. Maar minstens zo aardig is het grafische overzicht van de reacties, te bereiken via Reacties, Overzicht van reacties.

Google Formulieren
Het overzicht van reacties. Via het spreadsheetpictogram (omcirkeld) opent u de resultaten in Google Spreadsheets.

TIP • Vele toepassingen Naast enquêtes is Google Formulieren voor allerlei zaken in te zetten. Ook wanneer u bijvoorbeeld een uitnodiging voor een feestje wilt versturen en automatisch wilt bijhouden wie er komen, is Google Formulieren zeer geschikt. Zo weet u meteen hoeveel mensen u kunt verwachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.