Apps van derde partijen in Google Drive

Google docs en driveHet boek van de maand juli is Ontdek Google Docs en Drive van Dirkjan van Ittersum. Google levert met de gratis diensten Docs en Drive een uitgebreid officepakket in combinatie met een royale opslagdienst. De mogelijkheden zijn verrassend compleet. We spreken deze maand weer met Dirkjan van Ittersum, deze keer over Google Docs en Drive en kun je op dit blog enkele voorproefjes uit het boek lezen. HIER vind je een bespreking van het boek. Hieronder het 1ste voorproefje uit het boek: Apps van derde partijen in Google Drive. Het 2de voorproefje over het maken van een enquête met behulp van Google Formulieren vind je HIER. (H.F.)

Apps van derde partijen

De Apps in de Drive – Docs, Spreadsheets, enzovoort – zijn van Google. Er zijn ook derde partijen die apps ontwikkelen die samenwerken met Google Drive. Ze zijn te vinden vanuit drive.google.com via Nieuw, Meer, Meer apps koppelen. De apps voor Google Drive zijn te vinden in allerlei categorieën, variërend van entertainment tot zakelijke tools. Selecteer een categorie door te klikken op Alle (linksboven). Bij iedere app staan cijfers over het aantal gebruikers. Er zijn honderden apps, onder meer om foto’s te bewerken, pdf’s te maken, stroomdiagrammen te maken, muziek te luisteren et cetera.

Apps van derden toevoegen.

Het is dus onmogelijk om ze hier allemaal te beschrijven en we beperken ons tot onze favorieten. Voor meer apps is het zeker de moeite waard om de volledige lijst eens online door te bladeren, want er zitten zeker nog andere juweeltjes tussen. Lees wel de recensies voor installatie om een inschatting te maken van de betrouwbaarheid van een app.

Hier het overzicht van apps voor Google Drive.

U voegt de apps als volgt toe:

  1. Ga naar drive.google.com.
  2. Klik op Nieuw, Meer, Meer apps koppelen.
  3. Er verschijnt een venster met apps waar u uit kunt kiezen.
  4. In het zoekvenster vult u de naam in.
  5. Klik op de gevonden app en kies Koppelen.
  6. De app vraagt toestemming om de bestanden in uw Google Drive te mogen bekijken en bewerken. Doe dit alleen bij apps die u vertrouwt. Lees daarom eerst de recensies. Controleer ook of de gevraagde toestemming logisch is.

De app is nu toegevoegd. U start de app als volgt:

  1. Ga weer naar drive.google.com.
  2. Klik op Nieuw, Meer. De geïnstalleerde apps staan in de lijst.
  3. Klik op de app om deze te starten.

TIP • Rechten intrekken Hebt u achteraf spijt dat u een dienst toegang tot uw gegevens hebt gegeven, dan kunt u de rechten intrekken door naar deze pagina te gaan: myaccount.google.com/permissions.

Nadat u de apps hebt toegevoegd, kunt u bij het opslaan van bestanden kiezen voor Google Drive. De bestanden komen dus te staan in uw Google Drive en zijn daar ook weer te openen met dezelfde app. Dat gaat door er met rechts op te klikken en de betreffende app te selecteren.

Pixlr Editor
Open een bestaand beeld vanaf uw computer, vanaf het web of begin met een schone lei.

Wanneer u Photoshop niet op uw computer hebt staan (of gewoon liever in de Pixlr Editor cloud werkt), kunt u Pixlr Editor overwegen. Dit is onlinesoftware die een heel aardige poging doet Photoshop overbodig te maken. Voor de basisbewerkingen voldoet het prima. Denk aan rode ogen verwijderen, rechttrekken, teksten toevoegen et cetera. Het werkt via internet, maar desondanks gaat het zelfs met grotere bestanden allemaal verrassend snel. Leuk zijn de talloze filters, waarmee u effecten kunt loslaten op beelden. Denk daarbij aan caleidoscoop, pixeleren, tilt-shift of HDR. Ook het toevoegen of juist verwijderen van ruis is mogelijk. Net als bij professionele beeldbewerkingspakketten maakt Pixlr Editor gebruik van lagen. Opslaan van een bewerkte foto kan in Google Drive, maar ook op de computer.

Met Pixlr kunt u allerlei beeldbewerkingen toepassen, zoals tekst toevoegen, kleurcorrectie, vormen invoegen, rode ogen corrigeren et cetera.

TIP • Pixlr Express Als u op zoek bent naar een programma om uw beelden te voorzien van leuke randen, lichteffecten, pictogrammen en teksten, dan is Pixlr Express ook de moeite waard. U kunt er ook collages mee maken.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.