Grote hack bij Persgroep (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kuala_Lumpur_Malaysia_Beware-of-snatch-thief-sign-01.jpg)

Grote hack bij Persgroep

En het is weer raak. Maar liefst 300.000 privacygevoelige klantgegevens van de Persgroep zijn gestolen. In eerste instantie leek de schade mee te vallen, maar het blijkt allemaal ernstiger dan gedacht.

De Persgroep heeft kranten als De Volkskrant, Het Parool, AD en Trouw in zijn portfolio. Geen kleine jongen dus en juist van zo’n grote speler mag je verwachten dat ze de beveiliging stevig op orde hebben. Niet dus naar nu blijkt. Afgelopen vrijdag werd al bekend gemaakt dat een hacker succesvol inbrak in het klantenservicesysteem van et bedrijf. Het leek erop dat ‘slechts’ e-mailadressen waren buitgemaakt. Sowieso al heel vervelend, want actuele, werkende e-mailadressen zijn goud waard op de zwarte markt. Spammers weten dan immers vrijwel zeker dat hun verstuurde ellende aankomt. Inmiddels blijkt dat mogelijk ook bankgegevens en woonadressen zijn buitgemaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval als een klant een adreswijziging via een webformulier heeft doorgegeven, en (of) een wijziging van de bankrekening.

Identiteitsdiefstal

Dat soort gegevens zijn erg gewild bij digidieven en ander digitaal gespuis. Je kunt er bijvoorbeeld een nepidentiteit mee aanmaken. Of slachtoffers mee afpersen. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat klantgegevens van buiten af bereikbaar zijn. Feitelijk zou een dergelijke database met wel heel pricacygevoelige gegevens volledig afgeschermd moeten zijn van internettoegang. Waarom dat bij de Persgroep niet het geval was zal wel nooit helemaal duidelijk worden. In ieder geval is het bedrijf naarstig in de weer om alle gedupeerden op de hoogte te stellen, zo lezen we op de deze pagina van RTL Nieuws. Een deel van de gedupeerden heeft geen mailadres achtergelaten, zij worden via de aloude brief op de hoogte gesteld.

Wachtwoorden wijzigen

Maakt u gebruik van een van de diensten of kranten van de Persgroep en hebt u daar ooit persoonlijke gegevens achtergelaten, dan is het tijd om uw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Houd verder uw mailbox de komende tijd goed in de gaten en let op vreemde berichten en dergelijke. Als het de spuigaten uitloopt, is het ’t overwegen waard om een ander mailadres te nemen. Al blijkt meestal dat een goed spamfilter de grootste ellende wel tegenhoudt. Een van de meer vervelende scenario’s is dat een kwaadwillende uit uw naam reacties gaat plaatsen bij artikelen. Dat kan zorgen voor reputatieschade! Veranderen dus maar weer, die wachtwoorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.