Kotsmisselijk in zelfrijdende auto

Kotsmisselijk in zelfrijdende auto

Een bijzonder bericht in De Telegraaf: volgens TNO is de kans groot dat mensen doodziek worden van rijden in een zelfrijdende auto…

Het is een aloud probleem in de vorm van wagenziekte dat de kop op gaat steken bij velen, zo verwacht TNO volgens de Telegraaf. Vooropgesteld dat de zelfrijdende auto doorbreekt natuurlijk. Probleem is namelijk dat een bestuurder dan heel andere dingen gaat doen dan sturen. Bijvoorbeeld een boek lezen of werken achter een tablet of notebook. En precies daar gaat het dankzij onze evenwichtsorganen mis. Mensen bij wie tenminste een van deze sensoren goed werkt – het merendeel van de mensheid dus – worden onherroepelijk niet lekker tijdens rijden en doen van andere dingen. Dat verschijnsel ken je wellicht ook van tijdens het meerijden als passagier en gelijktijdig lezen van een boek of kaart. Ook kinderen op de achterbank spelend met hun iPad worden na een tijdje vaak wat bleekjes om de neus.

Geen ziekte

De ‘ziekte’ is feitelijk geen echte ziekte, maar een samenloop van omstandigheden. De evenwichtsorganen sturen andere informatie door naar de hersenen dan wat iemand op dat moment daadwerkelijk ervaart. Daardoor ontstaat ‘kortsluiting’ tussen de waarnemingen met als gevolg misselijkheid. Ook gamers kunnen ziek worden in 3D-werelden. Dat effect wordt nog versterkt met Virtual Reality (VR) brillen, zeker als deze van mindere kwaliteit zijn. Het effect is al merkbaar – mits je dus voorzien bent van werkende evenwichtsorganen, that is – als je naar een slecht opgenomen YouTube-filmpje kijkt waarbij het beeld alle kanten opzwalkt. Volgens TNO kan er dan ook beter van bewegingsziekte gesproken worden, want wagenziekte dekt de lading bij lange na niet.

Oplossing

De oplossing is meestal vrij eenvoudig: gewoon lekker naar buiten kijken. Maar dan wordt een lange rit in een zelfrijdende auto natuurlijk wel een verzoeking. Toch maar weer zelf het stuur in handen nemen? Of gewoon wat vaker stoppen bij een wegrestaurant of iets dergelijks? Echt andere dingen doen tijdens een autonome autorit lijkt zoals het er nu naar uit ziet bij lange na niet voorbehouden aan iedereen. Tot er misschien een construtieve oplossing voor gevonden wordt. Want om nou elke dag pilletjes tegen wagenziekte te gaan eten is ook weer zoiets.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.