Affinity Designer in volle glorie

Affinity Designer voor iPad

De iPad is wederom een app met de kwaliteit van desktopsoftware rijk. Affinity Designer verschilt in de iOS-versie eigenlijk niet van de pc/Mac-versie.

Programmeurs krijgen steeds meer vaardigheid betreffende iOS. Vorig jaar verbaasde (verbijsterde?) Serif vriend en vijand met Affinity Photo, dat nagenoeg hetzelfde werkt als de desktopversie van deze veelzijdige fotobewerker. En nu is er dan Affinity Designer, een waardige concurrent voor InDesign. Zelfs in iPad-uitvoering! De software maakt volop gebruik van Apple’s Metal framework, waardoor alles zonder horten of stoten verloopt. De GPU werkt daarbij hand in hand samen met de CPU in de iPad. Het aardige is dat de app al draait vanaf de iPad Air, hoewel natuurlijk geldt dat hij op de iPad Pro het best draait. Affiniy Designer haalt ook alles uit de Pencil, tekenen voelt natuurlijker dan ooit.

Onderweg ontwerpen

Het mooie is dat Affinity Designer overweg kan met een scala aan bekende vector-bestandsformaten. Waaronder natuurlijk Adobe InDesign’s AI. Eindelijk kan je nu onderweg fatsoenlijk grafisch ontwerpen zonder een laptop mee te hoeven zeulen. Een hoop creatievelingen zullen er erg blij mee zijn. Want inspiratie komt immers altijd op onhandige momenten waarbij je net geen laptop (of bijbehorend stopcontact) in de buurt hebt. Het is in ieder geval uitermate interessant om te zien dat sommige softwarefabrikanten duidelijk meer van hun apps maken dan anderen. Om heel eerlijk te zijn worden de apps van Adobe in ieder geval volledig weggeblazen, en veel andere vectorteken-apps ook. De lat is een flink stuk hoger gelegd voor wat app-kwaliteit betreft. Overigens: als je heel snel bent is Affinity Designer voor een relatief prettige introductieprijs van €14,99 te scoren. Geen standaard app-prijsje van een Euro, maar let wel dat dit dan ook heel wat meer is!

Meer desktop-kwaliteit op de iPad

Als we dit zo zien, moet een volledige versie van Microsoft Office – of desnoods alleen het populairste onderdeel Word – prima te doen zijn. Dat zo’n Office-suite van desktopkwaliteit geen probleem hoeft te zijn bewijst overigens de app Office 700. Dit betreft een volledige versie van Open Office, maar danvoor iOS. In de laatste versie worden hoge schermresoluties native ondersteund. Inschakelen van die optie maakt het beeld niet alleen scherper, maar de app ook een stuk sneller. Inmiddels dus ook desktopkwaliteit. Samen met beide apps uit de Affinity-serie, de standaard mail-app en een goede webbrowser kan de laptop weer een heel stuk vaker in de tas blijven.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.