Kies je voor een Mac, dan hoef je Microsoft Office niet achter te laten. Daarnaast zijn er ook voldoende alternatieven beschikbaar voor Microsoft Office.
MacOS is vooralsnog het enige andere besturingssysteem waar ook Microsoft Office voor beschikbaar is. Mocht je Windows dan ook een beetje beu zijn, maar ben je wel een fervent gebruiker van Office dan is er dus een gedegen alternatief. Qua gebruikersinterface is er eigenlijk geen verschil. Behalve dan dat de Mac-versie van Office een praktisch extraatje heeft. Naast het lint is er namelijk ook een uitgebreide menubalk beschikbaar. Het beste van beide werelden dus. Enige ‘minpunt’ is – zoals we eerder al eens schreven – dat de onderdelen Access en Publisher ontbreken: die zijn alleen in de Windowsuitvoering van Office beschikbaar. Vreemd als je er dieper over nadenkt, maar een gemis zal het voor ‘t overgrote deel van de gebruikers niet echt zijn.
Eindelijk in App Store
Microsoft Office is – like it or not – vooralsnog de ‘gouden standaard’ in het bedrijfsleven. Heel langzaam aan zie je dat er (ook) daar wel voorzichtig naar alternatieven wordt gekeken, maar het zal nog wel een flinke tijd duren voordat het zakenleven is ‘afgekickt’ van dit pakket. Kortom: als je van huis uit werkt, of bijvoorbeeld een schoolproject aan het maken bent is de kans levensgroot dat MS Office een vereiste is. Het pakket is sinds dit jaar eindelijk in de Mac App Store te vinden. Voorheen was je verplicht een installer bij Microsoft te downloaden en het op die manier te installeren. Op zich geen probleem, ware het niet dat de update-tool tamelijk lomp was. Feitelijk was het de traagste updater van alle Mac-software en daarmee best ietwat irritant te noemen. Nu Office als losse apps in de App Store zijn te vinden is dat euvel voorbij. Elk Office-onderdeel wordt voortaan snel en efficiënt net als alle andere Store-software van updates voorzien. Extra voordeel is dat het veel simpeler is welke onderdelen je wel en niet wilt installeren. Stel dat je een Office 365-abonnementje hebt afgesloten of de goedkope Home & Student Office voor thuisgebruik hebt aangeschaft en je wilt echt alleen maar schrijfwerk doen, dan installeer je alleen Word en laat je de rest voor wat het is.
Apple’s eigen alternatief
Inderdaad: het is een beetje geldverspilling als je alleen Word gaat gebruiken. In dat geval kun je je ook afvragen of het echt zinvol is om MS Office aan te schaffen (of er een abonnement op te nemen). Als je eigenlijk nooit gebruik maakt van speciale voor die versie ontwikkelde sjablonen en dergelijke loont het zonder meer de moeite om eens naar alternatieven te kijken. Schrijf je bijvoorbeeld alleen brieven en wil je een huishoudboekje in een spreadsheet bijhouden, dan zit je natuurlijk niet vast aan MS Office. Kijk dan alleen al eens naar het gratis met macOS meegeverde Officepakket van Apple bestaande uit Pages, Numbers en Keynote. Om te beginnen zijn de onderdelen compatibel met achtereenvolgens Word, Excel en PowerPoint. Daarmee bedoelen we dat je gemaakte documenten in een MS Office-compatibel bestandsformaat kunt bewaren, maar ook Office-documenten kunt openen. Daarbij geldt wel dat er mogelijk bepaalde (opmaak)kenmerken verloren gaan. Bij heel kritische documenten is im- en/of exporteren dus niet heel verstandig. Documenten delen die niet bedoeld zijn voor verdere bewerking is geen enkel probleem: exporteer naar PDF en klaar. Met name voor tekstdocumenten met mooie opmaak een ideale en zekere oplossing! Keynote – het presentatieprogramma van Apple- verdient overigens extra aandacht. Stiekem vinden we het veel mooier dan PowerPoint. Probeer het dus eens uit als je een presentatie wilt die er net wat anders uitziet!
Open Source
Er zijn nog meer alternatieven voor MS Office voor de Mac. Natuurlijk zijn er de ‘grote pakketten’ als Libre Office en Open Office. Dit is open source software die je ook regelmatig in het bedrijfsleven tegenkomt. Documenten die je hiermee maakt worden standaard in een eveneens open source bestandsformaat opgeslagen, wat deze toekomstbestendig maakt. Het Open Document-formaat is met name interessant voor overheden die willen dat al hun zaken ook over bijvoorbeeld honderd jaar nog zijn in te zien. Ook beide genoemde pakketten kennen compatibiliteit met bestandsformaten van MS Office, waarbij je toch altijd weer het risico op kleine (en een enkele keer grote) veranderingen loopt. Veilig delen doe je dus het best weer via PDF.
Meer alternatieven
Los van deze bekende alternatieven is er nog een scala aan andere Office-software (of onderdelen daarvan) beschikbaar. Het zijn deels de ‘onbekende bekenden’ waarvan je wellicht de naam wel eens voorbij hebt zien komen. Zoals Polaris Office dat onder meer in Android en iOS-versies – maar ook voor Windows en macOS -leverbaar is. Voor persoonlijk gebruik is de suite gratis, maar let wel goed op tijdens het installeren ervan: er wordt een aantal gratis ‘tools’ aangeboden: weiger deze allemaal om ad- en (of) malware op je systeem te voorkomen! Wil je op safe spelen, kies dan simpelweg een van bekende alternatieven. Misschien klinken ze een beetje als open deuren, gezeur zul je er beslist nooit mee krijgen. En o ja, natuurlijk is er ook nog het welbekende Google Docs! Er is zelfs een Office suite die je volledig op je eigen Synology NAS kunt installeren en gewoon vanuit een browser werkt…
Wil je meer lezen over MS Office, dan heeft Van Duuren Media een aantal boeken verdeeld over de diverse versies voor je klaar staan (inclusief natuurlijk de laatste 2019-versie).

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.