Goed, er zijn wellicht grenzen aan het niet upgraden van software (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wordperfect-5.1-dos.png)

Upgraden naar de nieuwste versie zinvol?

Is het steeds weer upgraden naar de nieuwste versie van een programma altijd zinvol? In de praktijk blijkt dat reuze mee te vallen.

Veel softwarefabrikanten proberen je steeds weer te verleiden om over te stappen naar de ‘latest en greatest’ versie van hun software. Of dat écht altijd nodig is wagen we te betwijfelen. Neem nu bijvoorbeeld Corel Paint Shop Pro. Een prachtige fotobewerker die zich best kan meten met Photoshop. Alleen voor een stuk lagere prijs. Wel geldt dat Corel elk jaar zo rond augustus steevast een nieuwe versie van het programma uitbrengt. De nieuwe features zijn weliswaar aardig, maar als jij ze nooit gemist hebt hoef je natuurlijk niet meteen de portemonnee te trekken. En die regel geldt ook voor heel veel andere software. Daarbij komt dat een deel van de softwarefabrikanten ook nog keurig veiligheidspatches voor oudere versies blijft uitbrengen. Dat zien we bijvoorbeeld in het geval van Adobe Acrobat XI, waar nog met regelmaat van dat soort updates voor verschijnen.

Conservatief

Het is dan ook niet voor niets dat het bedrijfsleven erg conservatief is als het om software-updates gaat. Je zal daar vaak echt niet de allerlaatste versie van Office of zelfs Windows aantreffen. Logisch, want de oudere versies zijn vaak volledig gepatcht en daarmee stabiel. Bovendien kennen systeembeheerders de ‘oude’ software van haver tot gort, wat in geval van een probleem tot snelle oplossingen leidt. Diezelfde methodiek kan je als thuisgebruiker natuurlijk ook toepassen. Het leidt zonder meer tot een stabieler geheel en je vermijdt stress van in nieuwe software aanwezige bugs. Of dat je een veelgebruikt onderdeel in de nieuwe versie niet meer aantreft, bijvoorbeeld.

Soms is upgraden noodzaak

We zeggen natuurlijk niet dat je álle software minder frequent moet updaten. Wat beveiligingssoftware betreft is upgraden (of updaten, net hoe je het noemen wilt) naar de nieuwste versie aanbevelenswaardig. Al is het ook daar verstandig om even een paar weken de kat uit de boom te kijken om niet te verworden tot een soort van proefkonijn. Updates van een besturingssysteem zijn – behalve als het om veiligheidsupdates gaat – veelal ook niet bepaald urgent. Feitelijk kan je met Windows 7 dezelfde software draaien als met Windows 10. Zit je echter eenmaal in de Windows 10-trein, dan is er zoals je weet nauwelijks nog te ontkomen aan updates en upgrades. En dat leidt regelmatig tot problemen als blijkt dat de nieuwe versie toch nog flink wat bugs blijkt te bevatten. Wat dat betreft is het dan ook precies de manier zoals het niet zou moeten. Upgraden of niet upgraden moet een beslissing zijn die bij de eindgebruiker ligt.

Kritisch

Kijk dus altijd met een kritische blik naar nieuwe versies van software die worden aangeboden. Hoewel je als betalende bestaande gebruiker vaak korting krijgt op de nieuwe versie, blijft het toch geld kosten. Heb je de nieuwe beloofde features écht nodig? Gaat het je meer tijd kosten dan gewenst om die mooie nieuwe interface onder de knie te krijgen? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen alvorens te upgraden. En als je ernstig twijfelt: je kan later ook nog altijd upgraden!

Drivers

Eenzelfde redenering geldt voor drivers. Als een bepaalde driver goed werkt op jouw systeem leidt updaten van een driver soms tot meer problemen dan je lief is. Zelf hebben we dat hier meegemaakt met onder meer een wifi-driver. De nieuwe versie bleek tot een strooptrage doorvoer te leiden, terwijl de ‘oude’ razendsnel werkte. De oude driver terugzetten is dan de beste oplossing. Ook daarbij moeten gebruikers van Windows 10 goed opletten. Vaak installeert Windows 10 na een upgrade zoals de komende van 17 oktober eigenwijs de allernieuwste drivers. En als die niet doen wat je ervan verwacht is het zaak om zo snel mogelijk de wél werkende oude drivers opnieuw te installeren. Zorg dus dat je altijd ergens in een map een set drivers van uw pc- of laptopfabrikant klaar hebt staan waarvan je zeker weet dat ze stabiel werken. Terugvallen op een oudere versie is dan snel geregeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.