password reset gecrashte iMac

Je wachtwoord resetten in macOS Tiger

Met een Time Machine-back-up zet je na een gecrashte iMac je werk en je instellingen terug. Je hebt daarvoor wel een werkend systeem nodig om je computer vanaf te starten. Bijvoorbeeld een cd met een systeem of een USB-stick met daarop een systeem. Ik had alleen een stick met daarop Lion, het systeem uit 2012. Dat het handiger was om een stick te hebben met macOS Sierra kwam ik later pas achter, toen ik met mijn wachtwoord niet meer kon inloggen. wachtwoord resetten in macOS Tiger… Deel 1 vind je HIER.

Gecrashte iMac

Met ingedrukte Option-toets startte ik de gecrashte iMac op om te kiezen voor de USB-stick met Tiger. Je kunt vervolgens kiezen of je Tiger (opnieuw) wilt installeren of een schijf wilt formatteren. Dat soort dingen. Ik probeerde nog een keer de interne harde schijf van de Mac te repareren, maar dat lukte niet. Dus formatteerde ik een externe harde schijf en installeerde daarop Tiger. Daarna zette ik met Time Machine de back-up terug. Dat duurt uren, maar dan heb je ook wat. Dacht ik. Na de start verscheen het inlogscherm met de twee accounts die ik op de iMac had. Ik voerde mijn wachtwoord in, maar de Mac wilde dat niet accepteren. Typfoutje? Dus nog een keer, maar van hetzelfde laken een pak. De password-hint die ik kreeg suggereerde het wachtwoord dat ik invoerde. Wachtwoord vergeten? Dan kun je ook nog je wachtwoord van je Apple-account, je Apple-ID invoeren. Ook dat wachtwoord werd geweigerd.

Eenvoudig je wachtwoord resetten in macOS Tiger

De iMac draaide op dat moment op Lion, een oud systeem. In de tijd dat er bijvoorbeeld van twee-staps-verificatie nog geen sprake was. Tiger had dus – waarschijnlijk – een hele andere manier om met wachtwoorden en inloggen om te gaan. Het kon met mijn wachtwoord van mijn Apple-ID ook geen sms sturen naar mijn mobiele telefoon om te verifiëren of ik het wel echt was die probeerde in te loggen. Alles mooi en veilig, maar ik wilde graag weer inloggen op mijn iMac. Ik zocht en zocht naar de mogelijkheid om erin te komen. Het resetten van mijn password. Dus googelde ik uiteindelijk op reset password Lion en vond de oplossing. Ik moest de iMac starten met command-r ingedrukt. Dan kwam ik in de recovery en kon ik van daaruit de Terminal starten. In de Terminal typte ik resetpassword. Er verscheen een dialoog met de twee accounts van de iMac. Ik voerde nieuwe wachtwoorden in en klaar.

Eh. Is dat veiligheid? Ik was natuurlijk blij dat ik nu weer in kon loggen, maar wat als ik een crimineel was die mijn Mac had gestolen? Die kon dan zo bij al mijn bestanden na een password reset. Vreemd. Op dit moment was ik er echter blij mee. Ik downloadde Sierra uit de Mac Store en installeerde die en alles was – bijna – zoals voorheen. Ook in Sierra kun je overigens op dezelfde manier je wachtwoord resetten. Nog een ding, bij het zoeken kwam ik dit document tegen: Toetscombinaties bij het opstarten voor Macs. Handig om ze te kennen. Deel 3 van dit verhaal vind je HIER.

Wil je zelf je Mac repareren, dan is grondige kennis van macOS nodig. Hoe zet je je back-up terug met Time Machine? Hoe repareer je een harde schrijf met het Schijfhulpprogramma? Dat soort kennis krijg je bijvoorbeeld de boeken van Van Duuren Media over macOS, die je allemaal HIER kunt vinden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.