Affinity Photo leren met het workbook

Affinity Photo is inmiddels een populaire applicatie om foto’s mee te bewerken. Het is een bijna volwaardige vervanger van Photoshop voor de fractie van de prijs. Ben je overgestapt van Photoshop naar Affinity Photo, dan is het grootste probleem dat je je een andere manier van werken moet eigen maken. Je kunt – qua retouche, beeldbewerking of montage – vergelijkbare dingen maken als met Photoshop, maar hoe doe je dat? Op de site van Serif, de makers van Affinity Photo, vind je veel leerzame filmpjes, er zijn echter veel mensen die een boek handiger vinden dan een filmpje. Affinity Photo leren? Dat kan nu met een boek: Het Affinity Photo Workbook.

Affinity Photo leren

Het Affinity Photo workbook is een dikke pil, anderhalve kilo zwaar, in het Engels, mooi vormgegeven en meer dan 476 pagina’s leesvoer. Het boek heeft een logische opbouw. Je leert eerst de interface van de applicatie. Affinity werkt met wat ze noemen personas. In een persona doe je specifieke dingen: je bewerkt een foto in een persona, in een andere persona ontwikkel je een RAW-bestand, in weer een andere persona exporteer je je werk. Elke van die personas heeft zijn eigen gereedschapset. Ook die worden stuk voor stuk uitgelegd. Daarbij komen dan nog de panels, bijvoorbeeld een voor het histogram, voor kleur, voor kwasten enzovoort. Dat eerste deel van het boek is het meest saaie onderdeel om door te nemen, je leert er wel alle gereedschappen en mogelijkheden van Affinity Photo in kennen.

Core skills, de basisvaardigheden

Het boek wordt pas echt leuk vanaf pagina 86 als je kennis maakt met de core skills, de basisvaardigheden van Affinity Photo. Voor elk hoofdstuk in het boek kun je oefenbestanden downloaden. In dit hoofdstuk zijn het nog eenvoudige handelingen, zoals het aansnijden van een foto, het ontwikkelen van een RAW-bestand en het werken met inpainting om onderwerpen uit een foto te verwijderen. Kortom, de basishandelingen. Je kunt het natuurlijk meteen op je eigen foto’s toepassen, maar het is handig dat je dezelfde bestanden die in het boek worden gebruikt kunt downloaden.

Affinity Photo leren
Uit een van de projecten in het boek.

Affinity Photo leren met allerlei projecten

Heb je die basisvaardigheden onder de knie, dan kun je verder naar de hoofdstukken 3 en verder. Vanaf hoofdstuk 3 ga je aan het werk met specifieke projecten. Het zijn allerlei heel verschillende projecten. Bijvoorbeeld het ‘opknappen’ van een landschap, waarbij je selecties moet maken van de lucht, de toonwaarden van de foto aanpast en het uiteindelijke resultaat exporteert. Het zijn allemaal projecten van verschillende fotografen en de variatie van de projecten is groot. HDR-foto’s maken, de scherptediepte vergroten van foto’s die een aantal opnames te combineren, het creëren van mist in een foto of een montage maken. Die verschillende projecten hoef je niet per se achter elkaar uit te voeren. Je kunt aan de gang met een project dat je leuk lijkt. En elke keer kun je de voorbeeldbestanden downloaden en er mee aan het werk gaan.

Toetsenbordafkortingen

Affinity Photo leren
De toetsenbordafkortingen voor alle personas van Affinity Photo.

Het boek eindigt met een stel op dikker papier gedrukte voorbeelden van toetsenbordafkortingen die je bij Affinity Photo kunt gebruiken. Voor elke persona vind je zo’n vel, zowel voor een Mac- als voor een Windowstoetsenbord. Als Affinity Photo de applicatie is waarin je graag werkt en je worstelt nog met de interface en de mogelijkheden: na het doornemen van dit werkboek heeft Affinity Photo geen geheimen meer voor je. Het boek is in het Engels en het is verkrijgbaar via de makers van Affinity Photo. Prijs €44,99.

Op dit blog schreven we eerder of Affinity Photo. Die blogposts vind je HIER.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

2 gedachten over “Affinity Photo leren met het workbook”

  1. Heel erg bedankt dat jullie hier aandacht aan besteden! Het is best wel ‘n klus, om jezelf andere manieren/werkroutes aan te leren. Maar de prijs én het geweldige aanbod penselen zijn zó verleidelijk!!

  2. Hallo, ik overweeg ook met Affinity te gaan werken. Ik heb een proefversie gedownload en ben een beetje aan het oefenen. Wat ik niet kan vinden is de mogelijkheid om twee foto’s tegelijkertijd op het scherm te krijgen. In PS was dit bij ‘venster’ > ‘ordenen’ makkelijk. Ik kan het ook in de handleiding niet vinden. Jullie wel ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.