Hee Scott Kelby! Hoe creëer ik speciale effecten in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom Classic is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. Deze 6de ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 6 Speciale effecten creëren en gaat over het gebruiken van Voorinstellingen.

Voorinstellingen gebruiken

In het deelvenstergebied links in de module Ontwikkelen heeft Adobe in het deelvenster Voorinstellingen sets met vooraf ontworpen effecten geplaatst, die je met één klik kunt toepassen. Als je een voorvertoning wilt bekijken van wat het effect van een van deze voorinstellingen op je foto is, beweeg je de muisaanwijzer over een voorinstelling. De voorvertoning verschijnt dan op het scherm. Als je er een goed vindt, klik je erop. Deze uitstraling wordt dan toegepast (hier heb ik de voorinstelling Creatief – Zachte nevel toegepast om de rand van deze zeer scherpe foto te verwijderen). Je moet één ding weten over voorinstellingen: ze verplaatsen slechts de schuifregelaars van Lightroom naar een vooraf ingestelde locatie om een bepaalde uitstraling te creëren. Ze doen geen dingen die je niet zelf zou kunnen doen. Om te begrijpen waarom dat ertoe doet, kun je dit proberen: pas de voorinstelling Verouderde foto onder Klassiek – Kleurvoorinstellingen toe en kijk vervolgens in het deelvenster Standaard naar de schuifregelaars. Je zult zien dat de witbalans (Temperatuur en Kleurtint), Zwarte tinten, Verzadiging en Levendigheid zijn aangepast. Klik nu op de volgende: Gebleekt. De schuifregelaars zullen nu veranderen.

Stapelen van Voorinstellingen

Kun je dan de ene voorinstelling niet op de andere stapelen? Dat kan, zolang het maar niet van invloed is op de schuifregelaars die voor je eerste voorinstelling zijn gebruikt. Als je bijvoorbeeld de voorinstelling Verouderde foto hebt toegepast, kun je de voorinstelling Korrel – Zwaar (onder Klassiek – Effecten) toepassen, omdat deze alleen de schuifregelaars voor Korrel in het deelvenster Effecten gebruikt en de schuifregelaars van het deelvenster Standaard ongemoeid laat. Voorinstellingen zijn anders dan creatieve profielen omdat deze ‘stijlen’ je schuifregelaars helemaal niet verplaatsen, ze zijn volledig onafhankelijk. Je kunt dus een creatief profiel toepassen om een basisuitstraling te creëren en dan hier zonder problemen een willekeurige voorinstelling op toepassen.

De 1ste tip uit dit nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 7de HIER, de 8ste HIER, de 9de HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat deze maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

6 gedachten over “Hee Scott Kelby! Hoe creëer ik speciale effecten in Lightroom Classic?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.