Zuckerberg blijft, zo meldt hij (bron afbeelding: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Not_facebook_not_like_thumbs_down.png)

Zuckerberg blijft, zo meldt hij

Facebook-topman Mark Zuckerberg is geenszins van plan op te stappen. Ook niet na alle schandalen die het bedrijf steeds maar weer treffen.

Facebook kwam de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws. Meest recente (bekend geworden) schandaal is dat waarbij de social media-gigant een pr-bureau inhuurde om de concurrentie zwart te maken. De achterliggende gedachte daarbij was: aandacht afleiden van de enorme schandalen waarin Facebook verwikkeld was geraakt. Zodat het publiek zijn irritatie op anderen ging richten. Dit idee klinkt natuurlijk ook weer geheel in lijn met het karakter van topman Zuckerberg wat nerdy, wereldvreemd en kinderachtig. En dan zijn er nog de frequente datalekken, waarbij steeds weer gebruikersgegevens – al dan niet bewust – gelekt worden. en paar dagen geleden was het weer raak: Instagram was ineens zo lek als een mandje. De reden? Een nieuwe tool die het bedrijf – onderdeel van Facebook – had uitgerold om te kijken welke gegevens van gebruikers verzameld worden…

Zuckerberg: ik blijf

Dat er iets grondig mis is met Facebook & co zal niemand zijn ontgaan. Het bedrijf neemt het niet bepaald nauw met privacy, terwijl ook ‘de waarheid’ een tamelijk rekbaar en vooral manipuleerbaar goed blijkt te zijn. Als je alle ellende bij elkaar optelt, zou bij een normaal bedrijf de leiding – in dit geval met name Zuckerberg – flink onder vuur komen te liggen. En uiteindelijk simpelweg opstappen en vervangen worden door iets nieuws. Zo niet bij Facebook. Zuckerberg is geenszins van plan om op te stappen, zo blijkt uit dit interview met CNN. Volgens hem is dat ook niet ‘logisch’. Inmiddels heeft Elliot Schrage, hoofd communicatie bij Facebook -naar het zich laat aanzien de schuld maar op zich genomen. Inmiddels is hij vertrokken. Kortom: zoals het er nu naar uit ziet is en blijft het nagenoeg ‘business as usual’ onder de vleugels van Zuckerberg. Wat betekent dat je voorzichtiger dan ooit moet zijn met het achterlaten van privacygevoelige data bij Facebook, waar ook het al genoemde Instagram en natuurlijk Whatsapp onder vallen.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald SmitLees meer over hoe je jezelf online (en ook op Facebook) beschermd tegen misbruik van privacygevoelige gegevens en meer in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen met hulp van Hans Frederiks en Ronald Smit

Een gedachte over “Zuckerberg blijft, zo meldt hij”

  1. Er is – volgens mij – maar één beslissing die effect zal hebben: gewoon weg gaan bij Facebook, Instagram en Whatsapp. Dan leert Zuckerberg wellicht om de juiste maatregelen te nemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.