Voor degenen die van hun fotografielidmaatschap van Creative Cloud af willen zijn er steeds meer keuzemogelijkheden. Of die nieuwe keuzemogelijkheden goed zijn, of het volwaardige alternatieven voor Lightroom zijn, dat is de vraag. De een vindt Luminar perfect, de ander ON1 en nog weer iemand anders vindt Exposure X4 je van het. Een echt volwaardig alternatief voor Lightroom – we schreven het al eerder – is al jaren Capture One. Het ‘probleem’ van deze software? Die is nogal prijzig. Je kunt kiezen uit het kopen van de software voor €349,- of voor een abonnement voor €180,- per jaar. Voor gebruikers van Fuji-camera’s is er nu een beperkte doch gratis versie: Capture One Express voor Fujifilm.
Capture One Express voor Fujifilm
Ik fotografeer nu alweer dik zes jaar met Fuji-camera’s. Eerst de X-Pro1 nu met de X-T2. Over de omzettingen van RAW-bestanden in Lightroom wordt al jaren gemopperd. Ik vind het niet slecht, maar kocht vorig jaar toch de Iridient X-Transformer, een RAW-ontwikkelaar voor X-trans-bestanden. De resultaten daarmee zijn prima. Ik zet de Raf-bestanden met Iridient om naar DNG-bestanden en bewerk ze vervolgens in Lightroom. Ik las gisteren op een van de aan de Fuji-camera’s gewijde sites over een gratis versie van Capture One speciaal voor Fuji: Capture One Express voor Fujifilm. Gratis! Dan zal er wel veel ontbreken!?
Prachtige ontwikkelmogelijkheden
Dat valt mee. Voor het ontwikkelen heb je een groot deel van de gereedschappen uit de Pro-versie. Wat je mist zijn onder andere lagen, de geavanceerde kleurcorrectiemogelijkheden, tethered schieten en correcties voor architectuur (HIER kun je zien wat je hebt en wat je mist). Dus downloadde ik Capture One Express voor Fujifilm. Het lijkt er in eerste instantie op dat je de Pro-versie hebt gedownload, maar je moet wat doorklikken.


Mijn eerste indruk: de bibliotheekfunctie is prima en de mogelijkheden voor het ontwikkelen van de Raf-bestanden zijn prachtig en niet echt ingewikkeld als je gewend ben om in Lightroom te werken. Het blijft natuurlijk een andere applicatie waaraan je moet wennen en waar je pas goed in wordt als je er een tijdje mee werkt. Op die resultaten kom ik binnenkort terug.

Black Friday en Cyber Monday
Iets anders. Het is morgen Black Friday en maandag a.s. Cyber Monday. Koopjes, koopjes en nog meer koopjes. Dat geldt ook voor Luminar, ON1 en DxO. Die zijn op die dagen te koop met fikse kortingen. Bij DxO krijg je 50% korting op al hun software zoals DxO Photolab 2 en de nieuwe NIK Collection. Bij Skylum is er korting op Luminar en zijn er interessante goedkope bundels. ON1 is ook in de aanbieding. Waarschijnlijk zijn de verschillende mogelijkheden van Capture One dit weekend ook met korting aan te schaffen. Dus als je naar een van de alternatieven voor Lightroom wilt overstappen is dit weekend misschien – qua kosten – het juiste moment om een aanschaf te doen.
Ben je een Fujifilm-fotograaf? Dan zijn de Fujifilm Expert Tips van Rico Pfirstinger misschien iets voor jou. In Fujifilm X Experttips leert Rico (columnist van X-Pert Corner en workshopdocent) je alles over de mogelijkheden van de camera’s uit de X-serie van Fujifilm. Dankzij diepgaand onderzoek en zijn jarenlange ervaring met deze camera’s kan hij al zijn kennis met u delen. Welke camera uit de X-serie u ook bezit — of het nu de X-T3, X-H1, X-T2, X-Pro2, X100F, X-T20, X-E3, X-E3, GFX of een andere camera uit de X-serie is — Rico komt tot de kern van de zaak. Hij biedt een overvloed aan tips en praktische informatie die niet te vinden is in gebruikershandleidingen of ergens anders.
Er is nog een ander boek over de Fujifilm camera’s: Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie van Joke Beers-Blom. In dit boek maak je kennis met de prachtige, veelzijdige Fujifilm-camera’s uit de X-T-serie. De auteur laat je eerst kennismaken met de camera’s en de diverse beschikbare accessoires. Vervolgens komen de belangrijkste camera-instellingen aan de beurt. Ook als je overstapt van een spiegelreflexcamera naar een van de systeemcamera’s van Fujifilm is het even zoeken, aangezien veel zaken net een beetje anders gaan. Aan de hand van voorbeelden krijg je tips en een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.