Nog een alternatief voor Lightroom: Capture One

Er valt steeds meer te kiezen als je genoeg hebt van Lightroom. Een applicatie die al lange tijd op de markt is Capture One. De makers van Capture One zeggen over de applicatie: Capture One leidt de manier waarop je RAW-bestanden moet bewerken. Een boude uitspraak. Of het waar is en of het een alternatief is voor Lightroom zul je zelf moeten constateren als je aan de gang wilt gaan met deze applicatie.

Capture One Pro

Eduard de Kam – van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie (het NIDF) en auteur van een tweetal boeken bij Van Duuren Media – schreef op de site van het NIDF over Capture One als alternatief voor Lightroom Classic. Capture One was allereerst software waarmee de studio-fotograaf fotografeerde als hij/zij een Phase One digitale achterwand had. Inmiddels is Capture One geschikt voor vrijwel elke digitale camera. Het bevat nog steeds handige mogelijkheden voor studiofotografen, zoals bijvoorbeeld een mobiele app waarmee assistenten en anderen mee kunnen kijken naar wat er gemaakt wordt.

Andere interface

Capture One
De interface van Capture One.

Het grootste probleem als je gewend bent aan Lightroom, is een andere interface. Dat geldt ook voor Capture One. De RAW-bewerkingen kunnen nog zo mooi zijn, je zult met je foto’s compleet opnieuw moeten beginnen. Aan je bewerkingen in Lightroom heb je niks, als je met Capture One begint. De conclusie van Eduard de Kam: ‘Voor serieuze RAW-verwerking is Capture One absoluut een waardig alternatief, ik denk dat het wel even duurt voor je er aan gewend bent als je nu ergens anders mee werkt.’ Lees de bespreking van Capture One 11 HIER.

Abonneren of kopen?

Capture One Pro is niet goedkoop. Je hebt twee keuzemogelijkheden: een abonnement (aaarghhh….) of het kopen van de applicatie. Een abonnement kost 20 euro per maand. De aanschaf van Capture One kost je 279 euro plus BTW. Je kunt de applicatie 30 dagen lang proberen voordat je moet gaan betalen.

Voor Van Duuren Media schreef Eduard de Kam een tweetal boeken: Fotograferen – Van opname tot afdruk en Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie. Fotograferen – Van opname tot afdruk is een handboek over hedendaagse techniek. Je leert vrijwel totale controle te hebben over het complete traject tot en met de digitale afdruk. In Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie komt het verwerken van oude en nieuwe opnamen die op film gemaakt zijn aan de orde. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een normale digitale foto in kleur om te zetten naar een zwart-witfoto.

3 gedachten over “Nog een alternatief voor Lightroom: Capture One”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.