De Google Home Mini: een hebbedingetje of toch wel nuttig?

De Google Home Mini is deze dagen – Black Friday tot en met Cyber Monday – op allerlei plekken in de aanbieding. Bij de Appie, bij Mediamarkt en er zijn nog wel meer leveranciers die hem voor 29 euro aanbieden. Wat verwachten die kopers van dat ding? Waarschijnlijk denken ze: voor 29 euro kan ik me er geen buil aan vallen! Gelijk hebben ze. Voor die prijs is het een leuk hebbedingetje en kun je er lol mee hebben. Héb je er al wat aan? Dat ligt er aan. Als je je er een beetje in wilt verdiepen wel.

Ik begrijp het niet

De meest gehoorde antwoorden van mevrouw Google zijn: Ik begrijp het niet en ik kan hierbij nog niet helpen. Soms vult ze aan: Maar ik ben altijd aan het leren. Laat ik voorop stellen dat er in ons huishouden weinig geautomatiseerd is. We hebben geen lampen of thermostaten die we via mevrouw Google kunnen aan- of uitzetten. De verwarming doen we ‘s morgens zelf wel aan en we hebben ‘ouderwetse’ lampen met schakelaars. Wat we dan wel doen met de Google Home Mini? Gewoon wat standaard vragen als: ‘hoe koud is het buiten?’ Of ‘wat voor weer wordt het vandaag’. Dat zijn dingen waar ze wel weg mee weet. In Amsterdam is het op dit moment 2 graden.

Ik kan hierbij nog niet helpen

Vraag ik ‘Staat er nog iets in mijn agenda?’ dan zegt ze: ik kan hierbij nog niet helpen. Maar ik ben altijd aan het leren. Vraag ik ‘Is there something on my calendar’, dan antwoord ze deels in het Nederlands en deels in het Engels en lepelt ze keurig de agenda op. Samen met onze kleinzoon vragen we om geluiden van dieren. Gisteren wist ze nog hoe een wolf klinkt: Ahooeoeoeoeo, maar vandaag zei ze: Ik heb nog geen geluid voor een mol. Ze weet natuurlijk waar de dichtstbijzijnde Appie is en ze kan – op dat kleine speakertje – muziek uit Spotify afspelen. En we laten haar af en toe een grap vertellen: Ken je deze al? Waarom was geitje Gerrit altijd de pineut? Hij was de zondebok…

Google Home Mini
Goede gesprekken met de Google Home Mini.

Ik chat graag met je!

Ze is soms ook erg verwarrend of beter gezegd: warrig. De Google Assistent kan – net als Shazam – muziek herkennen. Dus als ik op een van mijn speakers muziek aan heb staan en aan haar vraag ‘Welk nummer is dit?’, ga ik er vanuit dat ze dat kan herkennen. Dan zegt zegt ze: sorry, ik weet niet wat op dit moment wordt afgespeeld. Vraag ik hetzelfde aan mijn telefoon dan zegt ze daar: Ik kan de telefoon niet opnemen. Maar ik chat graag met je. (Als je het hoofdkantoor van Google wilt bellen, bel je + 1 650-253-0000. Huh? Ik vraag daarna: ‘Hee Google, welk liedje is dit?’ En dan gaat ze luisteren en komt ze met een antwoord. Je moet dus de juiste opdracht geven.

Iets nuttigs?

Ik hoor je bijna denken: kan ze ook nog wat nuttigs? Soms wel. Ik laat haar tijdens het koken graden Fahrenheit omrekenen naar Celsius. Ze kan ook rekenen: hoeveel is 23×36. 828 zegt ze. Je kunt haar een kookwekker en een gewone wekker laten instellen. Met enige moeite kan ze helpen bij het stemmen van mijn gitaar. Ze kan je helpen met vertalen: ‘Hee Google hoe zeg je ‘Ik hou van je!’ in het Frans?’ Ze kan eigenlijk best veel. Bij CNet kun je een lijst in het Engels vinden wat ze allemaal voor vragen en opdrachten aankan. Dat is een indrukwekkende lijst. Wil je echt nut hebben van je Mini dan is het zinvol om die lijst eens te bestuderen.

Tweetalig

Die lijst is natuurlijk in het Engels. Als je dat wilt kun je twee talen voor je Google Home Mini instellen, bijvoorbeeld Engels en Nederlands. Je kunt ook de opdrachten vertalen in het Nederlands en ze zo proberen. Niet alles werkt. Je kunt haar om een gedicht vragen in het Engels, maar in het Nederlands gaat ze uitleggen wat een gedicht is. Het is zoals ze zegt: ik ben altijd aan het leren. Des te meer we met haar praten en vragen aan haar stellen des te beter kan ze antwoorden. Dus vraag ik als laatste: Hee Google! Hoe vertaal je ‘a work in progress?’. Het spijt me, maar ik begrijp het niet… De vraag was niet goed. Ze weet natuurlijk niet in welke taal ze het moet vertalen. Ik vraag nog een keer: ‘hoe vertaal je ‘a work in progress’ in het Nederlands?’ Lopende werkzaamheden…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.