Hoe zet je de Google Home-speaker op Nederlands?

Twee weken geleden schreven we over de Google Home Speakers die toen al – voor de officiële introductie van 24 oktober – Nederlands zouden verstaan en spreken. Dat was op dat moment waar, maar een paar dagen later deed de Google Home-speaker bij mij of ze geen Nederlands meer verstond. Stelde ik een vraag in het Nederlands dan antwoordde ze dat ze me in het geheel niet begreep of gaf een onduidelijk antwoord – in het Engels – op een vraag die ze overduidelijk verkeerd verstaan had. Maar nu is het zover. Je kunt vanaf vandaag in Nederland Google Home-speakers kopen. Ook de speakers die eerder via grijze import Nederland zijn binnengesmokkeld kunnen nu Nederlands verstaan en spreken.

Resetten

Hoopvol zei ik vanmorgen mijn speakertje: Hee Kookel, wat voor weer wordt het vandaag? Maar niks geen sjoege over dat weer. Ze verstond me weer niet. Ik keek in de Google Home-app of het zou helpen om de Mini nog een keer op Nederlands te zetten. Ik wist nu waar ik dat ergens in de instellingen moest zoeken, maar ook dat hielp voor geen meter. Herstarten van dat ding? Ook geen resultaat. Resetten dan maar. Daartoe zit er een knopje aan de onderkant van de Google Mini. Even ingedrukt blijven houden en het speaker is weer als nieuw.

Appie?

In de Google Home-app op mijn telefoon die in het Nederlands staat, doorliep ik de stappen voor het instellen van de Google Home Mini. De verbinding met het wifi-netwerk kwam tot stand. Ik gaf aan in welke kamer de Mini zich bevond. Ik verbond Spotify met de speaker en gaf aan welke tv de Mini mocht bedienen. En verdomd! Ze sprak me aan in het Nederlands. Snel een test! Hee, Kookel! Waar zit de dichtstbijzijnde Appie Heijn? En ja, ze wist het! Niet dat ik daaraan getwijfeld had, tenslotte is Appie ook betrokken bij die Nederlandse mogelijkheden van Google Home. Nederlands met een (beetje) Engels accent verstaat ze dan weer niet. Geen probleem: je kunt een tweede taal toevoegen, in dit geval Engels UK.

Google Home-speaker in het Nederlands en Engels
Google Home en Assistent in het Nederlands én het Engels.

Warrige app!

Dus, als je een Google Home-speaker via grijze import had gekocht: misschien is het het meest handig om hem nu even compleet te resetten. Dat was in ieder geval mijn manier. Misschien – als je geduld hebt – komt ze er over een paar dagen zelf achter dat ze ook Nederlands kan verstaan. Oh, nog één ding. In de Google Home-app stond de ‘oude’ Mini van vóór de reset ook nog als speakertje. Die kun je eenvoudig verwijderen in de voorkeuren van dat speakertje. Nóg een ding dan? Wat is die Google Home-app een warrige app geworden! Voor de bediening heb je bijna een heel boekwerk nodig. Daar komen we nog op terug.

Google levert met de gratis diensten Docs en Drive een uitgebreid officepakket in combinatie met een royale opslagdienst. De mogelijkheden zijn verrassend compleet. Behalve tekstverwerken, kun je ook presentaties, formulieren, spreadsheets en tekeningen maken. Of wat te denken van het versturen van enquêtes? Google Docs is een prima alternatief voor Microsoft Office. Met speciale apps kun je foto’s bewerken en video’s monteren. Het boek Ontdek Google Docs & Drive toont in vogelvlucht de mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.