Een beetje moderne smartphone kan prima foto’s schieten. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat de spiegelreflex hier steeds vaker thuis blijft liggen.
Een paar jaar geleden was het eigenlijk nog nauwelijks voor te stellen dat je uitstekende (maar dan ook écht uitstekende) foto’s met een smartphone kon schieten. Inmiddels blijkt dat wel het geval te zijn, mits je kiest voor een toestel uit de wat betere kwaliteitsklasse. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de compact camera steeds vaker thuis blijft liggen, maar ook de spiegelreflex. Want ja, dat is en blijft toch een vrij ‘fors’ apparaat wat je mee moet zeulen. Niet echt handig voor een dagje uit waar je juist geen onpraktische extra bagage bij je wilt hebben. Maar zijn er alleen voordelen te bedenken bij het gebruik van een smartphone als camera?
Zoomlens
Het grootste gemis van een smartphone qua camerafunctionaliteit is een (goede) optische zoomlens. Er zijn fabrikanten die een poging wagen, maar het zoombereik staat nog altijd in geen enkele verhouding tot wat reguliere fotocamera’s te bieden hebben. Dat zal ook nooit gaan gebeuren, want een zoomlens neemt simpelweg fysiek meer ruimte in. Je zou dan ofwel een uitstekend onderdeel op je smartphone krijgen, wat een wel heel kwetsbaar punt oplevert. Of je smartphone moet dikker worden, maar de trend is juist dunner, dunner, dunner. Kortom: qua zoomen zit je zeker niet goed met een smartphone. Digitaal zoomen is een optie, maar dat blijft zonder meer behelpen; de kwaliteit is niet vergelijkbaar met echt optisch zoomen.
Ruis
Dan is er de veel kleinere beeldsensor in de smartphone, zeker in vergelijking met de spiegelreflex en ook de betere compact-toestellen. Een kleinere beeldsensor betekent onherroepelijk meer ruis, vooral bij mindere belichting. Toch zien we wel spectaculaire verbeteringen wat ruisgevoeligheid betreft bij smartphones. Maar een grotere sensor is altijd beter. Kortom: een 100%-vervanger zal de smartphone nooit worden voor een spiegelreflex. Wel een verdraaid handige aanvulling hierop die zorgt dat je altijd en overal een camera bij de hand hebt. En ook maakt dat je in een pretpark niet met een groot toestel rond hoeft te lopen. Behalve gebruiksgemak levert dat ook weer een verminderd risico op diefstal of verlies op.
Ideale combinatie
Hier is het inmiddels zo dat de spiegelreflex mee gaat op het moment dat er echt bijzondere of nooit eerder geziene zaken zijn te fotograferen. Voor het ‘dagelijkse leven’ en de meer reguliere uitjes is het toch meestal een iPhone die z’n taak als fototoestel uitstekend waarneemt. Dat je soms wat meer naar je onderwerp toe moet lopen weegt niet op tegen het gemak. De ideale combinatie is tegenwoordig dan ook een spiegelreflex voor topkwaliteit foto’s en een smartphone voor de snapshots. En – heel eerlijk – is er ook nog een compact camera in het spel. Puurt omdat deze over een 50-voudige optische zoom beschikt. Verdraaid handig om achter de hand te hebben voor ‘ultrazoom-snapshots’. Maar voor de beeldkwaliteit – indien zoomloos aan het fotograferen – hoef je het niet te laten. Die wijkt niet tot nauwelijks af als je vergelijkt met een goede smartphone.
Meer leren over hoe je zo mooi mogelijk fotografeert met je smartphone? Lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s van Hans Frederiks eens.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Een smartphone is leuk om alledaagse herinneringen vast te leggen of voor de momenten dat je geen camera bij je hebt. Niet geschikt voor serieuze fotografie (ja, je kan er in RAW prima foto’s mee maken in 21 mm) Voor de meeste mensen is een beduimelde verticale smartphone foto goed genoeg als herinnering. De kwaliteitseisen liggen meestal niet zo hoog. Aan opslag en ordenen doen ze vaak niet eens. De spiegelreflex zal op termijn verdwijnen. Zelf gebruik ik al enkele jaren tot volle tevredenheid een systeemcamera.