Die iPad (Pro) is echt zo gek nog niet voor werk (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/othree/36164319222)

iPad Pro niet voor werk…?

Soms kom je van die reviews tegen waarbij de schrijver een product niet echt begrepen lijkt te hebben. Zoals deze keer op nu.nl over de iPad Pro.

Niet om hier nu reclame te gaan maken voor de iPad Pro (of feitelijk welke andere tablet ook), maar de review op nu.nl slaat de plank toch wel mis. Een tablet – en zeker de iPad Pro – is namelijk wel degelijk prima inzetbaar voor professioneel werk. Al was het maar omdat de ‘workflow’ voor steeds meer mensen enorm veranderd is de afgelopen jaren. Werk je bijvoorbeeld veel met teksten en beeldmateriaal, dan is de iPad (Pro) een prima alternatief voor welke laptop dan ook. Het maakt dan namelijk niet uit of je je tekst tikt in de iOS-versie van Word (of een andere tekstverwerker), terwijl ook foto’s bijsnijden, aanpassen enzovoorts prima te doen is. Hier worden regelmatig artikelen, (delen van) boeken en meer geschreven op de iPad. Ook teksten voor het blog komen met regelmaat vanaf de tablet. Dan zijn er natuurlijk nog presentaties die echt fantastisch gedraaid kunnen worden vanaf een iPad gekoppeld aan een beamer. En waarom ook allemaal niet? Het ding is direct bedrijfsklaar en je kunt echt overal werken.

Remote werken

Natuurlijk zijn er ook beperkingen, zoals bijvoorbeeld de beperkte mogelijkheden om vensters met verschillende apps te gebruiken. Maar is dat überhaupt zinvol en praktisch op een tablet? Bovendien zie je dat mensen die een iPad gebruiken, vaak ook nog een ouder model achter de hand hebben. En dat is natuurlijk prima als extra scherm inzetbaar. Toegegeven: dat is een beetje valsspelen, maar het werkt wel. En wat te denken van je smartphone als extra scherm onderweg? Verder geldt dat werk steeds meer verricht wordt in de cloud. Het betekent dat je browser je bureaublad wordt. Je produceert je artikel in en CMS als WordPress, alwaar je alle benodigde tools in aantreft. Of log in op een virtuele desktop van je werkgever en doe daar je ding. In dat geval fungeert je iPad onder meer als een soort van terminal. De tijd dat we met z’n allen in een saai kantoor noest achter een beeldscherm zaten te tikken begint achter ons te raken.

Old school denken

Veel reviewers van tablets (en andere nieuwere apparaten) zien er vaak het nut niet van in, omdat ze zelf nog redelijk old school denken. Toch is het verstandig om je als reviewer dan eens te verplaatsen in een generatie werkers die anders werkt. Het in het nu.nl aangehaalde voorbeeld van de Donald Duck-tekenaar is daarvan een prima voorbeeld. En geeft vooral aan dat er wel degelijk mensen zijn die hun iPad voor productie gebruiken. Dit aspect blijft echter ondergesneeuwd. Het lijkt erop dat een groep mensen het nut niet in wil zien van tablets als werkpaard. Prima natuurlijk, dat is hun goed recht. Maar ga niet voor anderen spreken.

Desktop-kwaliteit

Nou klinkt dit allemaal wat fel, maar het blijft zonde dat een leger aan ‘vastgeroeste’ reviewers een apparaat vooral reflecteert aan zijn of haar eigen behoeften. Het maakt dat er door kenners gegniffeld wordt om dergelijke stukjes, terwijl anderen mogelijk afgeschrikt worden. En laten we heel eerlijk zijn: er verschijnen steeds meer desktop-alike applicaties. Denk aan dingen als volledige versies van de Affinity fotobewerker, het op stapel staande volledige Photoshop, een volledige versie van OpenOffice in de vorm van Office700 en ga zo maar door. Kortom: met die iPad kom je echt een heel eind in je werk. Maar het ding leent zich vanzelfsprekend niet voor elke klus; dat hangt van je werk af.

Meer wetHet boek Je iPad als mobiel kantoor (4e herziene editie), Slim (samen)werken, waar je ook bent van Peter van Loevezijnen over hoe je je iPad voor je werk kunt gebruiken? Lees dan het boek Je iPad als mobiel kantoor (4e herziene editie), Slim (samen)werken, waar je ook bent van Peter van Loevezijn eens door.

Een gedachte over “iPad Pro niet voor werk…?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.