Het einde lijkt te naderen voor Cortana (bronnen afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Microsoft_Cortana.svg en https://pixabay.com/nl/grafsteen-rip-doden-dood-159792/)

Cortana nadert einde

Alle signalen wijzen erop dat Microsoft de stekker uit digitale assistent Cortana wil trekken. De reden is simpel: het wordt nauwelijks gebruikt en de techniek valt in het niet bij de concurrentie.

Microsoft en echte innovatie zijn dingen die al jarenlang niet meer in één zin voorkomen. In het gunstigste geval probeert de softwarereus een graantje mee te pikken van bepaalde populaire concepten door een schamele kopie uit te brengen. Dat gaat meestal niet goed. Denk aan het korte en mislukte avontuur betreffende mobiele telefoons. Ook het opzetten van een – goed lopende – eigen appwinkel wil niet echt vlotten. En dan is er Cortana, de digitale assistent die ooit met veel tamtam werd aangekondigd. Ze (denken we tenminste) zou op alle vragen antwoord weten en van Windows een heel interactief geheel maken. Helaas waren anderen Microsoft al voor geweest. Denk aan Apple met het al snel immens populaire Siri, maar natuurlijk ook Google Assistant en Amazon’s Alexa. Die assistenten zijn ook nog eens te gebruiken via talrijke slimme speakers, hifi-apparatuur en meer. Cortana heeft het nooit zo ver geschopt. Onlangs lanceerde Microsoft een hoofdtelefoon met Cortana-mogelijkheden van Harman Kardon. Het aantal verkochte exemplaren blijkt zo klein dat het niet eens te meten is.

De weg van Clippy

Cortana lijkt dan ook – zo lezen we in dit analyserende artikel van Preston Gralla – door Microsoft opgegeven. Sleutelfiguren van de afdeling die de assistent in ontwikkeling heeft hebben aangekondigd op te stappen. Ook komen (of staan inmiddels al) de Amazon Dot en Echo smart speakers in de Microsoft store te staan. Dat is natuurlijk een wel heel duidelijk signaal. Cortana is nooit echt goed ontwikkeld en bleef ver achter met de mogelijkheden die het aan gebruikers bood. Heel eerlijk gezegd deed het ons altijd een beetje denken aan de luisterende en pratende variant van de aloude Office-assistent Clippy. Aardig, maar al snel zodanig irritant bevonden door gebruikers dat Microsoft het ding na korte tijd naar de eeuwige elektronische jachtvelden stuurde.

Toch wel eigen inzicht?

Blijkbaar heeft Microsoft zo af en toe toch wel inzicht in zichzelf. Op die heldere momenten neemt het logische beslissingen en worden niet gewaardeerde onderdelen uit het assortiment aan producten verwijderd. Als dat nu ook eens zou gebeuren in het geval van Windows 10… Want waarom wordt er maar vastgehouden aan veel te frequente upgrades en updates terwijl meer en meer mensen zich daar – niet zonder redenen – openlijk vanaf keren? Dat uit zich onder meer in een weer toenemend aantal Windows 7 gebruikers. Nu lijkt het ons sterk dat dit iets is wat je als softwarefabrikant graag ziet: een oudere versie van een produkt dat bijna end-of-life is zien groeten in populariteit versus je nieuwe vlaggenschip dat maar niet echt populair wil worden. Doe nou eens net zoals met die mobiele telefoons en Cortana: luister naar je klanten en slik je verlies. Er valt heus nog meer dan genoeg geld op andere fronten te verdienen.

Wil je – ondanks al dat update-gedoe van Microsoft – toch alles weten over Windows 10? Dan is PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie misschien iets voor je. Auteur Victor Peters laat je in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe je uw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Maak kennis met het startmenu, beheer je documenten, onderhoud de computer, surf op internet en maak contact met anderen: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die je worden aangeboden. Tot en met 31-12-2018 is het boek te bestellen voor de actieprijs van €10,- (een korting van maar liefst €14,95!).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.