iPad Pro 2018: niet voor werk…

Er is inmiddels een discussie ontstaan of die nieuwe iPad Pro’s nu wel of niet je computer – laptop – kunnen vervangen. De conclusie (ook van collega Ronald Smit): het ligt er maar aan wat je er mee wilt doen. Apple wil je graag laten geloven dat de iPad een volwaardige vervanger is van een computer en veel besprekers zijn dat – nog – niet met Apple eens. De iPad Pro is mooi, maar als je geen fotograaf of illustrator bent, werk je prettiger op een MacBook.

Het probleem is iOS

Neem The Verge. Die schrijven in een stuk met de titel Apple wil je echt laten denken dat de iPad Pro een een computer is: ‘Maar zelfs als Apple ons dit (dat de iPad Pro een computer is. H.F.) wil laten geloven, zijn er veel gebieden waar de iPad Pro nog steeds te kort schiet in vergelijking met een laptop: je kunt geen externe opslag via USB-C gebruiken en je kunt niet meerdere browservensters openen om in één keer te worden weergegeven, om maar een paar voorbeelden te noemen. En totdat die beperkingen zijn opgeheven, zullen we waarschijnlijk dit meningsverschil blijven houden. In de bespreking op The Verge is de conclusie ook dat zolang iOS niet wordt aangepast, je door de beperkingen er niet echt lekker op kunt werken.

iOS moet een update krijgen…

Ook op iCulture vinden ze de iPad Pro 2018 prachtig, hij krijgt een score van 8.5. Ook zij hebben de klacht dat niet alle USB-C-accessoires werken. De manier waarop iOS je met bestanden laat werken – niet dus – is een van de beperkingen. Lekker werken op de iPad, zoals bijvoorbeeld een blogpost schrijven? iCulture schrijft: ‘Het typen van een simpel nieuwsbericht met screenshots, links naar de goede pagina’s en meer, vereist op een iPad Pro nog steeds veel meer tijd dan op een Mac. Als je het écht wil is het zeker mogelijk, maar ten opzichte van een Mac (of een andere computer) blijft het een achteruitgang. Het wordt daarom tijd dat Apple iOS op de iPad van een flinke update voorziet. Het zou een goede stap zijn om de multitasking-mogelijkheden veel verder uit te breiden en meer rekening te houden met de extra schermruimte van de iPad ten opzichte van de iPhone.’

Nog steeds geen computer

Op iCreate kun je hetzelfde lezen. In een overzicht van iPad Pro-2018-besprekingen is de kop: enorm veel beter, maar nog steeds geen computer. De conclusies zijn bijna overal dat het een prachtig apparaat is maar nog steeds geen computer. Het is iOS dat in de weg zit. Apple heeft voor iOS gekozen om de bestanden waar je mee werkt te verstoppen. Er is niet zoiets als een Finder of Verkenner waarin je bestanden kunt zien. Voor een telefoon is dat misschien een goed idee, maar voor een apparaat dat professioneel gebruikt wordt, om er mee te werken, is dat inmiddels een minder goed idee.

Misschien een Surface Pro?

Zolang iOS niet wordt aangepast naar wat we nu maar gemakshalve iPad OS met bijvoorbeeld betere multitasking, zie ik de iPad nog niet als vervanger van mijn iMac. En als je geen fotograaf, illustrator of andere creatief bent, heb je misschien al genoeg aan de goedkopere iPad. Ook de niet-Pro 9.7 inch iPad kan met een Apple Pencil werken. Misschien kun je in plaats van een goed uitgeruste iPad Pro beter een MacBook kopen, als je er écht mee aan het werk wilt. Een Surface Pro van Microsoft is misschien nog een betere keuze: een tablet waarmee je nu al de complete versies Lightroom en Photoshop kunt draaien.

Meer wetHet boek Je iPad als mobiel kantoor (4e herziene editie), Slim (samen)werken, waar je ook bent van Peter van Loevezijnen over hoe je je iPad voor je werk kunt gebruiken? Lees dan het boek Je iPad als mobiel kantoor (4e herziene editie), Slim (samen)werken, waar je ook bent van Peter van Loevezijn eens door.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “iPad Pro 2018: niet voor werk…”

  1. Zolang vlotte visionairs en nerdy developers denken dat alfabetische lijstjes en knopjes omhoog en omlaag volstaan om je werkruimte te overzien, gaat het mis met elk zogenaamd innovatief platform. Iemands leven en werk bestaat echt niet alleen uit de categorieën Afbeeldingen of Recente Bestanden. Het begon al mis te gaan toen Apple ophield om mappen niet meer te laten openen in een nieuw venster…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.