Hee, Scott Kelby! Hoe maak ik een té gekke presentatie in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom Classic is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog nog wat extra voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. Deze 9de ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 9 Een té gekke presentatie maken en gaat over het aanpassen van een presentatie-sjabloon in de module Presentatie van Lightroom Classic.

Je eigen aangepaste sjabloon maken

In de Sjabloonbrowser (in het deelvenstergebied links in de module Presentatie) klik je op een sjabloon die je als uitgangspunt gaat gebruiken (ik begon hier met de sjabloon Aanpassen aan venstergrootte). Gebruik vervolgens de deelvensters aan de rechterkant om dingen aan te passen, te verplaatsen en aan- of uit te zetten waarvan je wilt (of niet wilt) dat ze in je dia verschijnen. Het eerste wat ik hier wilde doen, was bijvoorbeeld de indeling van mijn dia aanpassen en ruimte rondom de foto toevoegen. In het deelvenster Lay-out sleepte ik de schuifregelaars naar rechts om een rand van 68 pixels rondom de zijkanten, de boven- en de onderkant toe te voegen (vink het selectievakje Alle koppelen uit om de hulplijnen afzonderlijk van elkaar te kunnen verplaatsen).

Achtergrondkleurkiezer

Ik wilde eigenlijk witte ruimte rond mijn foto (geen zwarte achtergrond). Daarvoor ging ik naar het deelvenster Achtergrond, schakelde ik het selectievakje Achtergrondkleur in (dat standaard een lichtgrijze kleur aan je achtergrond toevoegt) en vervolgens klikte ik op het kleurstaal rechts om de achtergrondkleurkiezer te openen. Daarin klikte ik op wit. Tenslotte ging ik naar het deelvenster Opties (zie inzet rechts), schakelde ik het selectievakje Contour in en gaf ik het een dikke zwarte rand. Ik heb ook het selectievakje Projectieschaduw ingeschakeld en de instelling van Straal verhoogd om de schaduw mooi zacht te maken, maar de waarde voor Dekking laten staan, zodat deze echt subtiel is. Zodra de weergave naar wens is, ga je naar de Sjabloonbrowser en klik je op de knop + (plusteken) aan de rechterkant van de kop van het deelvenster om deze als je eigen aangepaste sjabloon op te slaan (het dialoogvenster Nieuwe sjabloon is hierboven in de inzet weergegeven). Je sjabloon verschijnt nu onder Gebruikerssjablonen in de Sjabloonbrowser. Je kunt deze dus voortaan met één klik toepassen.

De 1ste tip uit dit nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER, de 7de HIER, de 8ste HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat vorige maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

Een gedachte over “Hee, Scott Kelby! Hoe maak ik een té gekke presentatie in Lightroom Classic?”

  1. Alweer zo’n handige tip van Scott Kelby voor ons geselecteerd door Hans Frederiks.
    Nu nog sneltoetsen in de index van zijn E-BOOK manuals en ze zijn zonder veel zoektijd vindbaar wanneer je ze nodig hebt.
    Kom op Van Duuren Media, we leven in de 21ste eeuw !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.