Het gaat - tot verbazing van velen - uitstekend met Microsoft (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/mikemacmarketing/36565701151)

Microsoft floreert (maar niet door Windows)

Het gaat financieel gezien uitstekend met Microsoft. Sterker nog: tot verbazing van velen werd het bedrijf onlangs even veel waard als Apple en voert daarmee een unieke koppositie.

Er werd natuurlijk weer flink wat gegniffeld door Apple- en Linux-haters de afgelopen tijd. Want ja, ineens was Microsoft dan toch weer het allerrijkste techbedrijf ter wereld. Maar dat verdient wel enige uitleg en nuancering. Ten eerste zijn er natuurlijk beleggers die reageren op een poep en een zucht tegenwoordig. Geruchten(!) over een minder dan verwachte verkoop van iPhones (of dat het bedrijf financieel echt iets zou deren als het überhaupt al waar is) bij Apple zorgden dat de waarde van Apple iets daalde. Hetzelfde gold voor Google en ook Facebook. Beiden staan de laatste tijd negatief in het nieuws vanwege verspreiding van fake news. We wagen het te beytwijfelen of dat – zeker in het geval van Google – klanten gaat kosten. Kortom: het gebruikelijke paniekvoetbal op de beursvloer. In theorie laat Microsoft morgen een publiekelijk windje en de waarde daalt weer net zo snel een beetje als ie gestegen is. Maar er is ook nog een andere reden dat Microsoft in waarde is gestegen. Namelijk het feit dat de softwaregigant z’n toekomst niet meer ziet in Windows.

Cloud is de toekomst

Onder de ‘nieuwe’ manager Nadella heeft Microsoft een totaal andere koers ingeslagen. De toekomst ligt niet meer op het vlak van lokaal draaiende software, maar in de cloud. Azure is de toekomst en daar heeft het bedrijf dan ook heel veel in geïnvesteerd. Een gok die goed is uitgepakt. De toekomst is aan de cloud. Zelfs als mensen niet bewust (meer) kiezen voor producten van Microsoft. Want de achterliggende infrastructuur van een (remote software)dienst kan prima door Microsoft geleverd worden, via een tussenbedrijf dat een of andere app-in-browser-dienst levert. Jij als klant merkt dan niets van de door Microsoft geleverde basis. Daar ligt zonder meer een grote toekomst, het zijn bovendien de zaken waar ook andere grote namen als Google en Amazon vol op inzetten.

SaaS heeft de toekomst

Een decennium geleden werd er nog wat lacherig gedaan over software die als een dienst in de cloud draait (Software as a Service ofwel SaaS) heeft een glanzende toekomst. In het bedrijfsleven is het allang gemeengoed, daar is je desktop-computer feitelijk niet meer dan een terminal waarmee je inlogt op een remote desktop (een computer op afstand ergens in een datacenter) en je ding doet. Ideaal, want in het datacenter worden de systemen bij de tijd gehouden, geback-upt enzovoorts. Je hebt er dus geen omkijken meer naar. Ook voor thuisgebruikers en thuiswerkers een interessante optie, maar feitelijk nog net een tikkie te duur. Toch zal SaaS uiteindelijk ook in de huiskamer en het thuiskantoor doordringen. De pc in z’n huidige vorm is ten dode opgeschreven. Behalve voor een paar enthousistelingen of mensen die echt direct controle over de hardware moeten hebben. Bijvoorbeeld voor besturing van zaken of – een aparte markt – gaming. Toch gokken we dat uiteindelijk ook daar overgestapt zal worden naar console based gaming.

Abonnementen

Het betekent ook dat het echt aanschaffen van software middels het betalen van een enkel aankoopbedrag op z’n laatste benen loopt. Althans, als het gaat om de Grote Namen in softwareland. Het geld wordt daar (inmiddels al) niet meer verdiend aan losse verkoop, maar aan het binden van klanten via abonnementen. Het geeft jou als consument enerzijds minder vrijheid, maar anderszijds heb je in principe altijd de meest recente versie van een programma in huis. Adobe is op een heel aggressieve manier overgeschakeld naar abonnementsgebaseerde software, bijvoorbeeld. Het kost ze flink wat goodwill. Een deel van de klanten is weggelopen. Maar tegelijkertijd weet Adobe ook dat ze een dusdanig unieke set software in huis hebben dat ze met hun gedrag weg kunnen komen. Microsoft is wat dat betreft nog een heel stuk voorzichtiger met Office 365. Naast dit behoorlijk betaalbare Office-abonnement is de  software ook nog altijd in de losse verkoop te verkrijgen. Om klanten niet teveel tegen het zere been te schoppen. Die tactiek lijkt te werken.

Windows kind van de rekening

Waar Microsoft het volledig verkeerd aanpakt is op het vlak van Windows 10. Zelfs als Microsoft achter gesloten deuren heeft bedacht dat het liefst snel af wil van dit besturingssysteem is de mogelijke aanloop naar een cloudalternatief niet goed doordacht. Windows as a service werkt voor geen meter en zorgt voor heel veel irritatie. Ook de lakse houding betreffende grote bugs die gratis bij geforceerde upgrades en updates geleverd worden zet veel kwaad bloed. Toch is Windows op dit moment nog heel veel in gebruik. Door Windowsklanten tegen je in het harnas te jagen, maak je ze ook niet enthousiast voor toekomstige veranderingen in de richting van de cloud.  Nu lijkt het echt steeds meer dat Windows als een vervelende erfenis uit het verleden beschouwd wordt waar liefst zo weinig mogelijk tijd en geld aan besteed moet worden. Als dat inderdaad zo is, kun je je afvragen waarom Microsoft niet simpelweg een office-versie voor Linux uitbrengt. En – nog mooier – simpelweg een eigen Linuxversie met ingebouwde optie om (via bijvoorbeeld virtualisering) alle legacy-software uit de rijke Windowsgeschiedenis te draaien. Het zou een hele hoop ellende voor eindgebruikers schelen. En een prima voorbereiding voor SaaS. Want een lichte Linux-pc is natuurlijk prima als client voor een clouddesktop inzetbaar. Net als tablets, smart-tv’s en meer. Dus ja: het gaat goed met Microsoft, maar de Windows-afdeling moet een veel duidelijker standpunt innemen. In ieder geval was de opmerking van Microsoft betreffende het feit dat Windows 10 de allerlaatste versie van Windows zou worden diepzinniger dan gedacht.

Ondanks dHet ExpertHandboek Windows 10 van Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit Bob van Duurene nieuwe ontwikkelingen is de kans redelijk aanwezig dat we nog wel een tijdje Windows zullen gebruiken. En daarbij komt het ExpertHandboek Windows 10 van Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit Bob van Duuren vast wel van pas!


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.