Het lijkt erop dat Edge eindelijk vervangen gaat worden (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microsoft_Edge_logo.svg)

Microsoft zegt Edge vaarwel

Microsoft gooit – eindelijk – de handdoek in de ring wat browser Edge betreft. De lijdensweg was lang, maar een alternatief gebaseerd op Chrome is in de maak. Naar het schijnt.

Edge is de browser die standaard met Windows 10 wordt meegeleverd. Het had de knallende vervanger voor het aloude Internet Explorer moeten worden. Helaas werd Edge van het begin af aan geplaagd door een reeks van serieuze bugs die soms zelfs tot een instabiel systeem leiden. De browser werd dan ook al heel snel genegeerd door het overgrote deel van de computergebruikers. En de slechte reputatie van Edge is ook nooit meer hersteld. Te vaak ging het mis na bijvoorbeeld een update. Ook de stabiliteit liet te wensen over. Blijft over het systeemonderdeel(!) Adobe Flash, waar inmiddels ook niemand meer op zit te wachten, terwijl het toch steeds weer stoïcijns geïnstalleerd wordt om Edge Flash-capabel te maken. Inmiddels lijkt Microsoft zich (volgens de geruchten) ook te realiseren dat het nooit meer wat gaat worden met deze browser.

Anaheim

Het ‘paradepaardje’ Edge lijkt niet lang meer te overleven, een vervanger gebaseerd op de browser-engine van Google’s Chrome browser is in de maak. Het moet zorgen voor compatibiliteit met veel meer websites dan Edge aankon. De interne codenaam voor de opvolger is Anaheim. Wanneer de nieuwe Windows-browser uitkomt en Edge gaat vervangen is afwachten. Overigens is het niet te hopen dat we dan straks getrakteerd worden op een systeem met én Internet Explorer én Edge én Anaheim aan boord; dat wordt een browserupdate-nachtmerrie. In ieder geval is het goed om te zien dat Microsoft zelf ook (weer) eens kritisch kijkt naar het product Windows 10. Hopelijk wordt nu eindelijk ook eens afscheid genomen van Flash, een veiligheidsrisico pur sang.

Zinvol?

Nu dringt zich natuurlijk wel de vraag op of een Microsoft-browser gebaseerd op Chrome heel zinvol is. De kans dat daar weer bugs inzitten is – zeker in het begin – natuurlijk levensgroot. En waarom zou je dan niet het origineel – Chrome zelf dus – installeren en gebruiken? Dat is een volwassen browser die keurig bij de tijd wordt gehouden. Ja, mogelijk gluurt Google met je mee en houdt het bij wat je zoal op het net uitspookt. Maar dat gaat Microsoft zonder twijfel ook doen. Mogelijk heb je dan dus en een mee glurende Windowsmaker en een mee glurende Google in één enkele browser. Kortom: de ‘systeembrowser’ is aardig voor geval van nood, of voor wanneer je een systeem kaal installeert. Dan kun je de Windows-browser gebruiken om snel een alternatief exemplaar te installeren en downloaden. Het is slechts een tooltje voor erbij. Die impressie zal niet (meer) verdwijnen bij de meeste gebruikers.

Het Windows 10 overstap- en updateboek door Peter KassenaarMeer weten over Windows 10, of van plan de sprong te maken? Lees dan Het Windows 10 overstap- en updateboek door Peter Kassenaar eens door.

Een gedachte over “Microsoft zegt Edge vaarwel”

  1. Prima om Chrome en Edge naast elkaar te zetten. Maar er zijn nog meer browsers. Als webontwikkelaar gebruik ik nog steeds het liefst Firefox.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.