Wat doe jij: muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify of Tidal? Of schaf je je muziek toch liever als losse tracks en albums aan?
Streamen van muziek is hot. Spotify, Tidal en Apple Music doen het goed. Het klinkt ook erg interessant natuurlijk: voor een vast maandbedrag kun je putten uit een welhaast oneindige bron aan tracks. Wil je echt optimale geluidskwaliteit dan is een dienst als Tidal een interessante optie. Daar waar Spotify altijd streamt met gecomprimeerd geluid a la mp3, streamt Tidal ongecomprimeerd. En niet alleen dat, ook kan je hier genieten van zogeheten hires geluid. Dat zijn streams (of audiobestanden) die de standaard cd-kwaliteit overstijgen. Denk aan bijvoorbeeld geluid met een samplefrequentie van 96 kHz en een resolutie van 24 bits. De cd behaalt ‘slechts’ 44,1 kHz bij 16 bits. Hoe dan ook, los van streamen kan je natuurlijk ook nog altijd muziekbestanden kopen. Bijvoorbeeld via iTunes, of – als je het onderste uit de kan wilt halen qua geluidskwaliteit – op HDTracks. Maar wat is praktischer?
Nadelen streamen
Hét grote nadeel van een streamingabonnement is dat je – in principe – muziekbestanden nergens lokaal hebt staan. Daarmee ben je ook onderweg altijd afhankelijk van een (mobiele) internetverbinding. Nu zijn de databundels in ons land niet echt heel riant te noemen, zeker niet als je kijkt naar omliggende landen. Grote kans dat je bij fervent luisteren in hoge kwaliteit snel door een bescheiden bundeltje heen bent. Voor thuisgebruik via vast internet speelt dit nadeel natuurlijk niet. En wil je eigenlijk al je muziek dan lokaal bewaard hebben? Toch zijn er redenen om wel te kiezen voor aanschaf van losse tracks. Ten eerste als je echt op zoek bent naar tracks in een betere geluidskwaliteit. Dan ontkom je bijna niet aan een webshop als het al genoemde HDTRacks. Ook is er de ‘gemaksfactor’. Het is toch wel handig om altijd je favoriete muziek bij de hand te hebben, óók als je eens een keer geen dataverbinding bij de hand hebt of je bundel al verstookt is.
Gevoel
En dan is er ook nog een gevoelsmatige kant. Heel eerlijk gezegd voelt het hebben van een eigen muziekverzameling ook wel lekker. Hij is bovendien van jou, als streamen ineens significant duurder zou worden ben jij de lachende derde. Ook zal niet al het meer obscure materiaal bij een muziekstreamingdienst te vinden zijn (al kun je daar soms verbaasd over staan). Wil je veel muziek ontdekken en uitproberen, dan is een streamingdienst ideaal. Kortom: voor beide systemen is wat te zeggen. Waar kies jij voor? Of gebruik je het allebei?

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik ben nu alweer jaren een zeer tevreden Spotify-gebruiker. We hebben een familie-abonnement en voor vijf persoenen is €14,95 toch eigenlijk een koopje. Ik heb dankzij de mogelijkheden van Spotify nog nooit zoveel nieuwe muziek kunnen beluisteren. Veel meer dan dat ik cd’s zou kopen. En ik kan met Spotify ook muziek downloaden op mijn mobieltje, zodat ik die – zonder dat dat data kost – onderweg kan afspelen. En van mijn favoriete bands koop ik af en toe toch nog een cd, inderdaad, omdat dat ook gewoon lekker is.
Het verhaal is niet helemaal compleet. Het gaat om een nadere toelichting op de zinsnede “in principe”. Ik ben Tidal abonnee en heb de mogelijkheid om muziek te downloaden. Ik gebruik een oude iPhone 4 als iPod waarop ik mijn eigen playlists en lievelings cd’s opzet en zo altijd muziek bij me heb zoals ik vroeger had bij een fysieke collectie.