Nieuwste economie?
Tuurlijk, alles moet zo efficiënt mogelijk tegenwoordig. De klant valt om een dubbeltje dood en er zijn plekken zat waar prijzen kunnen worden vergeleken. Dus, voordat je bij iBOOD – Internet’s Best Online Offer Daily – écht besteld check je eerst even of het echt nergens nog goedkoper kan. Fluitje van een cent, per slot van rekening…
Dus dat iBOOD – en alle andere digitale kiloknallers – zo hun eigen manieren hebben om deals niet alleen zo mooi mogelijk te laten lijken, maar vooral ook de eigen kosten te knijpen, mag niet verbazen. Wat dat oppoetsen betreft, iBOOD zal altijd de van/voor truc inzetten. Met als van-prijs de oorspronkelijke adviesprijs toen het product voor het eerst te koop werd aangeboden. Daar hebben ze een heel aardige uitleg voor, maar het resultaat is dat vaak die van-prijs volkomen losgezongen is van de huidige verkoopprijs. Het kan zo honderden euri schelen, als je naar de duurdere Apple-producten kijkt. Het aloude Romeinse gezegde ‘Caveat emptor’ – letterlijk vertaald: de koper zij waakzaam – houdt nog altijd stand. Want het lijkt vaak veel mooier dan het is. Temeer daar de toch wel wat inflatoire verzendkosten pas op het laatst bijgeteld worden. ’t Blijft raar toch, dat Chinese webwinkels geen verzendkosten rekenen en binnen Nederland verzenden al gauw vijf, zes euro kosten moet. Of dat nou de kostprijs is…
Knijpen
Het wordt inderdaad pas echt leuk als je naar de andere kant van dit businessmodel gaat kijken: het knijpen. Daar had ik een tijdje terug al een wat negatieve ervaring mee, toen er een pakket verdwenen was in de post. iBOOD, althans Lizbeth, Customer Specialist, schreef mij toen, ‘We do not have storage or inventory management and therefore can not send you your package again. You will be refunded the full purchase amount.’ Ik vond dat bevreemdend, want je smijt die retouren die Ome Post niet wist te bezorgen toch niet in de vuilnisbak? Maar wat doe je er dan mee?
Veiling
Daar kwam ik onlangs stomtoevallig achter, wat de moderne postorderbedrijven vandaag de dag doen om de logistiek zo beperkt mogelijk te houden. Geen magazijnruimte, geen medewerkers, geen retourenverwerking, helemaal niets! Althans, bijna helemaal niets… Lees gerust onderstaande webpagina eens aandachtig na, want dan wordt veel duidelijk.
Zo doen we dat vandaag de dag dus. Retouren worden gewoon zonder er verder ook maar naar om te kijken per pallet doorverkocht, via Troostwijk Veilingen in dit geval. Bieden begint bij honderdenvijftig euro per pallet, waar tot maximaal twintig dozen met teruggestuurde artikelen op zijn verpakt. Wat er in kan zitten is volstrekt onduidelijk, op de wat vage omschrijving ‘sport en vrije tijd, huis & tuin, DHZ, mode en spellen’ na. Daarnaast claimt de omschrijving dat de spulletjes ongesorteerd en ongecontroleerd zouden zijn. Dus, misschien zit zo’n pallet wel vol zaken die teruggestuurd zijn omdat ze stuk bleken. Of heeft de bieder de mazzel dat het allemaal gloednieuwe topmodellen camera’s zijn, want met het huidig retourrecht van de consument mag deze alles altijd om welke reden dan ook terugsturen. Zo kom je wel aan honderd palletten met tot twintig retouren per stuk!
Schokkend
Als ik eerlijk ben, mijn maag zich draait om als ik dit soort praktijken ontdek. In het streven naar de laagste prijs – waar ik ook net zo goed aan mee doe – hebben we dus dit soort praktijken laten ontstaan. Natuurlijk, ik weet dat we in een wegwerpwereld leven. Repareren is te duur tegenwoordig, als er al iemand rondloopt die dat zou kunnen. En even netjes opnieuw inpakken dus blijkbaar ook. Maar terwijl wij allemaal ons stinkende best doen om ons afval netjes te scheiden en ons energieverbruik binnen de klimaatperken te houden zijn we tegelijkertijd schuldig, door ons koopgedrag, aan het ontstaan van dit soort weerzinwekkende uitwassen. Over verspilling gesproken.
Overigens, mocht iemand mijn vrijetijdssandalen, maatje 46, geadresseerd aan Wammes Witkop en met een sticker ‘onbestelbaar’ vinden op zo’n pallet, ik geef er graag tien euri voor. Heb ik ook weer een voordeeltje.