Het was weer eens tijd om het mobiele abonnement te verlengen. Dat is zoals altijd toch ook weer een moment voor een nieuwe smartphone, een iPhone liefst.
Laten we meteen even met de deur in huis vallen: de huidige generaties smartphones zijn zo geavanceerd dat de meeste mensen niet elke twee jaar een nieuw toestel nodig hebben. Laat je dus vooral niet op stang jagen: als jouw toestel je prima bevalt, kun je flink geld besparen. Anderzijds: als je een stevige gebruiker bent heeft je toestel in de 24 maanden die een gemiddeld abonnement meestal duurt wellicht wat slijtage opgelopen. Of voelen je favoriete apps toch wat sloompjes aan. In dat geval is een nieuwe telefoon het overwegen waard. In ons voorbeeld was de keuze simpel: het moet een iPhone worden. Nooit een enkel probleem mee gehad qua stabiliteit en bovendien geld geïnvesteerd in apps. Zou dom zijn om dan over te stappen naar een ander platform en de softwareverzameling weer van nul af aan op te bouwen. Dan de vraag: wordt het een héle dure iPhone XS of toch de minder dure (maar nog altijd best dure) XR? Na lang wikken en wegen is het dan toch de XR geworden. Vanwege tenminste één reden die misschien niet zo voor de hand lijkt te liggen.
OLED
De iPhone XS (en ook de onpraktisch grote XS MAX) hebben een OLED-scherm aan boord met een griezelig hoge resolutie en contrast- en helderheidswaarden waar je bijna stil van wordt. Overigens moet je je daar – juist bij een smartphone – niet blind op staren, want je draait daarop je scherm vrijwel nooit op volledige helderheid. Je batterij zou dan wel heel erg snel leeg zijn. Kortom: mooie waarden op papier, maar in de praktijk merk je daar nou ook weer niet direct wat van in de meeste gevallen. Een veel vervelender eigenschap van OLED is (nog steeds) dat de schermen in kunnen branden. Dat gebeurt vooral als er lange tijd dezelfde informatie op het scherm getoond wordt. Kijk maar eens bij een grote elektronicaketen bij de demomodellen OLED-telefoons die daar dag en nacht aan staan. Zeker als er een statisch scherm getoond wordt zie je de ‘schaduwen’ van bijvoorbeeld logo’s, de statusbalk en meer. In sommige gevallen is dat nog herstelbaar, maar meestal niet. OLED-pixels slijten namelijk bij gebruik, en bij niet veranderende schermonderdelen slijten de statisch geactiveerde pixels anders dan de rest. En dat zie je na verloop van tijd.
Navigatie
Vrees echter niet: de meeste normale gebruikers merken daar niks van. Behalve als je regelmatig lange ritten maakt en je smartphone als navigatiesysteem inzet. Hoewel de kaart daarvan verandert, zijn er diverse onderdelen in beeld die dat niet tot nauwelijks doen. In Nederland zal een gemiddelde autorit nooit langer duren dan een uurtje of anderhalf, vaak zelfs minder. Het verhaal wordt anders buiten Nederland waar de afstanden vaak veel groter zijn, terwijl ook een uitgebreid snelwegennetwerk lang niet altijd aanwezig is. Ritten van vijf, zes uur of meer zijn dan niet ongebruikelijk. En precies dat was de belangrijkste reden om dan toch maar voor die XR te kiezen. Dat toestel beschikt namelijk over een traditioneel LCD-scherm dat je zonder problemen urenlang van zelfs volledig statische informatie kunt voorzien. Een ander wat minder bekend voordeel van de XR is dat de batterij langer meegaat dan die van de XS. Aardig extraatje dus. Minpunt is de wat lagere schermresolutie, maar nog wel altijd retina. Kortom: je moet wel héél goed kijken om de afzonderlijke pixels te kunnen zien.
Camera
Enige wat echt ontbreekt op de XR is 3D-touch. Maar echt heel veel is dat hier toch nooit in gebruik geweest, was meer een gimmick die eens in de zoveel tijd eens van pas kwam. Haptic touch is er wel, wat in de praktijk betekent dat je een onderdeel in beeld ietsje langer ingedrukt moet houden om hetzelfde effect als 3D Touch te bereiken. Ook op cameravlak is er een concessie gedaan: de tweede ‘zoom’lens ontbreekt. Niet echt een gemis, want de hoofdcamera van de XR is exact hetzelfde als die van de XS. Kortom: om de techniek hoef je de XR alvast niet links te laten liggen. En wat door liefhebbers van design als een nadeel wordt gezien (de iets bredere schermrand van de XR) is eigenlijk wel prettig als je je telefoon zoals ik in een Otterbox stopt. Geeft net weer iets meer houvast. Blijft over de lagere prijs. Tja, dan is de keuze snel gemaakt. Het wordt dus een ‘precies bij de behoeften passende’ XR. Met 256GB opslagruimte, dat dan weer wel.
Ongeacht of je nu een gloednieuwe of iets oudere versie van de iPhone gebruikt: de kans is groot dat het ding draait op iOS 12. En daarover lees je alles in het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik begrijp geen mensen die een iPhone kopen, heeft dit een voordeel?
Ik denk het niet