Het is weer tijd voor lijstjes…

Er zijn weer lijstjes! En zijn er leukere lijstjes dan die over muziek? Nu ja er zijn natuurlijk ook lijstjes over de beste camera’s van 2018, over de mooiste apps, noem maar op. Maar lijstjes over muziek? Leuker ken ik ze niet. Je hebt de lijstjes van OOR, van altcountry.nl en de Top2000. Allemaal leuk en aardig, maar misschien het meest aardig is de lijst van jouw eigen meest gespeelde nummers, bijvoorbeeld die uit Spotify.

To stream or not to stream…

Gisteren schreef collega Ronald Smit over streamingmuziekdiensten en over de vraag of je de muziek beter kunt kopen of voor een streamingdienst moet kiezen, zoals Spotify. Ik koos een aantal jaren geleden voor Spotify en heb daar nooit spijt van gehad. Met dat familie-abonnement genieten vijf mensen voor €14,95 per maand van een enorme muziekbibliotheek, die steeds groter wordt. Lees ik ergens een bespreking van een nieuwe cd die me wel wat lijkt, dan kijk ik meteen op Spotify of die cd erbij staat en bewaar hem voor nadere beluistering.

MP3 of ongecomprimeerd?

Is het niks, dan verwijder ik de cd uit mijn Albums, is het mooi, dan heb je weer nieuwe muziek. Zo kun je veel meer artiesten/bandjes/muziek ontdekken dan vroeger ooit mogelijk was. En natuurlijk heb je in Spotify ook de beschikking over allerlei ‘oude’ muziek. Muziek voor onderweg, zonder dat het je data kost? Thuis de muziek via Spotify op je telefoon downloaden en spelen maar onderweg. Wat is daar nu niet leuk aan? De muziekkwaliteit misschien? Spotify streamt in MP3, een mindere kwaliteit dan ongecomprimeerde muziekbestanden, maar ach, met mijn 67-jarige oren en mijn Sosos-speakers hoef ik echt niet meer kwaliteit.

Spotifywrapped

Uit mijn Spotifywrapped-overzicht. Ik heb meer dan 57 uur doorgebracht met Françoise Hardy! Wie had dat ooit gedacht… (Overigens: het moet een kleurenblinde vormgever geweest zijn die de kleurcombinaties bij Spotifywrapped heeft uitgekozen.)

Terug naar de lijstjes. Elk jaar stelt Spotify – als je dat wilt – een lijst voor je samen met de muziek die je dat jaar het meest hebt geluisterd en de nieuwe muziek die je hebt ontdekt. Spotify weet natuurlijk precies wat je allemaal voor muziek speelt en baseert daar natuurlijk ook hun Gemaakt voor jou-muzieklijstjes op. Via spotifywrapped kun je Spotify laten tonen welke muziek je dit jaar heb ontdekt en veel gespeeld. Je krijgt een tiental schermen voorgeschoteld waarin je een overzicht van het jaar krijgt.

Je bent een avonturier!

Een avonturier! Op avontuur met Françoise Hardy.

Je krijgt te zien welk liedje je in 2018 het eerste speelde, hoeveel minuten je dit jaar via Spotify naar muziek hebt geluisterd ( 27.498 minuten) en van wie je de meeste muziek hebt gespeeld. Op een volgend scherm staan de hitlijsten. Het gaat uiteindelijk om die top 100 van songs/muziek die je hebt gedraaid. Let niet op de teksten van Spotify: …we zijn diep onder de indruk van je muzieksmaak… of Je bent een avonturier… Ja Duh!. Zo steken ze me wat veren in mijn kont. Nou ja, niet mopperen, ik vind dit soort lijstjes en overzichten nu eenmaal leuk.

Ik zet een van mijn meest gedraaide liedjes nog maar eens op: Desperate love van JD McPherson of die nieuwe cd van Jeff Tweedy, Warm. Of toch maar Françoise?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.