Het wordt weer spannend deze pleisterdinsdag (bron afbeelding: https://skitterphoto.com/photos/3956/dark-clouds-with-lightening)

Laatste spannende pleisterdinsdag van het jaar

Komende dinsdagavond wordt het voor gebruikers van Windows 10 weer spannend. De maandelijkse veiligheidspatches en andere updates worden dan weer uitgerold. Deze laatste van ‘t jaar is spannend, want Microsoft heeft stilletjes een vorige update teruggetrokken die nu weer meegenomen moet worden.

De Windows 10-update van komende dinsdag zal mogelijk nog groter dan normaal zijn. Hij bevat namelijk niet alleen de reguliere veiligheidspatches maar ook de updates uit de extra ronde van afgelopen maand. Althans, dat geldt voor gebruikers van Windows 1803, de momenteel in zwang zijnde versie. Probleem is namelijk dat Microsoft voor niet-Pro gebruikers en Pro-gebruikers die niet in de Semi Annual-update-regeling zitten, maar op Semi Annual Targeted tegenwoordig twee grote updates per maand uitbrengt. De eerste op pleisterdinsdag en dan nog eentje aan het eind van de maand. Die van eind november bevatte een probleem waardoor Microsoft’s dure Surface niet meer startte en slechts een vervelend blauw scherm toonde. Die werd dus na een paar dagen (weer te lang dus) teruggetrokken. Jammer, want even leek Microsoft strenger om te gaan met updates na het upgradedebacle rondom 1809. IJdele hoop naar het zich nu laat aanzien. Het rücksichtloze pushen is weer terug.

1809 nog niet echt stabiel

Ben je overigens nog niet overgezet op Windows 10 1809, wees daar dan vooral niet rouwig om. Inmiddels zijn alweer verschillende versies van 1809 uitgebracht, want helemaal lekker zit het nog altijd niet met deze upgrade. Stel ‘m uit als je kan en prijs elke dag dat je hem niet door de strot geduwd krijgt als je geen uitstelmogelijkheden hebt.

Edge en de eigenwijsheid

Vorige week meldden we dat Microsft Edge – de standaardbrowser van Windows 10 met een tamelijk berucht verleden – vaarwel gaat zeggen. Inmiddels is dat door het bedrijf zelf alweer deels tegengeproken. Vreemd genoeg blijft Edge – zo begrijpen we – aan de buitenkant ongewijzigd, maar wordt de browserengine (het onderdeel dat de webpagina’s toont) door de Chrome-engine vervangen. Dat dit niet bijzonder veel zoden aan de dijk gaat zetten qua populariteit moge duidelijk zijn. Want waarom een browser gebruiken die als tamelijk beroerd bekend staat, maar dan met een nieuwe engine terwijl het origineel – Chrome – stabiel is, actief wordt ontwikkeld en over een prima pakket aan features beschikt? Bovendien is het opvallend dat Edge ook in de nieuwe uitvoering een 32-bits browser blijft, terwijl de concurrentie allang is overgestapt naar 64 bit. Kortom: het klinkt allemaal aardig, maar vrij zinloos. Veel praktischer was het geweest als Microsoft tijdens de installatie simpelweg de keuze uit een aantal bestaande browser had gegeven om te installeren. Maar Edge moet en zal in Windows zitten, dus daar zit je voorlopig aan vast. De browser de-installeren kan niet, maar gelukkig zijn wel de snelkoppelingen op het bureaublad en in de snelstartbalk te verwijderen.

Windows 10 is inmiddels een paar jaar op de markt en op een groot aantal pc’s geïnstalleerd. Ondertussen zijn er talloze handigheidjes en tips ontdekt die Windows 10 prettiger in het gebruik, veiliger of stabieler maken. Het boekje 101 tips en trucs voor Windows 10 bevat 101 handige, nuttige en leuke tips, verdeeld over de volgende zes hoofdcategorieën: Productiviteit, Internet en netwerk, Uiterlijk en foto’s, Accounts en beveiliging en allerlei Geavanceerde zaken. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.