Hee, Scott Kelby! Hoe markeer je je beste foto’s in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Het zal vaak voorkomen dat je in Lightroom Classic iets gedaan wilt krijgen, maar dat je geen idee hebt waar Adobe die functie verstopt heeft. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen en meteen wat tips krijgt natuurlijk! Deze 2de ‘hoe doe je dat’ komt uit hoofdstuk 2 Hoe organiseer je je foto’s? en gaat over het markeren van je beste foto’s.

Je beste foto’s markeren


Er zijn een paar verschillende manieren om dit te doen, maar welke je ook kiest, nadat je een van deze methoden hebt toegepast, kun je Lightroom vragen om je alleen die foto’s te laten zien die je hebt gekozen. Je kunt: (a) op P drukken om een foto als Keuze te markeren, waarna de miniatuur van die foto met een klein wit vlaggetje krijgt. Daarmee weet je dat je deze als Keuze hebt aangeduid. Als je per ongeluk een verkeerde foto markeert, druk je op de U om dit te herstellen. Je kunt (b) sterbeoordelingen toevoegen (1 tot 5 sterren) door op de cijfers 1 t/m 5 op je toetsenbord te drukken. Het voegt dan kleine zwarte sterretjes aan de miniatuur toe. Of (c), je kunt een kleurlabel toevoegen (ga in het menu Foto naar Kleurlabel instellen). De rand van de miniatuur en het gebied eromheen krijgen de kleur van je keuze. Vervolgens kun je Lightroom vragen om je de foto’s te tonen met een bepaald kleurlabel of een combinatie daarvan (zoals alleen die met gele of rode labels). Bovendien kun je een combinatie van alle drie aan elke foto toevoegen (een foto kan bijvoorbeeld een keuzevlag, een sterbeoordeling en een kleurlabel hebben).

Hoe zie je de foto’s die je leuk vindt?

Hoe zie je nu alleen de foto’s die je leuk vindt? Rechtsboven in de filmstrip bevinden zich pictogrammen (hierboven aan de onderkant weergegeven) waarmee je de foto’s kunt filteren die je als Keuze, met sterren of met een kleurlabel hebt gemarkeerd. Deze worden in eerste instantie grijs weergegeven. Als je alleen de foto’s wilt zien die je hebt aangeduid als Keuze, klik je twee keer op het pictogram met de witte vlag (de eerste keer dat je dit doet, moet je tweemaal klikken. Daarna klik je eenmaal). Als je alleen je foto’s met een sterbeoordeling wilt zien, sleep je over zoveel sterren als je wilt bekijken (sleep bijvoorbeeld naar drie sterren om alleen je driesterrenfoto’s te bekijken). Klik voor foto’s met een kleurlabel op de gewenste kleur. Dan zie je alleen foto’s die je met die kleur hebt getagd.

De 1ste tip uit het nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 3de tip HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER, de 7de HIER, de 8ste HIER, de 9de HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat deze maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

Een gedachte over “Hee, Scott Kelby! Hoe markeer je je beste foto’s in Lightroom Classic?”

  1. Hey, Scott Kelby, dit ‘boek’ is toch hoop ik wel in een digitale versie aan te schaffen zodat je met een klik op de pagina met het antwoord op je vraag kan komen ipv bladerend door een pak papier wat in de 21ste eeuw voor dit soort manuals eigenlijk strafbaar gesteld zou moeten worden?!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.