Windows 10 staat niet bepaald bekend als betrouwbaar (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:DeLaRue_ATM_Crash.jpg)

Microsoft gaat het hoogstwaarschijnlijk weer proberen

Het wordt de komende tijd weer heel erg opletten voor gebruikers van Windows 10. De kans stijgt met de dag dat de gefaalde ‘1809’-upgrade zonder verdere aankondiging ineens wordt uitgerold.

Vooral voor gebruikers van de Home-versie van Windows 10 zijn het spannende tijden. Zij worden door Microsoft immers gezien als onbetaalde beta-testers. En zullen dan ook als eerste ‘getrakteerd’ worden op de 1809-upgrade. Deze is inmiddels de geschiedenisboeken ingegaan als een totale mislukking bomvol bugs. Waarvan in ieder geval de ernstigste in de geschiedenis van Windows tot nu toe, waardoor na upgraden gebruikersdocumenten bleken gewist. Precies die upgrade staat nog altijd op springen. Achter de schermen  blijft de softwaregigant sleutelen aan de upgrade. Verder zwijgt het bedrijf in alle talen en dus weet niemand wat er nou eigenlijk precies gaande is. Een kwalijke zaak die niet alleen voor de Home-gebruikers grote onzekerheden met zich meebrengt.

Geen toekomst

Elk zichzelf respecterend bedrijf zou bij een blunder van dit formaat op de rem getrapt hebben en bij zichzelf te rade gaan over de gevolgde koers. Zeker als een groot deel van je klanten aangeeft meer dan genoeg te hebben van je werkwijze. Microsoft heeft echter zoveel kapitaalreserve dat het zich de huidige eigenwijsheid kan blijven veroorloven. Zeker als je bedenkt dat het product Windows voor hen toch niet meer als toekomstbestendig wordt gezien. Hoewel ze met die laatste visie hoogstwaarschijnlijk gelijk hebben, is er op dit moment nog altijd een forse groep gebruikers die min of meer afhankelijk is van het besturingssysteem. Met name bedrijven beginnen zich steeds ongemakkelijker te voelen bij de chaos die Windows 10 heet. En blijven dus maar hangen op Windows 7. Alleen: de support daarvan loopt over iets meer dan een jaar definitief ten einde. Dan moet je over naar 10, leuk of niet. Mogelijk is dat het moment dat een omslag plaats gaat vinden. Want je kunt dan net zo goed je tijd en energie steken in een alternatief besturinssysteem. De weg naar 10 is ook na ruim drie jaar simpelweg nog veel te hobbelig.

Windows 10 niet voor onmisbare gegevens

Hoe dan ook: die 1809-upgrade zit er (weer) aan te komen. Niemand weet precies wanneer. Dat kan morgen zijn, of volgende week tijdens pleisterdinsdag. Of over drie weken.  Maar Microsoft zal hem je opdringen, dat is zeker. Het betekent dat als jij over een Home-versie beschikt, back-uppen belangrijker dan ooit is. Beter nog: bewaar al je belangrijke documenten op een NAS of externe harde schijf. Koppel zo’n externe schijf pas aan nadat Windows volledig is gestart en je zeker weet dat er geen gepushte upgrade gaande is. De betrouwbaarheid van Windows 10 is momenteel zeer twijfelachtig en je kunt bij de komende upgrade echt alles verwachten. De volledige radiostilte die Microsoft al een paar weken hanteert is ook een slecht teken. Blijf opletten en bewaar je onmisbare zaken niet op een Windowscomputer zelf.

Wil je alles weten over Windows 10? Ook hoe je je redt uit de problemen als alles is misgegaan na een update? Het ExpertHandboek Windows 10 zet de meest relevante functionaliteiten van Windows 10 op een rijtje. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: je leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat je weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat je over een werkende netwerkopstelling beschikt.

Lees meer over Windows updates en upgrades op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.