Naar het zich laat aanzien probeert Microsoft wanhopig de 1809-upgrade voor Windows 10 in orde te maken voor verspreiding. Maar er is wederom een grote bestandsvernietigende bug aangetroffen.
Het wordt saai, maar Microsoft heeft alweer een groot probleem met Windows 10 versie 1809. Eigenlijk had deze al begin deze maand (en gezien het versienummer nog veel eerder) uit moeten rollen. Maar toen steeds meer mensen begin deze maand hun gebruikersdocumenten kwijtraakten bij de upgrade besloot Microsoft – overigens pas na een paar dagen stilzwijgen – de upgrade terug te trekken. Inmiddels stond ie weer op het punt van uitrollen maar blijkt een nieuwe – ernstiger – ‘bestandsverlindende’ bug opgedoken. En die heeft effect op iedereen die 1809 installeert (en mogelijk al geïnstalleerd heeft). Het probleem zit hem deze keer in een essentiële systeemfunctie, namelijk unzippen. Normaal gesproken wordt gevraagd of eventueel al aanwezige bestanden overschreven moeten worden, in 1809 is dat door een bug niet meer het geval. Niet alleen zijn op die manier gebruikersdocumenten kwijt te raken, maar ook wordt deze buggy unzipper voor systeemfuncties achter de schermen gebruikt. Kortom: alle seinen staan weer op rood.
Druk op Microsoft neemt toe
Los van deze bug neemt de druk van professionals en IT-experts snel toe. De schreeuw om te stoppen met de upgrades en eerst eens voor een fatsoenlijke en stabiele Windows 10 te zorgen is luid en duidelijk. Dat het zo echt niet meer verder kan blijkt uit deze analyse van Ars Technica. Tegelijkertijd wordt in dit artikel ook wel ingezien dat Microsoft eerst nog veel dieper in de problemen moet komen alvorens de Titanic mogelijk bij te willen sturen. Als ze dt überhaupt al willen, want Windowsklanten zijn voor de softwaregigant overduidelijk niet echt heel belangrijk meer. De ‘wij weten wat goed voor u is’-mentaliteit voert nog altijd de boventoon. Het irriteert gebruikers mateloos en daardoor heeft het imago van Microsoft en vooral Windows 10 een enorme deuk opgelopen.
Updates uitzetten
Gebruik je Windows voor serieus werk, ben je ZZP’er of freelancer, dan is ons dringend advies om de upgrade naar Windows 10 1809 te blokkeren en – indien mogelijk – voor de zekerheid helemaal over te slaan. Dat kan alleen – met heel veel planning en correct instellen van updatesettings – in de Pro-versie van Windows 10. Home-gebruikers moeten de ellende maar slikken. Hoewel daar ook tools voor bestaan. Normaal gesproken bevelen we het blokkeren van de updatefunctie van Windows 10 niet aan. Maar er is het afgelopen jaar zoveel mis gegaan met updaten en upgraden van 10 dat we inmiddels wel durven te stellen dat je zonder updaten en upgraden minder risico loopt dan met. Een bekende privacy- en anti-update Tool voor Windows is O&O ShutUp10. Zou je ervoor kiezen de Windows update-functie inderdaad helemaal uit te zetten, zorg dan wel voor een actueel beveiligingspakket van een gerenommeerde naam. Daarin moeten tenminste een virusscanner en firewall zitten, alle extraatjes zijn meegenomen.
Alternatief zoeken
Blijf als je zo’n updategeblokkeerde versie van Windows 10 gebruikt wel extra opletten bij het bezoeken van minder betrouwbare websites, kijk uit met downloaden vanaf onbekende bronnen enzovoorts. In principe is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken, in dit geval moet je gewoon nog wat achterdochtiger zijn. Een andere optie is om te kiezen voor een alternatief besturingssysteem. Anno 2018 kun je eigenlijk alles wat je aan dagelijkse dingen op de pc doet ook afhandelen onder Linux. Want laten we eerlijk zijn: wat doen ‘we’ eigenlijk nog met de pc? Beetje browsen met Firefox of Chrome, mailen via webmail of Thunderbird en misschien zo af en toe eens een brief tikken aan de een of andere instantie. Dat laatste kan prima met het gratis kantoorpakket Libre Office dat eigenlijk – zeker voor thuisgebruik – in geen enkel opzicht meer onderdoet voor Microsoft Office. Kortom: als je het gebruiksvriendelijke Ubuntu – een Linuxvariant die ‘t meest gebruikt wordt – installeert zijn de meeste mensen helemaal klaar. En zelfs gamers moeten voorzichtig eens naar Ubuntu gaan kijken, want via gameplatform Steam komen steeds meer voor Linux aangepaste spellen van naam en faam beschikbaar.
Onbetrouwbaar
Een overstap van Windows 10 naar iets anders geeft je niet alleen rust qua updateterreur, maar zorgt ook voor een veiliger en stabieler systeem. En vind je Linux toch wat eng, dan is er altijd nog macOS. Ja, de hardware lijkt duurder (hoewel dat niet helemaal fair is, want een midrange Mac is qua hardware vergelijkbaar met een high-end pc met 4K HDR-scherm…), maar ook hier ben je in één klap van de upgrade- en updateellende af. Het is – voor serieus gebruik – in ieder geval niet aanbevelenswaardig om nog voor 100% (en zelfs niet voor 50%…) te vertrouwen op Windows 10. Daarvoor zijn echt betere alternatieven te vinden momenteel. Misschien dat Windows in de toekomst weer betrouwbaarder wordt, nu is dat allerminst het geval.
Meer lezen over Windows 10 update-perikelen? We hebben ze samengevoeg op DEZE pagina.
Misschien wil je overstappen naar een Apple Macintosh? Dat heeft op dit moment misschien wel een veel betrouwbaarder besturingssysteem. Zeker als het om updates en de manier van updaten gaat is het prettiger dan Windows 10. Mocht je overwegen om over te stappen, dan is Ontdek macOS Mojave misschien een interessant boek om te gaan lezen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
helaas heb je via Linux helaas geen lightroom..
Gimp en rawtherapie zijn jammer genoeg nog minder ontwikkeld.
Geef my maar Ubuntu Desktop !