De heilige drie-eenheid tekenen, beeldbewerking en paginaopmaak is al jaren in handen van Adobe: Illustrator, Photoshop en InDesign. Die drie applicaties zitten inmiddels alweer een flinke tijd in de Creative Cloud. Daar betaal je elke maand je lidmaatschapsgeld voor. Niet iedereen vindt dat een prettige constructie. Men koopt liever een los pakket. Vandaar het succes van Affinity Photo en Affinity Designer, de alternatieven voor Photoshop en Illustrator. Affinity Publisher wordt het alternatief voor InDesign en je kunt er op dit moment een bèta-versie van downloaden.
Serif
Serif, het bedrijf dat de verschillende Affinity-applicaties ontwikkelt, maakt al 20 jaar software voor beeldbewerking, tekenen en paginaopmaak. In oktober 2014 kwam Affinity Designer op de markt, een alternatief voor Adobe Illustrator. In juli 2015 kwam Serif met Affinity Photo, het alternatief voor Photoshop. Die applicaties werden prettig geprijsd, je kon ze gewoon kopen en je kreeg er gratis een aantal updates bij. Ondertussen ontwikkelden ze verder. Er kwam een versie van Affinity Photo voor de iPad en wat later ook een versie van Designer voor de iPad. Dit jaar vullen ze heilige drie-eenheid aan met Affinity Publisher, een opmaakpakket. Het moet het alternatief worden voor Adobe InDesign.
Bèta-versie
Als je nog geen account hebt bij Affinity zul je – voordat je de bèta-versie van Publisher kunt downloaden – een account moeten aanmaken. Zoals altijd bij de software van Affinity zijn er allerlei tutorials te vinden die je snel opweg kunnen helpen. Er zijn tutorials voor het opzetten van een document, hoe de gebruikersinterface in elkaar zit, het plaatsen van beeld, enzovoort. Als later dit jaar Affinity Publisher uit bèta komt zullen er nog allerlei dingen aan toegevoegd worden. In ieder geval de mogelijkheid om te switchen tussen de andere twee Affinity-applicaties. Die mogelijkheid zie je nu al staan, maar werkt in deze bèta-versie nog niet.
Affinity Publisher leren
Zoals bij alle software zul je je Publisher moeten eigen maken. Als je denkt: ik ga wel even aan de gang, dan kom je misschien van een koude kermis thuis. Het lijkt natuurlijk op de mogelijkheden die InDesign heeft, maar de interface en mogelijkheden zijn gewoon anders. Die tutorials die je aangeboden krijgt helpen je in ieder geval op weg. Mooi zou zijn als je InDesign-documenten zou kunnen openen in Publisher, net zoals je Photoshop-bestanden kunt openen in Affinity Photo. Of dat gaat gebeuren? Geen idee, ik heb het nergens gelezen. Voor productie is deze versie natuurlijk nog niet geschikt en of het de concurrentie aankan met InDesign is nog afwachten.
Wat kost het?
Wat Affinity Publisher gaat kosten heb ik ook nog niet kunnen vinden. Ik neem aan dat het zo’n beetje dezelfde prijs zal worden als voor Affinity Photo en Designer: eenmalig zo’n €55,- per applicatie. Dat is minder dan de kosten van 4 maanden lidmaatschap van Creative Cloud. Als het je gaat om tekenen, beeldbewerking en paginaopmaak, dan is deze Affinity-drie-eenheid qua prijs niet te verslaan. Het bedrijf Serif heeft laten zien dat het ze serieus is met de ontwikkeling van deze applicaties. Er zijn zeer regelmatige updates en er zijn versies voor iPad gekomen. Onderschat Serif niet. Als je geen zin hebt in een maandelijkse betaling bij Adobe, dan ben je bij Serif aan het juiste adres.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Ik merk dat veel Adobe-gebruikers nieuwsgierig zijn naar deze ontwikkeling, met name degenen die nog in een CS-versie zijn blijven hangen (omdat ze voor print media daar eigenlijk genoeg aan hebben).
Naadloos overstappen zal er beslist niet bij zijn, zeker niet m.b.t. InDesign. Ook al kan je een XML-bestand eruit laten rollen, Publisher moet dan equivalente features bieden om alles te kunnen interpreteren en opnieuw op te bouwen. En die zitten er natuurlijk nog lang niet allemaal in. Maar net zoals bij de overstap van XPress naar InDesign zag je dat het vaak beter was om een productie gewoon opnieuw en volgens de nieuwe workflow op te bouwen, i.p.v. klakkeloos de oude aanpak te willen ‘converteren’.
En beginnende ontwerpers zullen de software van Serif vooral appreciëren omdat deze tools “nieuw” zijn, opgeruimd en eleganter in elkaar zitten, en zindering bieden ! Want zeg nou eerlijk: je wilt toch niet met de software van de vorige generatie aan de slag ?