iOS apps versturen stiekem locatiegegevens

iOS apps versturen stiekem locatiegegevens

Appmakers – ongeacht voor welk platform ze hun software ontwikkelen – blijven stiekem data naar henzelf sturen. Zo zijn er tientallen iOS-apps die dat doen, om deze gegevens te gelde te maken.

We lezen – weer eens – dat apps het vaak niet bepaald nauw nemen met privacyregels betreffende het verzamelen van data. Zo blijken volgens nu.nl tientallen iOS-apps – waaronder bekende namen – locatiegegevens door te sluizen aan hun makers. Door deze gegevens te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders kan een leuk bedrag bijverdiend worden. Dat mag – zonder daar tenminste expliciet melding van te maken en toestemming te vragen – natuurlijk helemaal niet. Maar het gebeurt toch, want jij als gebruiker merkt er niets van. Het is dan ook een goede zaak om apps waarvan je weet dat locatiegegevens helemaal niet perse noodzakelijk die toegang handmatig te verbieden.

Geen toegang tot locatie

Om in iOS een app toegang tot locatiegegevens te geven, moet je bij de eerste start van die app als gebruiker expliciet toestemming daarvoor geven. Geef die toestemming nooit blindelings! Heel veel apps werken ook prima zonder toegang tot de locatiegegevens. Waarom zou je – om maar een voorbeeld te geven – een teksteditor, een schaakspelletje of een fotobewerker toegang tot locatiegegevens verlenen? Nergens voor nodig en niet doen dus. Om achteraf alsnog de – al dan niet per ongeluk – gegeven toestemming in te trekken start je de app Instellingen. Tik hierin op Privacy en dan op Locatievoorzieningen.

Alleen bij gebruik van een app

Je zou onder Privacy de schuifregelaar bovenaan de applijst nu helemaal uit kunnen zetten, maar dat is onhandig want het zou betekenen dat bijvoorbeeld je navigatieapp ook niet meer zou werken. Het is praktischer om per app te beslissen of je wel of geen toegang geeft tot locatiegegevens. Tik daarvoor op een app uit de lijst en kies een van de opties: Nooit, Bij gebruik van app of Altijd. Uitzetten doe je door Nooit te kiezen, doe dat vooral bij apps waarvan je vermoedt dat ze ook zonder locatiegegevens prima werken. Bij problemen kan achteraf aanzetten immers altijd weer. Heeft een app toegang tot de locatiegegevens nodig (denk aan bijvoorbeeld een weerapp), kies dan vooral de optie Bij gebruik van app en niet Altijd. Kies je die laatste optie, dan worden de gegevens ook opgevraagd als de app is afgesloten. Dat levert niet alleen extra privacyrisico’s op, maar zorgt tevens voor een sneller leeg rakende accu.

Samenvattend

Blijf – ook onder iOS – alert op vragen betreffende toestemming tot onderdelen van een app. Een spelletje bijvoorbeeld hoeft geen toestemming tot je contacten om te kunnen werken, om maar wat te noemen. Gebruik je gezonde verstand. Want hoe goed dichtgetimmerd een besturingssysteem ook is, uiteindelijk ben jij als eindgebruikers de grootste zwakke factor in het geheel!

Het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone (2e editie bijgewerkt t/m iOS 11.3) van Henny Temmink Meer weten over iOS? Lees dan het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone (2e editie bijgewerkt t/m iOS 11.3) van Henny Temmink eens.

 

Lees hier meer berichten over Apple’s iOS.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.