Talpa kocht zichzelf een stukje toekomst in de vorm van StukTV

YouTube de toekomst?

Het lijkt erop dat YouTube serieus genomen wordt door de ‘reguliere’ tv-zenders. In ieder geval Talpa dan, wat StukTV kocht.

StukTV is een YouTube-kanaal gericht op jongeren. Erg populair bij deze doelgroep. Verwacht er dan ook geen diepgravende beschouwingen, maar vooral ‘lol’. Entertainment dus, en dat is precies het vroegere bastion van de aloude tv-zender. Die zien natuurlijk ook met lede ogen toe hoe kijkers langzaam weglopen. Vooral jongeren kijken nog nauwelijks op voorgeprogrammeerde tijden televisie. En – eerlijk is eerlijk: waarom zou je eigenlijk ook nog? In de tijd van Netflix, YouTube enzovoorts bepaal je toch lekker zelf wat je precies wanneer kijkt? Feitelijk beschik je met video on demand over een schier eindeloze stroom aan materiaal dat past binnen jouw interessegebied.

Talpa

Het is iets dat bijvoorbeeld ook Talpa heeft ingezien. Zij kochten het YouTube-kanaal StukTV. En dat is waarschijnlijk een erg slimme zet. Want ook met YouTube-kanalen valt tegenwoordig heel veel geld te verdienen. Het is niet voor niets dat een generatie veelal jongere videomakers een dik belegde boterham verdient aan video’s publiceren op het medium. Als je als ‘old school’ tv-zender wilt overleven heeft het weinig zin je tegen deze ‘nieuwe’ media te verzetten. Meedoen is een stuk praktischer. En precies dat is wat Talpa dus heeft gedaan. Zo houd je toch geld over aan de ‘concurrentie’.

Smalbandig?

Een andere vraag is of je als kijker naar puur alleen video on demand een heel breedbandig wereldbeeld krijgt. Je kijkt immers in principe alleen naar dat wat je interesseert. Er zullen maar weinig mensen zijn die voor de lol eens een video gaan bekijken over een hongersnood in een Afrikaanse republiek, de politieke situatie in Rusland of een overstroming in Verweggistan. Dat zijn inderdaad niet de ‘leukste’ onderwerpen, maar zorgen er wel voor dat je een meer ontwikkeld wereldbeeld krijgt. Wat dat betreft is een dagelijks journaal zo gek nog niet. Veel jongeren halen hun nieuws van social media en zoals we weten is dat niet de meest betrouwbare bron.

Toekomst

Maar hoe je het ook wendt of keert: de toekomst lijkt gegeven aan video on demand. Is er daarmee geen plek meer voor de oude media? We gokken van wel. Alleen zal je daar ook zien dat het aanbod van die zenders steeds minder lineair bekeken zal worden. Feitelijk gebeurt dat zelfs al veel langer natuurlijk, dankzij de (digitale) videorecorder. Bedenk daarbij dat die recorder vroeger óók als ‘bedreiging’ werd gezien. Bleek in de praktijk allemaal erg mee te vallen. Als je YouTube & co nou gewoon ziet als een soort van oneindige videorecorder zal het daarmee ook wel loslopen. En er zijn programma’s die zich gewoon niet goed lenen voor video on demand, dus die zullen echt wel op de aloude tv te zien blijven. Maar een mix is niet verkeerd. In een veranderend medialandschap moet je je aanpassen. Er is pas een probleem als je star blijft volharden in je oude patroon.

MHet boek Ontdek VLOGGEN! Alles over vloggen en internet-tv van Bob Timroffeer weten over YouTube en vloggen? Lees dan het boek Ontdek VLOGGEN! Alles over vloggen en internet-tv van Bob Timroff eens. En misschien krijg je de smaak zelf te pakken en zien we je ooit nog eens terug als YouTube-miljonair.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.