Microsoft en nu ook Apple komen steeds vaker in de problemen door zichzelf opgelegde jaarlijkse of zelfs halfjaarlijkse upgrades. Diverse Linux-varianten bieden daarentegen LTS-versies die vijf jaar meegaan… Minder vaak upgraden, het kán!
Het debacle dat zich momenteel ontvouwt rondom macOS Catalina komt voor de meer technisch onderlegde computergebruiker niet echt als een verrassing. Naar nu blijkt is Catalina simpelweg te snel en te enthousiast uitgerold. Een fors deel van de macOS-gebruikers zit nu met een tijdens de upgrade volledig vastgelopen Mac. Goed, terugzetten van een Time Machine systeemkopie is relatief snel gedaan. Maar het was niet nodig geweest natuurlijk. Tenminste, als ook Apple zich niet had overgegeven aan de waanbeelden van de massa die minstens één keer per jaar een nieuwe versie van welk OS ook eist. Gewoon, omdat ze vinden dat er nieuwe features in moeten. Daarbij wordt de professionele gebruiker eenvoudig gepasseerd. En dat leidt vroeg of laat een keer tot grote ellende. Natuurlijk: het is de domme, domme schuld van Adobe dat zij hun zaken niet op orde hadden voor Catalina. Ze weten ‘pas’ jarenlang dat de overstap naar 64 bits eraan komt, after all. De hangende upgrade lijkt daarentegen op het conto van Apple zelf te staan, tenzij dat ook iets met een van de vele vage Adobe-processen te maken heeft. Dan nog hoort het niet te gebeuren. Het OS hoort de baas te zijn over brakke software.
Upgrades zijn riskant
Natuurlijk geldt voor elk OS dat een upgrade altijd riskant is. Je installeert daarmee een nieuw besturingssysteem heen over een oude, bestaande installatie. Daar kunnen dingen fout gaan en je moet dan een perfect werkende upgrade-module schrijven om alle fouten te omzeilen. En dat is bijna niet te doen, blijkt ook nu weer eens. Deze keer is macOS het slachtoffer, Windows (10) was het al vele malen. De hamvraag: zijn die (multi)jaarlijkse upgrades echt nodig? Veelal niet; ook nieuwe software draait veelal nog uitstekend op bijvoorbeeld Windows 7 (meer dan 10 jaar oud) of een eerdere versie van macOS. Alleen als de maker dat niet wil zoals bijvoorbeeld Microsoft met Office 2019/365, dan houdt het op. Maar dat is feitelijk te beschouwen als koppelverkoop, praktisch gezien moeten die nieuwe Office-varianten ook prima draaien op Windows 7.
Uitstel?
Als je het eens bent met het feit dat de upgradewaan aan het doorslaan is, dan heb je eigenlijk verdraaid weinig keus. Of je moet multinational zijn, dan kun je bij Microsoft tegen forse betaling langere ondersteuning krijgen voor oudere versies van Windows. Bij macOS is het makkelijker; daar wordt een ‘oude’ versie nog zo’n drie jaar ondersteund. Maar je blijft dan gedurende die tijd wel dagelijks een zeurmelding zien dat er een nieuwe versie van het besturingssysteem klaar staat om te installeren. Iemand gaat daar natuurlijk een keer op de verkeerde optie klikken… Voor minder vaak upgraden moet je dus ook daar op (blijven) letten.

Linux, via LTS minder vaak upgraden
In de wereld van Linux wordt dat anders aangepakt. Daar zie je vaak zogeheten LTS ofwel Long Term Support-versies van een bepaalde Linuxvariant klaar staan. Als je ze op het juiste moment installeert, gaan ze maximaal vijf jaar mee. In die vijf jaar krijg je gewoon alle bugfixes en veiligheidsupdates. Perfect, want zo hoef je jarenlang geen riskante upgrades uit te voeren. En verschijnt er een nieuwe LTS-versie, dan is dat ook een versie die alweer een tijdje als ‘gewone’ Linux-versie meedraait. En waar de grote bugs dus al uit zijn gehaald. Ubuntu en Mint kennen ook zo’n LTS-variant. De moeite waard om eens te overwegen.
Nadeel van Linux is dat er nog altijd geen Microsoft Office voor beschikbaar is. En dat maakt het (nog) voor veel bedrijven een ‘no go’. Voor thuisgebruikers maakt het allang niks meer uit. Een programma als Libre Office kan hetzelfde als MS Office, maar kost niks en wordt keurig bij de tijd gehouden. Voor Lightroom en Photoshop bestaan uitstekende alternatieven, die eveneens open source zijn en dus niets kosten. Wil je meer weten over Linux en de beschikbare software (alternatieven), lees dan zeker eens het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit. Grote kans dat je prettig verrast wordt. En een heel nieuw leven creëert voor je oude Windows 7-computer die nog jaren mee blijkt te kunnen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Hier draait Catalina probleemloos op twee computers.
Goed om te horen! Het is natuurlijk zeker niet zo dat het overal mis gaat! Maar er is wel een vooralsnog onduidelijk factor in het spel die zorgt voor tenminste een hangende upgrade bij een relatief groot deel van de upgraders. En dat zou natuurlijk niet moeten mogen. Even wachten kan daarom zeker geen kwaad voor het overgrote deel van de Mac-gebruikers zou ik zeggen…
waarom zou de NASA nog delen hebben die werken op Windows XP?
Als het geod werkt, laten werken is daar het moto