Het is inmiddels wel duidelijk dat het tussen Adobe en macOS Catalina niet helemaal botert (om het zachtjes uit te drukken). Het advies is dus: wacht voorlopig nog maar even met het installeren van Catalina! En heb je het al wel geïnstalleerd? Dan kun je nog terug naar Mojave.
Terug naar Mojave
Met even googelen op Catalina Adobe kom je er snel achter dat Adobe nog niet klaar was voor deze update van het macOS. De oudere versies van vóór Creative Suite doen het al helemaal niet meer, maar die worden ook niet meer geüpdatet. Blijf dus bij het systeem dat je nu draait. De versies van Lightroom, Photoshop, Premiere enzovoort die je nu draait hebben ook allerlei problemen met Catalina. Lees het HIER maar na. Wachten met updaten naar Catalina dus. Wat te doen als je als wel Catalina draait en allerlei problemen hebt? Dan kun je nog terug naar Mojave. Lees bij iCulture welke stappen je moet nemen om op je Catalina-schreden terug te keren: macOS downgraden…
Lees voor de reacties bij deze blogpost met de juiste suggestie om met behulp van Time machine terug te gaan naar Mojave.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Helaas, ik las uw waarschuwing te laat en het kwaad was al geschied.
Ik ben nu in gesprek met de apple helpdesk. En wacht tot mijn helper klaar is met zijn ruggespraak over hoe je terugzet naar mojave.
Het besturingssysteem terugzetten naar de vorige goed werkende versie (mojave) gaat niet zomaar. Apple kan het wel terugzetten naar de 1e versie waarmee je pc werd geleverd toen je hem kreeg. Ga je dan uploaden, dan gaat het systeem direct naar catalina. Je schiet hier dus niets mee op.
Overigens is niet alleen mijn lightroom, maar zijn ook mijn aangehangen externe harde schijven (seagate en samsung) kompleet in de war. Ik kan er nx meer mee.
Vr groet, ik houd me aanbevolen voor een goed idee.
Kim
Het handigst is om simpelweg .Command R ingedrukt houden tijdens het aanzetten. Kies in het geopende menu dan voor Zet terug van Time Machine reservekopie. Kies de laatst gemaakte reservekopie onder Mojave (als het goed is hebt u er vast eentje vlak voor de upgrade naar Catalina gemaakt, toch…?) en zet deze terug. Makkelijk en efficiënt, hoeft u verder niet bij na te denken alleen een beetje wachten. Nadat de terugzet-actie voltooid is, hebt u weer gewoon uw oude Mojave terug net zoals het was vlak voor de upgrade! Zie ook https://support.apple.com/nl-nl/HT203981, even naar beneden scrollen tot de kop macOS en uw bestanden herstellen.
Dank voor uw advies. Catalina haalde op gegeven moment zelfs mijn externe schijven door de war. (Benoemde de verkeerde en gaf ook nog eens de inhoud vd verkeerde schijf weer). Dat was voor mij het moment om de helpdesk te bellen.Ik ben er uiteindelijk uitgekomen met hulp.
Begrijp inderdaad niet waarom de time machine backup niet meteen ingezet is. Met een omweg hebben ze me ertoe begeleid, en daarna ps is de time machine gebruikt.
Het hoe en waarom hiervan begrijp ik helemaal niet, maar ik ben wel erg blij dat alles weer werkt.
Het viel mij ook al eens op dat helpdeskmedewerkers niet altijd weten dat je de time machine backup via command-R terug kunt zetten INCLUSIEF een eventuele vorige versie van macOS die draaide op het moment dat een bepaalde Time Machine back-up gemaakt is. Vaak volgt er eerst een complexe uitleg over het downloaden van de installer van Mojave, formatteren etc. Dat is dus helemaal niet nodig. Komt mogelijk omdat de makkelijkste manier net wat verder op de pagina staat. En dat als je zoekt naar herstellen van macOS er vaak vanuit wordt gegaan dat je macOS opnieuw wilt installeren. Maar ja, daar hebben we natuurlijk niet braaf die Time Machine-kopieën voor gemaakt al die jaren 😉 Blij dat het opgelost is in ieder geval! En voor een ieder die de gok naar Catalina nog eens wil maken: dat kan dus redelijk safe door eerst een Time Machine back-up te draaien onder Mojave, en dan de upgrade uit te voeren. Gaat het mis? Geen stress, Command G en koffie drinken maar!
Ik heb ook al eens gemerkt dat een aantal helpdeskmedewerkers de optie via Command-R en het terugzetten van de Time Machine back-up niet kent. Of beter: naar aanleiding van een mogelijk verkeerd begrepen vraagstelling niet toepast. In het geval van een mislukte upgrade naar Catalina wordt – volgens mij – vaak begrepen dat mensen hun systeem weer opnieuw willen installeren of hun oude OS weer opnieuw installeren. Dat kan en dan kom je op het verhaal terecht van eerst de oude installer downloaden van bv Mojave, schijven formatteren, Mojave installeren, Time Machine data terugzetten en vervolgens al je software opnieuw installeren. Het is een optie natuurlijk, maar wel een vorm van zelfkwelling. We hebben tenslotte niet voor niets jarenlang braaf Time Machine back-ups gemaakt! En dan is terugkeren naar de installatie voor een eventuele Catalina-chaos een eitje. Command-R, Time Machine systeemback-up terugzetten en koffie drinken.
Wat dat betreft is die reddingsboei het enige lichtpuntje in het Catalina-debacle: je kunt de upgrade relatief straffeloos uitproberen. Maar zorg wel voordat je begint om eerst een laatste Time Machine back-up onder Mojave te draaien. Dan is het geen ramp – behalve een sloot verloren tijd – als het mislukt. Laatste tip: mocht je als potentiële upgrader een virusscanner draaien ongeacht merk en soort, verwijder deze dan altijd eerst alvorens te gaan upgraden!
Nou ja, goed om te lezen dat het uiteindelijk inderdaad via Time Machine ook goed is gekomen. En nu gewoon een paar maanden wachten met Catalina of deze versie desnoods helemaal skippen.
Uw tip om de time machine te gebruiken is heel waardevol. Ik hoop eraan te denken als de nood weer eens aan de man mocht komen. Al hoop ik dit niet nog eens nodig te hebben.
Ik zal uw site doorgeven aan vrienden met idem problemen.
Wat ik allemaal over adobe lees is schrikbarend (heb ik hier zoveel voor betaald?). Die software heb ik nu eenmaal, maar als t schip strandt ga ik over op alternatieve photosoftware.
Vr groet kim
Geen dank! Tja, Adobe is voor mij ook een twijfelgeval aan het worden. Kocht in het verleden de losse versie van Lightroom en gebruikte verder niks van ze. Toe werd het een opgedrongen abonnement, waar ook Photoshop bij moest. Als het dan toch zo nodig een abonnement is, waarom dan niet alleen eentje voor Lightroom voor de helft van de prijs. Het geeft maar weer eens aan hoe Adobe denkt over geld: hoe meer hoe liever. Waarbij de kwaliteit van de software en – hoe ironisch – vooral de onderliggende tools om het abonnement te controleren feitelijk als instabiele rommel beschouwd kunnen worden. Zonder die ’tools’ werkt het allemaal niet helaas. Kortom: alternatieven zoeken is inderdaad ook steeds meer mijn gedachte aan het worden. Een alternatief voor Photoshop is (in ieder geval voor het werk wat ik er mee doe) geen enkel probleem. Affinity Photo werkt uitstekend, en ook GIMP (open source en dus gratis) is prima voor het overgrote deel van de gebruikers, waaronder ik. Nu nog een goed alternatief voor Lightroom vinden. dat is moeilijker, maar de concurrentie zwelt hier gelukkig ook aan!