5G mobiel internet

KPN test 5G mobiel internet

KPN is druk bezig met het testen van 5G mobiel internet. Deze razendsnelle opvolger van 4G haalt theoretische snelheden tot 800 Gbps.

5G mobiel internet is snel, razendsnel. Hoewel de net genoemde 800 Gbps in de praktijk niet gehaald zal worden (en ook wat overdreven is natuurlijk…), zal de 1 Gbps zeker wel aangetikt worden. Dat bleek ook uit de meer recente tests die KPN uitvoerde met 5G, zo lezen we hier in het – helaas wat rommelige – bericht van ChannelConnect. Tenminste één in de test gebruikt toestel haalde een overdrachtssnelheid van 1,3 Gbps. Dat is sneller dan veel vaste internetverbindingen thuis! En laten we eerlijk zijn: zelfs als je maar de helft of een kwart van deze snelheid zou halen op je smartphone is dat al een gigantische snelheidswinst ten opzichte van wat de gemiddelde 4G-verbinding haalt. Waarbij ook geldt dat er inmiddels zoveel revisies van 4G zijn, dat het zonder meer uitmaakt hoe compatibel jouw toestel is met de meest recente versies. Lang niet iedere telefoon of (portable) router haalt het onderste uit de kan wat 4G-snelheid betreft. De snelheidsinzet van 5G mobiel internet is direct na uitrol al een stuk hoger.

Praktisch?

Nu dient zich – zeker in Nederland – de vraag op of dit ultrasnelle 5G mobiel internet nou wel zo nodig is. Het is in ieder geval een manier om je databundel in een paar seconden weg te branden. Kortom: er zal zonder meer een verandering gaan komen in hoe breedbandig mobiel internet aan de man gebracht gaat worden. Het lijkt ons sterk dat je je als provider nog kunt houden aan databundels bij dit soort snelheden. Verder geldt dat 5G er voorlopig nog niet is. Het handjevol toestellen dat nu al 5G aan boord heeft, is tegen de tijd dat je echt met 5G mobiel internet aan de slag kunt flink verouderd. Het is ook de reden dat een toch tamelijk trendsettende telefoonfabrikant als Apple nog altijd wacht met het inbouwen van 5G in z’n toestellen. Het zou een investering in feitelijk niks zijn, want 5G is nauwelijks tot niet in het wild te vinden.

5G mobiel internet
5G mobiel internet zal vooral goed van pas komen voor zelfrijdende auto’s en allerhande andere verkeerstechnische zaken (bron afbeelding: https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=291931&picture=5g-tower)

Nieuwe mogelijkheden te over

Toch biedt de techniek natuurlijk mogelijkheden! Wellicht gaan we ook een verandering in internet-aansluitingen zien. Stel dat abonnementen zonder vervelende datalimiet inderdaad – tegen prettige prijzen – verschijnen, waarom zou je thuis dan nog vast internet nemen? TV of Netflix kijken kan dan moeiteloos op je smartphone, tablet of via een 5G-router met je smart tv in de huiskamer. Vooral het steeds grotere legioen aan slimme hardware zal profiteren van 5G mobiel internet. Zelfrijdende auto’s (of in ieder geval bij het rijden assisterende auto’s) zijn gebaat bij zo snel en betrouwbaar mogelijke dataverbindingen. 5G biedt het antwoord op die vraag. Maar er zal ook een legioen aan andere slimme draadloze apparaten verschijnen. Hoe en wat precies allemaal blijft nog een beetje koffiedik kijken. Maar overal zeer breedbandig mobiel internet biedt natuurlijk mogelijkheden.

5G mobiel internetFotografen bijvoorbeeld kunnen veel profijt halen uit de hoge overdrachtssnelheden die 5G mobiel internet biedt. Zo upload je onderweg geschoten foto’s direct naar de cloud, in een mum van tijd. Altijd een lekker veilig gevoel! Met name bij RAW-afbeeldingen is een snel mobiel internet van levensbelang; de te syncen fotobestanden zijn dan flink uit de kluiten gewassen. Maar iets als Lightroom is dan ook met cloudsync aan goed bruikbaar. En over dat Lightroom lees je dan weer alles in het boek Ontdek Lightroom Classic, 2e editie van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.