5G

5G, gaat dat wat worden?

We horen er al heel lang over, maar merken er in de praktijk niks van: 5G. Gaat dat nog eens komen? Uiteindelijk wel, gokken we!

5G – de beoogde nieuwe standaard voor mobiel dataverkeer – lijkt van begin af aan een zorgenkindje te zijn. In Nederland heeft de inlichtingendienst – tenminste in het noorden van ’t land – last van de gebruikte frequenties. Mogelijk zal het daar sowieso niet of veel later beschikbaar komen. Jammer, want juist in minder dichtbevolkte gebieden is snel mobiel internet zeer wenselijk. Dan is er nog het geharrewar rondom Huawei. Inderdaad: het is geen slechte gedachte om een bedrijf dat onder controle van een autoritair regiem valt als hofleverancier van je Nederlandse (of welk ander democratisch land dan ook) 5G netwerkapparatuur aan te stellen. Bovendien kunnen we die spullen – toch? – ook best in Europa zelf fabriceren. Maar het politieke gesteggel draagt ook al niet bij aan een vlotte afhandeling.

Wat is 5G eigenlijk?

5G moet voor mobiele gebruikers enorme overdrachtssnelheden mogelijk maken, in theorie zijn snelheden mogelijk van tot 800 Gbps. In de praktijk zal het in veel gevallen blijven ‘steken’ op zo’n 1Gbps. Kortom: net zo snel als je bekabelde ethernet-netwerk thuis! Dat levert wel gelijk een heel praktisch probleempje op: de gemiddelde databundel is binnen een paar seconden verstookt, mocht je stevige download- of streamingplannen hebben. Zien mobiele providers echter het licht en stappen ze af van die achterhaalde databundels, dan ontstaat er vanzelfsprekend iets heel moois. 5G zou dan ook gewoon een vervanging van kabel- en glasvezel-internet kunnen worden, om maar helemaal niet te spreken over het nagenoeg antieke adsl. Een mooie droom voor een ieder die in een buitengebied woont, bijvoorbeeld. Al zullen daar waarschijnlijk lagere doorvoersnelheden gerealiseerd worden.

Kom maar op!

5G is dus een schitterende belofte op papier, maar in de praktijk is er op wat testplekken na nog weinig van te merken. Niet in de laatste plaats omdat een groot deel van de smartphones – ook de meest recente modellen – niet overweg kan met 5G. Je zult dus in veel gevallen weer eens aan een nieuwe smartphone moeten. En het handjevol toestellen dat er nu al wél mee overweg kan is tegen de tijd dat 5G beschikbaar komt antiek. Het akkefietje met de inlichtingendiensten is ook nog niet opgelost, al schijnt het dat zij willen verhuizen naar een stralingsvrije bergtop buiten Nederland. En dan moet er dus nog een leverancier gezocht worden die spionagevrije apparatuur kan leveren. En er is nogal wat nodig voor 5G, want de antennedichtheid wordt groter dan die van 4G (LTE). De ‘cellen’ zijn kleiner, namelijk. Er zal dus overmorgen zeker geen hypersnel mobiel internet komen. Positief lichtpuntje is wel dat de overheid deze week het recht geeft aan minstens drie telecomproviders om de benodigde frequentiebanden te kopen. Met als voorwaarde dat – als ze iets gekocht hebben – binnen twee jaar na aanschaf een landelijke dekking van 98% gerealiseerd moet zijn.

5G
Er gaan in ieder geval flink wat zendmasten bij komen voor 5G (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/toren-antennes-telefoon-mobiele-387026/)

Wachten

Zo’n dekkingseis van nagenoeg 100% is best veel en werkt mogelijk ietwat afschrikwekkend voor providers. Bovendien is er zoals we net al schreven nog het ‘probleempje’ van databundels. Althans, voor de eindgebruikers – u dus – is het een probleem, voor de provider een goudmijntje. Want laten we heel eerlijk zijn: bits door een eenmaal aangelegde infrastructuur jagen kost niks extra’s. En de investeringskosten van welk mobiel netwerk dan ook zijn er allang uitgehaald. Mogelijk dat de uitrol dus rustig aan gaat gebeuren. Sowieso niet voor volgend jaar, want die veiling van frequenties vindt pas in 2020 plaats. Tja, nog even geduld dus.

Zol5Gang je nog niet kunt genieten van 5G op je smartphone, zijn er wel een hoop andere leuke dingen mee te doen natuurlijk. Zoals fotograferen. En over die tak van sport – mobiel fotograferen – lees je alles in het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s (auteur: Hans Frederiks).

2 gedachten over “5G, gaat dat wat worden?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.