Wie kent hem eigenlijk nog, die aloude camcorder? En heb je hem nog nodig? Of volstaan smartphones en fotocamera’s tegenwoordig?
De camcorder lijkt een reliek uit het verleden. Want wie gebruikt er nou nog een ‘echte’ videocamera tegenwoordig? Elke zichzelf respecterende smartphone kan in ten minste full hd-kwaliteit filmen. En ook de meeste compact- en zelfs spiegelreflexcamera beheersen dit trucje tot in de finesse. Toch kan een camcorder best zo af en toe nog eens van pas komen.
Nadelen
Laten we eens beginnen met de nadelen van de diverse categorieën niet-camcorders op te noemen. Ten eerste is daar de smartphone. Als u een wat duurder apparaat gebruikt is daar meestal veel aandacht aan het foto- en filmgedeelte besteed. En inderdaad: de opnamen die je tegenwoordig met dergelijke toestellen maakt zijn van een indrukwekkende kwaliteit. Maar een ding ontbreekt: een echte en vooral stevige optische zoom. Omdat steeds meer smartphones echter filmen in 4K ondersteunen kun je daar een beetje omheen werken. Als je standaard in full HD-kwaliteit filmt heb je nog wat ademruimte om nagenoeg verliesvrij elektronisch te zoomen. Nagenoeg, want je zoomt als het ware op een kleiner deel van de beeldsensor in. Er wordt daardoor geen informatie ‘bijverzonnen’, maar je krijgt – enigszins afhankelijk van de lichtomstandigheden – wel meer ruis voor je kiezen. Bovendien is de ‘verliesvrije’ zoommarge beperkt.
Compact
Filmen met een compactcamera is eveneens te doen. Vaak beschikken die ook over een fatsoenlijke zoomlens. Edoch: die is verre van geoptimaliseerd voor video. En dan vooral niet aan de geluidskant. Ga je tijdens het filmen zoomen, dan hoor je – hoe toepasselijk – een vervelend zoemgeluid door je opname heen. Geen probleem als je achteraf toch het originele geluid door muziek wilt vervangen, wel een probleem als je ergens in een natuurgebied de omgevingsgeluiden tot z’n recht wil laten komen.
Spiegelreflex
Blijft over de spiegelreflex. Dankzij z’n betere lenzen kunnen we nu alvast verklappen dat de beeldkwaliteit die van de camcorder zal overtreffen. Het is niet voor niets dat er zelfs complete speelfilms gemaakt worden met dit type camera. Maar voor hap-snap thuisfilmwerk zijn ze eigenlijk net wat minder geschikt. Ten eerste ontbreekt een motorzoom, dus je moet een heel erg rustige hand hebben om zachtverlopende in- en uitzoom-acties te realiseren, zeker met de standaard fotolenzen. Ook haal je de beste kwaliteit vooral als je dingen handmatig gaat instellen, denk aan bijvoorbeeld de witbalans. De ingebouwde microfoon voldoet lang niet altijd (geldt ook voor de compact camera en smartphone) en dus is een externe microfoon welhaast een verplichting. Ook weer om schuif- en draaigeluiden van de lens in een opname te voorkomen. Desondanks is de geleverde beeldkwaliteit – bij correct gebruik – superieur aan welke andere camera ook. Behalve de speciale en relatief dure videocamera’s die speciaal voor dit soort werk zijn gemaakt.
Camcorder
De camcorder verslaat qua optische mogelijkheden in ieder geval met gemak de smartphone. Gewoon, omdat er op vrijwel elke zichzelf respecterende camcorder een stevige zoomlens zit. Die ook nog eens volledig geoptimaliseerd is voor video-opnamen. Kortom: ga je veel filmen, waarbij je ook volledig flexibel wilt zijn qua afstand, dan is de camcorder zonder meer aanbevelenswaardig. Ook het geluid is meestal in orde, en in geval van nood is er – vaak – een externe microfoon aansluitbaar. Een handige handgreep maakt stabiel filmen makkelijker. In vergelijk met een compactcamera levert een camcorder vaak (nog) net weer wat beter beeld; in ieder geval zonder irritante lensgeluiden. Een vergelijk met een spiegelreflex is veel moeilijker. Hier is het veel meer een gemakkwestie. En een kwestie van de filmkwaliteit van uw spiegelreflex; sommige zijn simpelweg beter voor dit klusje geschikt dan anderen. Groot voordeel van een camcorder is dat deze compact is, in tegenstelling tot een spiegelreflex.

4K?
Kortom: die camcorder is nog springlevend! En u kunt heel veel geld besparen door niet voor een 4K-exemplaar maar voor een Full HD-camera te gaan. Zeker als u toch geen 4K televisie thuis hebt staan. Maar ook omdat filmen in Full HD simpelweg opslagruimte scheelt. Veel camcorders maken nog altijd gebruik van .h264 als compressiemethode, en die is gewoon minder efficiënt voor video-opnamen in 4K-resolutie. Ook het uiteindelijk bewaren en bewerken van films is een stuk beter te behappen in Full HD-resolutie. Iets om in het achterhoofd te houden als u van plan bent een camcorder aan te schaffen.
Meer weten over hoe je zelf zo mooi mogelijke video-opnamen maakt? Lees dan zeker het Handboek digitale video, Alles over techniek, compositie en meer! van Bert Venema eens. Leer (inderdaad) alles over het gebruik van een camcorder, maar natuurlijk komen ook zaken als compositie, geluid, accessoires en veel meer ruimschoots aan bod.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik doe al jaren aan het maken van video’s en het maken van foto’s. Heb ook wel eens foto’s bewerkt van een Iphone en op dvd gebrand, maar deze foto’s kunnen niet tippen aan foto’s, gemaakt met een spiegelreflex camera of zelfs een goedkopere kant en klaar fototoestel. Bij het bewerken van foto’s van een iphone komt de ruis naar voren, wat je dus met apparaten, die speciaal gemaakt zijn voor foto’s en video, niet tegen zult komen. Zelfs foto’s, gemaakt met een camcorder, zijn beter als foto’s, gemaakt met een telefoon. Een telefoon is gemaakt om te bellen en een fotocamera om foto’s te maken.