Laserprinter of inkjetprinter, wat is praktischer?

Wat is anno 2019 handiger (en vooral goedkoper in gebruik): een laserprinter of inkjetprinter? Met als subvraag: wie print er eigenlijk nog foto’s zelf?

In de beginjaren waren inkjetprinters dé aangewezen manier om je eigen foto’s af te drukken. Zeker als je een digitale camera had, werkte dat prima. Afdrukcentrales waren lang nog niet allemaal voorbereid op digitaal afdrukken. Internetverbindingen waren te traag voor effectief uploaden van meerdere foto’s. Kortom: het opsturen van een cd-rom was een optie, maar kostte tijd. En het afdrukken van digitaal werk was ook niet zo heel goedkoop. Da’s allemaal veranderd. Als je tegenwoordig foto’s wilt laten afdrukken, dan upload je tientallen of honderden kiekjes achter elkaar. Gewoon via internet, rechtstreeks naar de afdrukdienst. Groot voordeel is dat de foto’s op echt fotopapier worden geprint. Dat verkleurt niet en blijft decennia goed. Dat is heel anders bij inkjet-afdrukken. Die zijn veelal lichtgevoelig, waardoor al snel verkleuring optreedt als je ze onbeschermd in de kamer aan de muur hangt. Inlijsten – met een glasplaat ervoor – of lamineren biedt uitkomst. Maar het is wel weer allemaal extra werk. Bovendien is afdrukken met een inkjetprinter vreselijk duur. Kortom: wat is tegenwoordig meer voor de hand liggend: een laserprinter of inkjetprinter?

Het grootste probleem: dure inkt

Fabrikanten van inketprinters verdienen hun geld allang niet meer aan de hardware, ofwel de printer zelf. Daar wordt vaak stevig op bezuinigd, zodat het apparaat zo goedkoop mogelijk verkocht kan worden. Als het na anderhalf jaar de geest zou geven, is dat geen probleem: de consument ligt niet wakker van de aanschaf van een printer van een paar tientjes. En vervolgens gaat er weer vrolijk inkt gekocht worden. Wat die inkt betreft is er trouwens nóg een vreemd verschijnsel te zien. Voor de wat duurdere printers is de inkt vaak wat goedkoper. Tot – blijkbaar – het moment dat een fabrikant vindt dat de economische levensduur van het apparaat wel zo’n beetje voorbij is. Dan kruipt de prijs langzaam omhoog. In de hoop dat consumenten dan alsnog weer een nieuwe printer kopen met goedkopere inkt. Allemaal niet alleen tamelijk milieu-onvriendelijk maar ook consument-onvriendelijk.

Alternatieve inkt vaak geen (goede) oplossing

Het gebruik van alternatieve inkten is een optie. Maar eigenlijk werkt dat alleen goed als je je printer slechts gebruikt voor het afdrukken van A4’tjes met informatie en hier en daar een graphic of foto. De inkten wijken maar al te vaak zoveel af van de fabrieksinkt dat kleuren niet helemaal meer kloppen. En sommige alternatieve inkten zijn gebaseerd op kleurstoffen die nóg lichtgevoeliger zijn. En trouwens: het is maar de vraag of je überhaupt kunt afdrukken met een alternatief inktcartridge. Chips in de cartridges worden steeds geavanceerder, zodat de printer kan controleren of een origineel merkcartridge gebruikt wordt. Zo niet, dan wordt er niks geprint. Omdat veel printers continu aan het (thuis)netwerk hangen, worden ze bovendien via internet voorzien van updates. Waardoor snel aangepaste chips op ‘illegale’ cartridges ook weer een korte levensduur hebben.

Laserprinter of inkjetprinter?

Kortom: heeft de aanschaf en het gebruik van een inkjetprinter eigenlijk nog wel zin? Laserprinters zijn inmiddels ook heel betaalbaar! Je kunt een kleurenlaser kopen, maar je loopt dan al snel aan tegen hetzelfde probleem als bij inkjetprinters: gekleurde toners – vier in totaal inclusief zwart – gaan al snel in de papieren lopen. Een zwart-wit laserprinter print alleen in zwart-wit (en gerasterde grijstinten). Maar als je hoofdzakelijk brieven, werkstukken enzovoort afdrukt kan dat vaak ook prima zonder kleur. Extra voordeel is dat een laserprinter in vergelijking met een inkjetprinter razendsnel is. Wel geldt ook nu weer dat toners voor de allergoedkoopste exemplaren vaak duur zijn. Gelukkig kun je hier makkelijker gebruik maken van alternatieve toners.

Gescheiden toner en drum

Verder is het zaak om voor aanschaf even na te gaan of toner en drum-unit gescheiden zijn. De drum is de elektrostatisch geladen ‘deegroller’ die het tonerpoeder opneemt en op papier overbrengt. Dit onderdeel kan vaak moeiteloos meer dan 20.000 pagina’s mee. En gaat dus in principe langer mee dan een tonercartridge, dat afhankelijk van de capaciteit goed is voor het afdrukken van ergens tussen de 1500 en 7000 pagina’s. Je raadt het al: gecombineerde cartridges met daarin zowel een toner als drum zijn niet alleen veel duurder, ze zijn ook tamelijk milieu-onvriendelijk. Je gooit immers steeds weer in principe nog niet versleten onderdelen weg. Een printer die met een gescheiden systeem van tonercartridges en een drumunit werkt is een stuk praktischer. Al was het maar omdat de toner goedkoper is.

Laser: ideaal

De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik zelf – hoewel er nog een inkjetprinter staat; combineren is ook een optie voor de twijfelaars – al jaren geen foto’s meer heb afgedrukt. Goed, misschien komt dat omdat ik zo ongeveer boven een fotozaak woon die een eigen afdrukmachine heeft staan. Het leidt er in ieder geval toe dat de uit alweer 2006 stammende laserprinter het meeste werk verricht. En die is zeer efficiënt! De tonercartridge (een alternatief exemplaar van circa €15) zit er nu al een jaar in en is nog lang niet leeg. Nou ja, hij was dan ook goed voor 7000 afdrukken. Denk er eens over na, als je weer toe bent aan een nieuwe printer en staar je niet blind op fotoafdrukken die je er waarschijnlijk toch nooit (meer) mee gaat maken…

laserprinter of inkjetprinter
Ook dat is een optie natuurlijk: een oude inkjetprinter achter de hand houden voor de enkele kleurenprint die misschien nog eens nodig is (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/liewcf/449611278)

Er zijn zeker nog mensen die foto’s zelf afdrukken: collega Hans bijvoorbeeld. Hij schreef op dit blog de blogpost Niets mooiers dan een print en Print die familiefoto’s

laserprinter of inkjetprinterBen je na het lezen van een boek als het Handboek Fotografie, 9e editie van Pieter Dhaeze eenmaal serieus aan het fotograferen geslagen? En zijn de resultaten best florissant te noemen? Dan ga je je mooie plaatjes toch niet afdrukken op een inkjetprinter van een paar tientjes? En misschien ook niet op een apparaat uit de hogere prijsklasse, omdat fotopapier en inkt duur zijn. Praktischer is de fotocentrale. Of nog beter: een fotozaak waar je regelmatig komt. Die snappen wat jij wilt en je kunt dingen eventueel nog een beetje bijsturen dan. Bovendien ook weer goed voor de middenstand.

4 gedachten over “Laserprinter of inkjetprinter, wat is praktischer?”

 1. Vijf jaar geleden klopte dit verhaal wel grotendeels, maar inmiddels niet meer denk ik.
  1. Echte foto’s zijn minder houdbaar dan inkjet afdrukken met pigment inkt.
  2. Er zijn inmiddels inkjetprinters op de markt, zoals de ECO-tank printers van Epson waarbij de inkt in flessen geleverd wordt en heel erg weinig kost. Canon heeft inmiddels vergelijkbare systemen.
  3. Inkjetprinters zijn, afhankelijk van het model, nauwelijks nog langzamer dan laserprinters. Sommige merken zetten ook voor de kantooromgeving inmiddels grotendeels in op inkjet.
  4. Milieutechnisch is inkjet beter, vooral door het veel lagere energieverbruik, hoewel toner voor laserprinters ook niet echt prettig spul is.

  1. Hij is niet zozeer vergeten hoor, maar meer om onduidelijkheid te voorkomen. Een LED-printer is op hetzelfde principe gebaseerd als een laserprinter. Qua gebruik merk je verder geen verschil tussen beide typen. Maar wellicht een aardig idee om eens een keer een artikel aan te wijden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.