De dure Surface 4 Pro van Microsoft heeft diverse vervelende problemen. Het meest ernstige is een opbollende batterij die bij steeds meer gebruikers de behuizing doet openbarsten. Levensgevaarlijk, maar Microsoft geeft geen krimp.
Laten we even heel logisch nadenken. Je koopt een Windows tablet van €3000 (!!!). Van Microsoft zelf. Mag je dan verwachten dat zo’n apparaat naar behoren functioneert? Tja, dat blijkt dus bij de Surface Pro 4 niet het geval te zijn. Ten eerste was (en is) er ‘flickergate’, waarbij het beeldscherm trilde. Dat werd opgelost door Microsoft door de dure tablet om te ruilen voor een exemplaar zonder dit probleem. Althans, als de klant daar zelf het initiatief toe nam. Ongetwijfeld zijn er nog heel wat van deze apparaten met een beroerde beeldkwaliteit in omloop, waarbij gebruikers denken dat het zo hoort. Bovendien blijkt een deel van de vervangende tablets ook weer over het probleem te beschikken. Een zichzelf repecterend bedrijf zou op dat moment aan de noodrem hebben getrokken en het defecte apparaat tenminste tijdelijk uit de handel hebben genomen. Microsoft helaas niet. Helaas, want er bleek meer mis te zijn met de Surface Pro 4. Zo stopt bij velen het toetsenbord (de ‘type cover’) na een tijdje met werken, en is op geen enkele manier meer aan de praat te krijgen. Meest gevaarlijke is dat de batterijen momenteel massaal aan het opzwellen zijn en de behuizing uit elkaar doen barsten.
Levensgevaarlijk
Heb je een Surface Pro 4, dan is het zaak om direct te stoppen met het gebruik daarvan zodra je kieren in de behuizing ontwaart. Het betekent dat de batterij aan het uitzetten is, wat tot mogelijke kortsluiting en brand of zelfs explosie kan leiden. Microsoft is zeer laks met het bieden van hulp. Probleem is namelijk dat de Surface Pro 4 drie jaar geleden werd verkocht en het apparaat dus niet meer onder garantie valt. Een apparaat voorzien van hardware zoals in de Surface Pro 4 hoort echter zonder meer langer dan drie jaar mee te gaan, zeker in een tijd waarbij nieuwere computers over nauwelijks snellere of betere hardware beschikken. Microsoft hanteert vreemd genoeg een ondoorzichtig beleid. Sommige klanten krijgen na heel veel zeuren soms een vervangend – maar ouder! – type voor niks. Anderen moeten een paar honderd Euro voor een vervanger van onduidelijke herkomst betalen. Het is hoe dan ook levensgevaarlijk om een Surface 4 Pro met gebarsten behuizing te blijven gebruiken. Neem het apparaat zeker ook niet mee aan boord van een vliegtuig en waarschuw het personeel aan boord als je tijdens de vlucht iets raars opmerkt aan je Surface!
Wijze les
De combinatie Microsoft en hardware was eigenlijk nooit een geweldige. Deels vanwege het volledig de plank misslaan van consumentenbehoeften (denk aan de smartphones en Windows RT tablet). En deels vanwege een wel heel beroerde support, die grotendeels is ge-outsourced naar India. De ervaring leert dat daar vooral mensen werken die een standaard vragenlijstje afwerken. Biedt dat geen oplossing, dan is het eveneens standaardantwoord: installeer Windows opnieuw. Ofwel: dat schiet niet op. Omdat Microsoft zonder meer de hoofdprijs vraagt voor z’n ‘premium’ Surface-hardwarelijn is het verstandig om je toch even flink op het hoofd te krabben of je hier je goede geld aan uit wilt geven. De kans dat er iets niet werkt is aanwezig, en de kans dat er vervolgens geen oplossing geboden wordt is levensgroot.
Batterijtips
Batterijen (of eigenlijk accu’s) vormen een steeds groter probleem in portable apparatuur. De hoeveelheid energie die wordt opgeslagen in een klein volume is enorm groot. Wordt die energie langzaam en netjes verdeeld over een paar uur afgegeven – zoals bedoeld – dan is er niks aan de hand. De accu loopt dan langzaam leeg en is klaar voor z’n volgende oplaadbeurt. Gaat er iets mis in dit proces, dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Mechanische vervorming, scheuren, druk of penetratie kunnen tot razendsnelle oververhitting en explosies leiden. Waarbij alle opgeslagen energie in een paar milliseconden vrijkomt in plaats van verdeeld over bijvoorbeeld 10 uur. Hou dus altijd de batterij van je appartuur – indien mogelijk – in de gaten. Bij verwijderbare oplaadbare batterijen is dat relatief eenvoudig: haal ze af en toe uit het apparaat en bekijk ze goed. Is er bolling te zien: stop direct met het gebruik en leg het ding voorlopig buiten op het balkon of iets dergelijks neer. Breng het ding vervolgens – als er geen verdere warmte-ontwikkeling of rook is te zien – in een afgesloten plastic zak naar de gemeentewerf en geef ‘m daar af als zijnde chemisch afval. Vermeld dat het een Lithium-batterij betreft die er ‘raar’ uitziet of ander vreemd gedrag vertoont. Gooi een dergelijke defecte accu nooit in de batterijbak bij een supermartkt of iets dergelijks, dat kan brand veroorzaken.

Barstende behuizingen
Heb je een apparaat met een ingebouwde accu, dan zie je vaak pas de effecten van een defecte batterij als het al veel te laat is. Kieren in de behuizing of een verkleurend en onder druk staand LCD-scherm zijn dan de eerste tekenen dat er iets grondig mis is. Gelukkig kun je soms al een beetje merken dat er problemen op komst zijn. Wordt je toestel tijdens het laden bijzonder heet, wordt het laden afgebroken of stopt het juist niet? Tekenen dat er ‘iets’ gaande is in de accu. Ook een wel heel snel leegrakende accu duiden vanzelfsprekend op het einde van de levensduur van het apparaat. Probleem is dat als het uitzetten snel gaat – zoals blijkbaar bij de Surface Pro 4 het geval – laten vervangen van de accu meestal zinloos is. Tuurlijk: de accu doet het dan weer. Maar de behuizing is en blijft ontzet, terwijl ook gevoelige elektronische onderdelen printplaten flink onder druk hebben gestaan. Als dat nog niet tot schade (loszittende soldeerverbindingen bijvoorbeeld) heeft geleid, dan is de kans groot dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren. Kortom: een dergelijk apparaat is dan aan vervanging toe. Wel jammer als de economische levensduur daarvan dan nog lang niet voorbij is én een fabrikant niet thuis geeft…
Beschik jij over een Surface-tablet die het niet meer doet of om andere redenen aan vervanging toe is? Dan kun je je alvast afvragen of het zinvol is om wederom een Windows-tablet met alle update- upgrade-ellende daaromheen aan te schaffen. Wellicht is iets als een iPad – in ieder geval goedkoper dan een (capabele…) Windowstablet een optie. Wil je weten wat je allemaal kan met het gloednieuwe iPadOS, lees dan het boek iPadOS 13iPadOS 13 van Henny Temmink eens. Leer alles over de vele productieve mogelijkheden die een iPad daarmee te bieden heeft. Dankzij iPadOS kun je je tablet zelfs als extra beeldscherm in combinatie met een Mac gebruiken, ideaal voor onderweg!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.